A kormányhoz közeli bulvárlap cikkét tette helyre az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Európai Bizottság: a tagállamok kötötték meg a konkrét vakcinabeszerzési szerződéseket

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A szervezet a borsonline.hu szombaton megjelent cikkére reagált, amely azt írta, hogy Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos "letagadta", hogy Brüsszelnek köze van a megállapodásokhoz. A lap szerint a szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, mintha "titkolni akarnának valamit".

Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval – írta az EU-képviselet.

Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel – közölték.

Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák – írták.

Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket, "ami természetesen nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének" – emlékeztettek.

Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik.

A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva – írták.

"Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, (...) hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság" – áll a közleményben.

Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával – írták.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
ez a szarházi brüsszeli adminisztráció verhetetlen hazudozásban...
Qqberci
@Csizmás Kond: Azt, hogy a csútkány kinyitotta a pofáját, tehát hazudott...
Csizmás Kond
@Qqberci: Kétlem...ez egy humbug, olyan állítások amit nem tudnak bizonyítani, sőt meg is okolják hogy miért...akkor meg miért támadnának olyannal amit nem tudnak bizonyítani ?
Csizmás Kond
...és amúgy is soha nem a szerződésmegkötés volt az ok, hogy nincs oltóanyag hanem a késői vagy egyáltaláni leszállítás
lusta
A fenti példa is bizonyítja, hogy a 300 forintos budiforradalmárok tudatáig mindez nem jut el.
Nessy
Néha nem àrtana ha Orbàn emlékezne mikor mit írt alà és nem mondana màst itthon.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@Csizmás Kond: Miről hadoválsz agymosott? EU beszerzésből érkezett 1 690 525 db. Keleti 1 525 600 db.
kakambuki
Aha, értem, a tagállamok voltak. A tagállamok egyébként tudnak erről hogy tényleg ők szerződtek külön külön? Érdekes hogy ők meg kivétel nélkül arról tudnak hogy az EU volt a szerződő felek egyike nem pedig ők. Egyébként meg egészen idáig arról ment a mantra hogy az EU szerződött a cégekkel, tehát közös beszerzés történt amelynek eredményeképpen az EU lakosságarányosan leosztja a vakcinákat a tagállamok felé. Ez utóbbiból egyébként külön botrány lett. Nos???
namihami
Ez van, amikor az egyik cseléd (borsodonline.hu), szimplán a szokásos és előírt szolgai mentalitásból, beleszalad a túlteljesítésbe. Jót akart--úgy fideszesen. És úgy is sikerült--szintén úgy fideszesen. Ahogy eddig is sikerült a csapatnak.
Amihez nyúltak és nyúlnak, az még ha aranyból is lett volna, hát rögvest...
Gazella
@Csizmás Kond: te isten barma vagy. Még az eső víz se mossa le rólad :D
Csizmás Kond
@Gazella: ...az esővíz nem mert van esernyőm, nem úgy mint a kecskéknek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.