Győr-Moson-Sopron megyében az orvoskamara területi szervezete toboroz, de a fővárosi Semmelweis Egyetem klinikáján is nagyon várják az önkénteseket, akiknél még az sem kizáró akadály, ha nincs egyéségügyi végzettsége, vagy tapasztalata.

A 444 cikke szerint a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete 3-4 órás tréninget szervez azoknak, akik egészségügyi szakképesítés nélkül segítenének ellátni a covidos betegeket az intenzív osztályokon. 

444: Önkénteseket toboroznak az intenzív osztályokra

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A képzés a lap szerint a következő ismereteket nyújtja:

- Alapismeretek a COVID betegségről.

- A védőfelszerelések helyes használata.

- A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése.

- Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése.

- Fekvő, ülő beteg itatása, etetése.

- Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben.

- Ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál.

Az önkéntes munkára lehetőleg fiatal, fizikailag és mentálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen embereket várnak, akik hajlandóak nehéz körülmények között, védőfelszerelésben dolgozni valamelyik megyei kórházban. Legjobb esetben olyanokat keresnek, akik már átestek a koronavíruson az elmúlt hat hónapban, vagy már beoltották őket – vagy vállalják a fertőzésveszélyt. A jelentkezők nem lehetnek 45 évesnél idősebbek a cikk szerint.

A kamara ugyanakkor azt nem garantálja, hogy aki elvégzi a képzést, azt alkalmazni is fogják, ez a "kórházak vezetőségén és a hatóságok együttműködésén fog múlni". A munkaidőről és a juttatásokról mindenkivel külön fognak egyeztetni a cikk szerint.

Az orvoskamara győri szervezetén kívül a 444 szerint önkénteseket keresnek a Semmelweis Egyetem klinikájára is. Ott leginkább orvostanallgatókat, vagy ápoló- vagy mentőtiszt hallgatókat keresnek, de ha valakinek van egészségügyi végzettsége és más területen dolgozik, azokat is szívesen látják. De ha nincs egészségügyi végzettsége valakinek, vagy nem tanul ilyen területen, az se csüggedjen, ők is mehetnek önkéntesnek.

A cikk szerint a túlterhelődő kórházakban nagy problémát jelent a szakképzett ápolók hiánya, mivel az ő számuk határozza meg az egészségügy teljesítőképességének határát is. Az önkéntesek nem fogják helyettesíteni a szakképzett ápolókat, de olyan feladatok terhét levehetik a vállukról, amelynek nem igényelnek szakképesítést.

Segédápolóknak egyébként már most is más osztályokról vezényelnek át embereket az intenzívekre (van, hogy gyógytornászokat és masszőröket is), és bár lassan hetek óta hallani a hazai egészségügy aggasztó híreiről, Gulyás Gergely miniszter ezeket múlt csütörtökön álhíreknek nevezte.

Forrás: 444

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Csak nem megint hazudott a kormány, aki szerint nincs gond, bírja a terhelést az eü???!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Gazella: Mint írtam, nem én mennék, hanem a gyerekem. De - ahogy szintén említettem - az érettségire kell készülnie, így nem megy. Világos, retkes?
Málna
@Clavigo: Már a felvetés is sértő. A gyerekemnek értelmes az apja és az anyja is, ciki lett volna, ha egy hülyegyereket hozunk össze.
teuton57
@Málna: A kommentjeidet olvasva a gyereked apja nem tartozik az altalad közölt kategoriaba. Egyebkent a cikk meg nem erröl szol, hanem arrol, miert kellenek AMATÖR önkentesek??? Melyik orszagban van meg ilyen a vilagon??? Mert ugye 2 hete 5500 egeszsegügyis felmondott, vagyis inkabb felmondasra KENYSZERITETTEK öket egy uj rabszlgaszerzödessel!
Yoda69
Akkor ez most, hogy van? Szelnek eresztettek 5500 egészségügyi dolgozót es most akkor dupla bérért keresnek megoldást a helyükre? Mert ki az az épelméjű, aki kevesebb pénzért bevallalna ezt a rizikót?
Ha meg nem fizetnek, akkor miről beszelnek?
Ez megint egy zavaros katyvasz, amit a fideSS dilettantizmusa kreált.
Yoda69
@Málna: En is mennek, meg gyerekeim is mennenek, de most eppen az Adrian yachtolgatunk, igy nem erunk ra.
Varj csak, epp most futott ki szarrago yachtja, fedelzeten nehany NER lovaggal elokun vitez O1G-vel. Akkor ezek szerint ok se mennek segiteni.
Málna
@teuton57: A kommentjeimet olvasva neked halvány lila gőzöd sem lehet arról, hogy milyen a gyerekem apja. Maradjunk ennyiben, te kis analfabéta...:-)
A cikk meg arról szól, hogy önkénteseket keresnek kórházakba. Én pedig erre reagáltam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.