A Závecz Research márciusi felméréséből derült ki az állás, Dobrev Klára a második helyen áll, bár ő egyelőre még nem jelentette be, hogy indulna a miniszterelnöki posztért.

A Telex cikke szerint bár még mindig szinte semmit nem tudni az őszre tervezett ellenzéki előválasztás pontos szabályairól, és még nem teljes az ellenzéki jelöltek névsora sem, egy ideje már megindult a kampány az ellenzéki térfélen. Ugyanakkor még azt sem tudni, hogy ki lesz a hat párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös miniszterelnök-jelöltje, aki egyben a közös lista vezetője is lesz.

Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Fotó: Facebook/Jakab Péter

A cikk szerint eddig, főleg a tavalyi kutatások fényében Karácsony Gergely budapesti főpolgármester látszott a legnépszerűbbnek, ehhez képest meglepetés, hogy mostanra a Jobbik elnöke, Jakab Péter jócskán megelőzi őt a Závecz Research felmérése alapján. (A közvélemény-kutató cég pártpreferencia.mérései már nyilvánosak voltak, ám a miniszterelnük-jelölti mérés eredményeiről csak most jutott adatokhoz a Telex.)

Hivatalosan egyelőre Jakab Péter, Fekete-Győr András (Momentum), és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester jelentették be a miniszterelnök-jelölti ambíciókat, de háttérinformációk alapján Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát is az esélyes indulók között tartják számon.

A delmérést március 1. és 11. között vették fel 1000 fő személyes megkeresésével, reprezentatív módon. A hat ellenzéki párt szavazói között – akik tervezik az előválasztáson való részvételt – jelenleg az alábbi a sorrend arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen miniszterelnök-jelöltként.

- Jakab Péter (Jobbik) 30%

- Dobrev Klára (DK) 28%

- Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Fekete-Győr András (Momentum) 16-16%

- Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 5%

- A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

Ha a most még bizonytalanokat is beleszámolják az összes szavazóba, akkor az alábbi sorrend alakul ki:

- Jakab Péter (Jobbik) 19%

- Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Dobrev Klára (DK) 15-15%

- Fekete-Győr András (Momentum) 9%

- Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) 4%

- A többi nem tudta vagy nem válaszolt.

A cikk szerint a pártok népszerűsége és a miniszterelnök-jelöltek kedveltsége között nem állnak egyenes arányban, ugyanis a DK a leginkább népszerű az ellenzéki körökben a cikk szerint, de például Karácsony Gergely népszerűsége jóval túlmutat pártja a Párbeszéd népszerűségén. A Telex cikke szerint Jakab Péternek egyértelműen bejött a korán indított miniszterelnök-jelölti kampánya, és a választók jól reagálnak a parizeres és a fideszes luxust ostorozó megmozdulásaira is. A lap szerint a másik nagy előretörő Fekete-Győr András lett ,aki pár hete rúgta be a kampánymotort jó hangosan, ez pedig arra már elég volt, hogy beérje KArácsony Gergely népszerűségét.

Ugyanakkor Karácsonynak a bizonytalanok körében nagy tartaléka van – állítja a Telex –, itt pár százalékkal van elmaradva Jakab Pétertől. 

Dobrev Klára és a DK szavazói a legeltökéltebbek, bár Jakab Péter szavazói is hasonlóak, a Telex szerint ezt mutatja, hogy a két jelölt magasan kiemelkedik a mezőnyből. És bár Fekete-Győr is jön felfelé a dobogó irányába, a cikk szerint a bizonytalanok körében még messze el van maradva a jelölttársaktól. Márki-Zay Péter pedig nagyon halvány, nála a párttámogatás eléggé szükséges lesz.

A Telex felhívta a figyelmet, hogy mivel még messze van az előválasztás ideje (amit a járvány is befolyásolhat), addig pedig még lehetnek újabb jelöltek, vagy a mostaniak követnek el ballépéseket, ami erodálhatja a népszerűségüket.

Forrás: Telex

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Shikari: aki nem fideszes az szerinted csak "libsi" lehet!? tibim,meg vagy te örülve!?
belöled csak a sürített hülyeség és a tömény butaság döl!
csak úgy....
@Shikari: lóf@szt tanultál te nem történelmet, buta vagy mint a segg..
csak úgy....
@Shikari: tibim, te nem csak rettentö buta de még szar ember is!
kíváncsi lennék,hogy a troll pénzecskédböl neked mire fussa ?
fogadok,hogy a spájzod üresebb mint a buksid.
ómió
Bolsevista-nyilas aspiráns még úgysem volt!
gina
@Málna: Nagyobb feltünő alja mint OV nincs,, zsiros cigány muzsikus kis proli mangalica disznó, és mellette elmebeteg kis hüvelyk matyi szar,,, kellett ennél több,, te buta IQ nulla.. most idegesek vagytok ??? OV már a gatyájába csinál, ha öt meg Gyurcsányt látja hahahhahahahaha
gina
@FLETÓ: 1000x jobb mint OV zsiros gumiövje a hasán hahhahahahahha

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.