A cégben kisebbségi résztulajdonos a miniszterelnök öccse már 2015 óta. Eddig az Orbán-család tagjai a közbeszerzéseknél alvállalkozóként, vagy beszállítóként tűntek fel, ez az első olyan tender, amelyet fővállalkozóként nyert el egy olyan cég, amihez köze van az egyik családtagnak.

A Direkt36 oknyomozó portál a 444-en jelentette meg cikkét, amelyben arról számoltak be, hogy ifj. Orbán Győző, a miniszterelnök egyik öccse egyik cége nagy értékű közbeszerzést nyert el 2020 végén: nettó 268 millió forintos megbízást kapott a következő évekre gázhálózatok felügyeletére.

Orbán Viktor egyik öccsének érdekeltségében álló cég nyert el egy nagy értékű közbeszerzést

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor

A cikk szerint a Gamma Analcont Kft. (amelyben ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonos) az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától nyerte el a megbízást. Az eredetileg német magántulajdonban álló gázszolgáltató hamarosan egy keretmegállapodás értelmében részben állami cég lesz, mivel a magyar kormány a hazai E.ON-érdekeltségeket tulajdonló E.ON Hungária negyedét tervezi megvenni.

A Direkt36 emlékeztet rá, hogy már végigvették egy cikksorozatban, hogy az Orbán-család különböző tagjai hogyan jelentek meg egyes közbeszerzéseknél alvállalkozóként, vagy építőanyag-beszállítóként, ám a mostani közbeszerzés attól is érdekes, hogy nyílt eljárás során, fővállalkozóként nyerte el egy olyan cég, amelyhez az Orbán-család egyik tagjának köze van.

A Gamma Analcont Kft-vel  – amely egy másik céggel közösen pályázott – összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek szerződést, ezen belül a cégnek a távfelügyeleti rendszer telepítése, üzembe helyezése és dokumentálása lesz a feladata (a rendszerhez szükséges hardvert a másik cég szállítja). A két cég a feladatok elvégzésére 255,9 millió forintot kap, a rendszer későbbi karbantartásáért pedig további 11,8 millió forintot. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy az összeg hogyan oszlik meg a két cég között, erre vonatkozóan nem válaszoltak a Direkt36 megkeresésére.

"A teljes közbeszerzés összesen 899 darab nyomásszabályozó állomás távfelügyeletének kiépítésére, valamint opcionálisan ezek 2025 és 2028 közöti karbantartására szólt. A munkálatok összesen hat megyét, Baranyát, Somogyot, Tolnát, Veszprémet, Fejért és Zalát érintik. Az E.ON-ban ugyan az állam még nem rendelkezik tulajdonrésszel, de a cég közszolgáltatást nyújt, és az ezzel közvetlenül összefüggő beszerzéseit – egy bizonyos összeghatár felett – közbeszerzéssel kell bonyolítania, csakúgy, mint az állami vállalatoknak.

Az E.ON végül a teljes munkára több ajánlattevővel kötött szerződést. A legjobb ajánlattevő kapta a munka 50 százalékát, a második és harmadik legjobb pedig 30, illetve 20 százalékot. A Gamma Analcont által vezetett konzorcium csak a második legjobb árajánlatot adta, így a munka 30 százalékára kapott megbízást – összességében azonban így 50 millió forinttal több pénzt kap majd, mint az a cég, amely a munka 50 százalékát végzi majd el"

- olvasható a cikkben.

Az E.ON a Direkt36 megkeresésére azt válaszolta, hogy a Gamma Analcont esetében a kiválasztásnál az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság játszott szerepet, a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozott a kiválasztás szempontjai közé. 

A cikk szerint ifj. Orbán Győző 2015-ben vásárolta be magát a cégbe, ahol azóta 26 százalékos tulajdonos. A cég a 2010-es évek elején még nettó 200 milliós éves forgalmat produkált, ez 2015-ben megduplázódótt, 2016-ban meghaladta az 1 milliárd forintot, de utána visszaesett 400 millió forint környékére az árbevétel. A cég az Európai Uniótól különböző támogatásokat is kapott 2015 óta, összesen mintegy 500 millió forintot.

A Direkt36 kérdéseire a cikk szerint sem a cég, sem ifj. Orbán Győző, sem pedig Orbán Viktor nem válaszolt.

Forrás: Direkt36 a 444-en

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Ebben az a szomorú,hogy az emberek az ilyen,és hasonló hírekre az emberek már a fejüket se kapják fel,hogy az orbán-pereputty,vagy orbán köreihez tartozó haverok nyernek közbeszerzéseket,Lassan 12 éve ez van.Már senki nem csodálkozik rajta. Csak várjuk,várjuk,hogy az EU végre lépjen,hogy ne kaphassanak közbeszerzést akik eddig sokszor kaptak.Ilyenkor már csak arra vagyunk kíváncsiak,hogy hányszorosan túlárazva végzik a munkát
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vitriol
Ezek a covid legsúlyosabb helyzetében sem képesek leállni a mutyizással és helyette azzal foglalkozni, ami az emberek élet menthetné!
mzper x
@ómió: @verőce21: @Shikari: Hiába hányjátok ide a hülyeségeiteket, Takács Tamásnak van igaza!
ómió
@mzper x: Ja, hogy te akkor ma a kreténséget-makogók közül szólsz! Rendben, de ez nem tartozik ránk!
ómió
@Pipás: Ne hazudd rám az egódat, bolsi fajkretén! Vagy így "efftársi"?
ómió
@csak úgy...: Igazi jó birkát keresel, bolsi fajgörény!? Kukkants a tükörbe! Akkor és ott láthatod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.