Éves szinten az idén 4,0 és 6,0 százalék között, jövőre pedig 5,0 és 6,0 százalék között alakulhat a gazdasági növekedés.

Az MNB elárulta! 5 százalék is lehet az infláció idén

Fotó: Pixabay

Az infláció a második negyedévben megközelítheti az 5 százalékot, nagyrészt az üzemanyagok drágulása és az adóváltozások miatt.

Átmeneti gyengülés után erősödni kezdett a forint kedd délután azt követően, hogy a monetáris tanács kamatdöntésének kihirdetése után egy órával kiadták a jegybank közleményét, valamint az új GDP- és inflációs előrejelzést, illetve sajtótájékoztatót tartott az MNB elnöke és az alelnökök.

Délután fél ötkor az eurót 365,80 forinton, a dollárt 308,13 forinton, a svájci frankot pedig 330,27 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.

Két órakor, a kamatdöntés közzétételekor 366,35 forinton állt az euró jegyzése, a dollár 308,11 forinton, a svájci frank pedig 331,10 forinton forgott, majd szűk negyedóra múlva, délutáni csúcsán az euróért már 366,80 forintot, a dollárért 308,57 forintot, a frankért pedig 331,49 forintot kellett adni. Ezt követően erősödésnek indult a forint.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásokkal összhangban változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosó sem változott, két széle mínusz 0,05 százalékon és 1,85 százalékon maradt.

Az MNB a kamatdöntés után kiadott közleményében jelezte, hogy aggódik az infláció miatt.

"A jegybank egyértelmű szándéka elkerülni, hogy a jelenlegi bizonytalan környezet az infláció tartós emelkedését okozza... A felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására"

- hangsúlyozta.

Matolcsy György jegybankelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az infláció megugrását átmenetinek ítéli meg a jegybank, az árak elszabadulására nem kell számítani. Jövő év első negyedére a jegybanki célérték, 3 százalék közelében stabilizálódik az árak változása – jelezte Matolcsy György.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Olvastam a kormány valamelyik tótumfaktumának a nyilatkozatát, mely szerint nem igaz, hogy alacsonyak a nyugdíjak! Csak azért tűnnek annak, mert annyira nagyon magasak a bérek! Tetszenek érteni: szimpla optikai csalódásról van szó, csalfa látszatról. Képzelődmény az emberemlékezet óta 28.500 Ft-os nyugdíjminimum, meg sem történnek a pénztáraknál aprójukat számolgató szépkorúak! Minden teljesen szuper, tessenek folytatni a közlekedést! „A látszat csal, a szomjad sosem” – plakatírozták ki, közvetlenül a „Hitel = alma” tábla mellé, a „Lesz Vigasz”-ban. (Életem legjobb söntése volt!)
És ez mindaddig így is lesz, amíg a politika a látszatok művészete marad– és nem a valóságé.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@rokker33: tegnap 23:20 ♦ Be kell vezetni az Eurót, kevesebbet kell lopni, és elsősorban olyan beruházások (termelő) szükségesek amelyek hoznak és nem visznek. A túlárazott beruházok (ellopott pénzek) is megjelennek a GDP-ben csak éppen szart sem érnek. A fidesz 13. havit akkor sem adta vissza, amikor pénzbőség volt és nem volt gazdasági válság, csak tíz év után, a választások előtt. Egy biztos, hogy a fidesz 2022-re kisöpör mindent, totálisra rabolja le az országot. Nem kell kivinni a milliárdokat a határon túlra, mert mi sajnos nem vagyunk az amerikai Róbert bácsi és csökkenti kell az állami vízfejet.
Eladott Ország
@sgl: ma, 07:02 ☻ " A hazámat cégéres gazemberek irgalmatlan és könyörtelen brigantik vezetik éppen ki Európából, egy hibbant és életveszélyes nemzetvezetővel az élükön." ( Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja )
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/121432130_3951664734849257_3444894970181696078_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-3&_nc_sid=825194&_nc_ohc=nDpSSKeAKQsAX_O2Ave&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=f047b9dc03ade6ad0aae4759f114c971&oe=60805589
Eladott Ország
Végre – pontosabban ismét – leköröztünk majdnem mindenkit. Dobogós helyet ért el Magyarország, bár még csak másodikok lettünk, Lengyelország még előttünk van. De szorgos népünk győzni fog, már csak egy kis erőfeszítés, és felállhatunk a legmagasabbra. Büszkén, mert nekünk jár az első helyezés. Az már tényleg csak részletkérdés, hogy a fogyasztói árak emelkedésében törünk a csúcsra. Azt már tudjuk egy ideje, hogy a csökkenés tulajdonképpen negatív emelkedés, tehát tényleg egy szavunk nem lehet. Az egész Európai Unióban 1,2 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de mi az átlag fölött, 2,9 százalékot teljesítettünk. Biztos vagyok abban, hogy az élelmiszer-áremelkedés még ennél is magasabb értéket mutat.
kolozsvaros.com/rovidek/majdnem-meglett-az-elso-hely/
Pipás
@sgl: Köszi, de tudom. Szakmába vág.
ómió
Ja! Még, akár 25 is, bár Bokros efftárs rekordját azért nehéz lenne űberelni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.