A tegnapi tragikus balesetről készült videót a Bors szerezte meg.

Egy mentőautó megkülönböztető jelzéssel sietett egy terhes kismamához, amikor a Dembinszky utcából érkező motorkerékpár oldalról belecsapódott.

A BorsOnline által megszerzett felvétel tanúsága szerint a sebessége meglehetősen nagynak tűnik, valószínűleg a megengedett sebesség duplájával haladhatott.

A jogszabály szerint a szirénázva haladó mentőautó számára elsőbbséget kell biztosítani.

A KRESZ szerint  a megkülönböztető jelzést használó járművek a vasúti átjáró tilos jelzését, valamint a forgalmat irányító rendőr utasításait leszámítva valamennyi közlekedési szabályt jogosultak megszegni.

Sokkoló felvétel a motoros és mentőautó brutális ütközéséről – videó
Fotó:MTI/Mihádák Zoltán

A közlekedés többi résztvevőjének pedig kötelessége lemondani az elsőbbségéről velük szemben. Csakhogy ez után a paragrafus azt is kimondja:

a megkülönböztető jelzéses jármű vezetője ezen jogával csak abban az esetben élhet, ha meggyőződött a továbbhaladás teljes biztonságáról – úgy személy-, mint vagyonbiztonsági oldalról.

Ezeknek fényében nem egyértelmű a baleset jogi háttere. A mentőautó vezetőjének volt esélye arra, hogy észlelje a felé közeledő motort?

Ez nem egyértelmű, de az biztosan kijelenthető, hogy a vizsgálatot végző rendőri erőknek nem lesz egyszerű a dolga a felelősség pontos megállapításával.

Címlapkép:MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.