A kismamák is kaphatnak oltást bizonyos esetekben.

Müller Cecília: A várandós kismamáknak is ajánlják a védőoltást – ez lesz a menetrend

Fotó: pixabay.com

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján ismertette a járványhelyzet aktuális számait, amelyek megint rekordokat döntöttek. Azt is mondta, hogy átalakult a vírus fertőzőképessége és a betegség lefolyásának súlyossága, és egyre fáradtabbak az egészségügyi dolgozók.

A számok azt mutatják, hogy folyamatosan romlanak a járványügyi adatok, ezért nagyon szigorúan be kell tartanunk az intézkedéseket

– figyelmeztetett.

A tiszti főorvos azt is bejelentette, hogy

elkészült az ajánlás a várandósok oltásával kapcsolatban, az ő esetükben ugyanis különösen is nagy kockázata lehet a fertőzésnek.

Az ajánlást nemzetközi tapasztatlatok alapján készítették magyar szakemberek, akik mindenkinek ajánlják az oltást, de feltétlenül szükségesnek tartják az egyéni mérlegelést. A védőoltás felvétele mindenesetre sokkal több előnnyel jár, mint a kockázatok – jelentette ki Müller.

Az ajánlás szerint a várandósok számára ajánlott az oltás felvétele előtt előtt konzultálni a nőgyógyásszal és a háziorvossal, mRNS-vakcinákkal olthatók, számukra a vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt, de azokkal kapcsolatban még nincs elég tapasztalat, a várandósság 12. hetét követően kaphatják meg az első adagot, majd a szülést követően a másodikat.

Müller Cecília regisztrációra biztatta a várandósokat, és közölte: a klinikai vizsgálatok során nem tapasztalták, hogy fejlődési rendellenességet okoznának az oltások a magzatoknál.

Forrás: HVG, Napi.hu

Címlapkép: Pixabay cco

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.