A Covid–19 után sok beteg a gyógyulás után sem érzi magát teljesen tünetmentesnek, nem tér vissza a fertőzés előtti állapotba.

Tragikus, de megtelt itthon a gyerekek számára nyitott poszt-Covid-ambulancia
Fotó (illusztráció): Pixabay 

Dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi betegellátó osztályának vezetője hívta fel a figyelmet, hogy azoknál a betegeknél, akik átestek a koronavíruson, néhány esetben hosszú távú és az életminőséget befolyásoló szövődmények alakulnak ki.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségin dolgozó orvosai azt tapasztalták, hogy nőtt azoknak a gyerekeknek a száma is, akiknél 6-8 héttel vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradtak fenn

– magyarázta dr. Krivácsy Péter.

A long Covid-szindróma elég új entitás. A Covid-betegségen átesett emberek – felnőttek és gyerekek – egy részénél hosszú távú és az esetek nagy részében az életminőséget elég jelentősen befolyásoló tünetek alakulnak ki. Ez az ambulancia arra hivatott, hogy ezeket a betegeket kivizsgálja, és lehetőleg kiutakat mutasson nekik

– számolt be részletesen a Life Tv egyik reggeli adásában.

A főorvos az eddigi tapasztalatok alapján elmondta, hogy az első 15-20 gyerek fejfájással, fáradékonysággal, hangulatzavarral érkezett a klinikára, de a tünetek széles skáláját mutatja, hogy a mintegy 20 gyerek majdnem 50 tünetet produkált. 

Mivel a tünetek nagyon sokszínűek lehetnek, ezért számos orvosi területről vontak be szakembereket: kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a betegellátást. 

Az orvos a gyerekek életkora kapcsán kifejtette, legtöbb betegük általános vagy középiskolás, de nem tudják, hogy a harmadik hullám hány éves gyerekeket érint, ezért előfordulhat, hogy akár kisebbek is érintettek lesznek.

A klinika csütörtökön jelentette be az ambulancia nyitását, délutánra pedig már júliusig beteltek az időpontok.

Az ambulancia heti kétórás rendelési idővel indul, szerdán 8 és 10 óra között, ezt igénytől függően tovább bővíthetik a későbbiekben. 

Forrás: Index
Címlapkép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.