Kész Zoltán, volt független parlamenti képviselő által vezetett tanácsadó cég a Civitas Intézet először közölt országos politikai közvélemény-kutatást – írja a 444.hu.

Friss kutatás szerint ez a legnépszerűbb ellenzéki párt itthon!
Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt

Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas magabiztosabb Fidesz-fölényt mért, illetve szerintük nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Ugyan a 2018-as választás idején is a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, de utána látványosan visszaeste

A Civitas felmérése március 5.-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével, a kutatók szerint a hibahatár +/-3,2 százalék lehet.

Egyértelműen vezet a Fidesz:

Egy mostani választáson részvételüket biztosra ígérők (a válaszadók 71%-a) közül

54% szavazna a Fidesz-KDNP-re,

40% pedig az ellenzéki összefogás hat pártjának valamelyikére, illetve kizárólag akkor szavazna, ha ezek a pártok tényleg összefognak (2%),

3%-ot kapna a Mi Hazánk,

2%-ot a Kétfarkú Kutya Párt,

1%-ot az összes többi párt együttvéve.

Ez alapján a Fidesz-KDNP simán nyerne, és az összefogásban résztvevő ellenzéki pártokon kívül más nem jutna be a parlamentbe.

Az előválasztásra készülő ellenzéki pártok népszerűsége az összes, szavazáson részt venni szándékozó között így oszlik meg:

Jobbik: 14%,

DK: 9%,

Momentum: 9%,

MSZP: 3%,

LMP: 2%,

Párbeszéd: 1%.

Ez azt jelenti, hogy ha külön-külön indulnának, akkor csak a Jobbik, a DK és a Momentum jutna be a parlamentbe.

Az egyes pártok iránti szimpátián és elutasítottságon is látszik, hogy vezet a Fidesz. Ez az egyetlen párt, amelynek az elutasítottsága 50% alatt van: 44% mondta azt, hogy inkább ellenszenves, vagy nagyon ellenszenves. A többi párt elutasítottsága 50-55% közötti, kivéve a DK-t és az MSZP-t, amelyeket 60% illetve 65% tart ellenszenvesnek.

A Fidesz 47%-nak szimpatikus, vagy inkább szimpatikus, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbikot tartják a legtöbben szimpatikusnak, 28% sorolta ide a pártot. A Momentumot 24%, az LMP-t és a DK-t egyaránt 21% sorolta a szimpatikus pártok közé, a többiek elfogadottsága 20% alatt van.

Jakab a legnépszerűbb ellenzéki jelölt.

A felmérésben az ellenzéki szavazókat megkérdezték, hogy kire szavaznának a miniszterelnök-jelöltségről szóló előválasztáson. A sorrend így alakult:

27% Jakab Péterre (Jobbik, már bejelentette az indulási szándékát);

23% Karácsony Gergelyre (Párbeszéd, talán MSZP is, nem jelezte indulási szándékát);

15% Dobrev Klárára (DK, nem jelezte indulási szándékát);

11% Márki-Zay Péterre (független, már bejelentette az indulási szándékát);

10% Fekete-Győr Andrásra (Momentum, már bejelentette az indulási szándékát);

2% Pálinkás Józsefre (Új Világ Néppárt, már bejelentette az indulási szándékát).

Az ellenzéki szavazók 12%-a nem tud dönteni még közöttük, illetve egyikükre se szavazna.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket nem nagyon ismerik.

A lakosság 55%-a szerint ugyanis inkább rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és 36% elégedett csak. Még a fideszesek 20%-a szerint is rossz irányba mennek a dolgok, és így vélekedik az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokat támogatók 93%-a, és a bizonytalanok 60%-a is.

A magyarok inkább jobboldalinak érzik magukat

A fideszes szavazók 73%-a mondja magát jobboldalinak, míg az ellenzékieknek csak 19%-a.

A klasszikus politikai ideológiák alapján a teljes népesség így helyezi el magát:

konzervatív: 36%,

liberális 19%,

szociáldemokrata 10%,

egyik sem 35%.

Érdekes, hogy még a fideszes szavazók 10%-a is liberálisnak mondja magát, míg az ellenzékiek 24%-a a konzervatív besorolást érezte leginkább a magáénak.

Forrás:444.hu
Címlapkép:MTI/Szigetváry Zsolt

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Katalina62
Ez a nép megérdemli a sorsát, ha ez igaz!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Katalina62
Ez a nép megérdemli a sorsát, ha ez igaz!
Katalina62
Ez szégyen a magyar emberekre nézve! Itt nem csak az ellenzék a hibás!!
Clavigo
@Shikari: Ne ide járj tarhálni,,seggfej.
cikicakk55
Na még egy ingyenélő közvélemény kutató,amit a Fidesz fizet közpénzből. Érdekes,hogy én nem látom ezt a fene nagy Fidesz támogatottságot. Manipulált eredményeket meg ne rakjanak fel,mert ezzel pont,hogy a gazda esélyeit rontja,hisz már senki nem hisz nekik. Azt az utolsó helyen álló Miniszterelnök jelöltet én nem is ismerem, a párt neve sem mond semmit. Ez egy a választás előtti a szokásos kamu párt. Jövőre már lesz belőlük vagy 20. amit a Magyar emberek adóforintjaiból finanszíroz a kormány. Inkább az egészségügy támogatására fordítanák most ezt az összeget. Bízom benne,hogy a sok halott közt bőven van Fideszes hozzátartozó is,akik rájöttek azóta mit tett a kormány 10 év alatt a Magyar nép ellen.
cikicakk55
@sgl: A Fideszre szavazók több mint fele már 2018-ban is a határon túliak tették ki. Csak gondolj bele,abba a kb 600.000 Ukránra akik ide vannak bejelentve a keleti országrészbe. Még egy összeomlott disznóólban is több száz ukrán van bejelentkezve.Azon az országrészen az Ukrán határ közelében ebből élnek az emberek. Így azok és az Ukránok összesen kitesznek egy milliót. A Románok, Szerbek, Németek meg még + 5-600.000 ezret. Na ha ezt kivonjuk a 2018-as 2,2 millió Fideszre szavazóból,akkor kiderül,hogy már akkor is csalással nyertek csak. Most még nagyobb a pofájuk,mert miközben itthon naponta 180 ember halt meg korona vírusban, az egészségügy már akkor vért izzadva tette a dolgát, a kormány egyetlen éjszaka törvényre tudta hozni,hogy le lehet fényképezni a választási lapot. Ez meg tudjuk mit jelent. Az etnikum és a közmunkások csak akkor kapnak ajándékot és munkát,ha bemutatják az érvényes Fideszre szóló választásukat.
cikicakk55
@Clavigo: Csak akkor kapja meg a napi penzumot,ha teljesíti a gazda parancsát és minél több mocskot beokádik a normálisan gondolkozó emberek hozzászólásai közé.
Gazella
@sgl: ugy hogy ez a fasz is fideszes...
Pálinkás Pál
@sgl: mert orbán a maga nemében okos...vallást épített a fideszből az egybitesek számára!..a hit a lényeg...így nem kérdőjeleznek meg semmit..nem véletlenül a faék egyszerű és a maffia geczik pártja...ezért akarják lebutítani az embereket...40-es IQ felett már nem lehetsz fideszes meggyőződésből, csak pénzért
Eladott Ország
"A lakosság 55%-a szerint ugyanis inkább rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és 36% elégedett csak. Még a fideszesek 20%-a szerint is rossz irányba mennek a dolgok, és így vélekedik az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokat támogatók 93%-a, és a bizonytalanok 60%-a is." Ezek után Kész Zoltán úr, hogy a 3,14csába hozta ki a tanácsadó cég a Civitas Intézet ezt a kimutatást. Javaslom, dugják fel maguknak és vegyék fel a pénzüket a fidesztől és húzzanak el a f@szba!
ómió
"Kész" cirkusz, avagy nem mert a moslékkoalíciónak még pár % előnyt se idehazudni?!
NKF
Jakabka a sztár?Sok parizert kell még ennie,hogy rájöjjön nem tud semmit.
Orbánnak könnyű dolga lesz.Ilyen szedett-vedett ellenzékkel nem lehet nyerni!
ómió
@Eladott Ország: Hát, ha te meg a rühesbolsi bandád ezt hazudja, fajgörény, akkor az intenzív efftársi népzsebelés "fényeskedjék" néktek! De csak néktek ám!
tudode
Az ország sora akkor eldőlt, amikor egy fatornyos falu nyughatatlan, apjától monoklikkal kelő gyermek fölgyütt Postre szerencsét próbányi, és szava lehetett az ellenzéki kerekasztalnál, és aszonta, ha ükelme tárgyalhatna az ellenféllel aszondaná, hogy
.
"Ide figyeljetek "gyerekek" ha nwe írjátok alá a megállapodást akkor VÉGETEK VAN"""
.
Emigyen, rongy'Ő, mongy'Ü:
.
----- Ellenzéki Kerekasztal története 1/17
www.youtube.com/watch?v=VIDnK4bQNnc&t=145s
------------------------------------
.
Megérdemli az az ország a sorsát, ha ennyi sorscsapás után még egy vokssal is megajándékozza azt, aki nem ismer se Istent, se embert, elvégeztetve a piszkos melót, ha a hatalomról, és a lóvéról van szó'''
.
Amíg írmagja marad ennek a gyülekezetnek, nem lesz béke, nyugalom se az országban, se az EU-ban!

.
verőce21
Hááááááá...Háááááááááááá...Háááá...!
Eladott Ország
Kész Zoltán dugd fel jól mélyen a kloákádba a friss kutatásodat, oszt' vedd fel érte a jutifalatodat a fidesztől b@zdmeg, te mocskos szarházi, fidesz f@szszopó gerinctelen geci! "Pénzért mindent, szopok, nyalok, gombot varok."
GeoCravker
Nem gondolnám, hogy adott esetben egy neofasiszta és egy neofita újfasizta párt közötti választás valós választás lenne.
division
@sgl: @Pálinkás Pál: Nem minden Fidesz szavazó egybites, ezt csak a sok "mindenért Orbán a hibás" ember gondolja így, akik között ellenben tényleg sok az egybites.
csak úgy....
@division: ha te,mint (állítólag) képzett vállalkozó,nem veszed észre,hogy orbán "váltságkezelése" egy paródia,nem is említve a sportos ,sosem visszatérülö beruházásait akkor ne is keresgélj tovább,nézz a tükörbe és ott lesz elöted az egybites
division
@Horizont: Látok én mindent, hidd el. Azt is, amit Orbán csinál, azt is, amit az ellenzék, és azt is, amit maguk az emberek. Ezek nálam összeadódnak, így kialakul egy kép.
division
@csak úgy...: Te is nézz akkor a tükörbe, és gondolkozz. Tényleg az alapján ítélsz meg valakit, melyik pártra szavaz? Elég szegényes gondolkodásra vall.
babp1982
Én még emlékszem amikor 2006-ban a közvélemény kutatásokat a fidSS nyerte,de nem a választásokat!
division
@babp1982: Az már a múlt, azóta eltelt pár év. Ahhoz, hogy a Fideszt leváltsák az embereknek szavazniuk is kellene, nem csak otthon üldögélni a fotelben választáskor. Lehet állandóan csalásról papolni, meg külföldi szavazókról beszélni, azt kell megnézni hányan mentek el szavazni is legutóbb. Akik otthon maradnak, azok mind Fidesz szavazók lényegében.
balos
@sgl: Hát elnézve az elmúlt éveket 89 óta mi!
balos
@division: Sajnos még így sem nyerhetett volna immár 2x,de a törvényeket ehhez ők írják!Emlékezetes,hogy az utat a nyeréshez ők " építették maguknak"!Az is köztudott,hogy a minusz előjel náluk még erősebb lehet,ha úgy hozza a varga-folt tandem!
ómió
@Eladott Ország: Még mindig nem fáradtál bele a tetves komcsiságotok másrahazudásába, bolsi fajkretén!? Erre kapod az "efftársi napidíjat"?
division
@balos: Pedig nyerhetne egy összefogott ellenzék, ez csak kibúvó. Vagyunk Fidesz szavazók kb.1,5 millióan, a többi ember hol van szavazásnál? Nem kritizálni meg másokra kellene mutogatni állandóan, mert az a legkönnyebb. Hajrá, lehet rövidesen bizonyítani, jön 2022.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.