A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát – írja a HVG.

Soron kívül kapnak védőoltást a várandós és a szoptató kismamák mától!
Fotó:Pixabay

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlások alapján engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását.

Szombattól a Semmelweis Egyetem extra oltópontot alakít ki számukra, ahol dr. Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát.

Az ismétlő oltást a szülést követően kapják meg, ennek halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók.

A szoptató nők az előírások szerint bármikor a szoptatás alatt felvehetik az első oltást, majd 5 héttel később az ismétlő vakcinát. A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra.

A Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján

- mondta Merkely Béla rektor.

Merkely Béla és Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke arra utasította az egyetemi oltópontok vezetőit, hogy március 27-től extra oltóponton fogadják a várandósokat és a szoptató anyákat, akiket soron kívül kell beoltaniuk. 

A Semmelweis oltópontjain az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint az NNK eljárásrend alapján a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg a vakcinát. Mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció.

Forrás:HVG
Címlapkép:Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.