Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a koronavírusos betegek kezelésében hatásos az időben megkezdett Favipiravir terápia – írja a Telex.hu.

Fontosabb szabályok: hétvégén és ünnepek alatt is hozzájuthat a Favipiravirhoz Fotó:Pixabay

A készítménytől a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, amivel megelőzhető a súlyosabb tünetek kialakulása.

A minisztérium szerint a gyógyszerhez a hétvégén és az ünnepnapokon is bárki hozzájuthat.

A fontosabb szabályok:

A Favipiravirt a háziorvosokon kívül már (a hétvégi vagy éjszakai) alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó orvosok, és minden olyan orvos felírhatja, aki a járványügyi ellátásban gyógyít.

A koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés. A gyógyszerhez már nem kell pozitív tesztet felmutatni. 

A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, és a Covid-ambulanciákon.

A gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését. A koronavírusos beteg ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, mert ez jelentős egészségügyi kockázattal jár. A gyógyszer kiváltásához elég bemondani a patikában a beteg taj-számát.

A favipiravir-kezelés közben a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról.

Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, nem függ a külföldi gyógyszerbeszerzésektől.

A favipiravirt eredetileg az influenza kezelésére fejlesztették ki Japánban. Azelőtt érdemes alkalmazni, amíg nem jelennek meg a súlyos tüdőelváltozások. A gyógyszer trükkje az, hogy a vírus önsokszorozó folyamatát gátolja meg, hamis építőanyagként belépve a folyamatba, elrontja a másolást, így kevesebb sejt tud megfertőződni.

Forrás:Telex.hu
Címlapkép:Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csapnivalo
Jaja, jó cucc ez! Kérdezték is a WebBeteg.hu oldalon a portáltól:

- Már a járvány legelején felröppentek olyan hírek, miszerint a favipiravir az állatmodellekben születési defektusokat okozott. Ez mennyiben korlátozza az emberi alkalmazhatóságát?

Válasz:

- Az antivirális szereket, így a favipiravirt is csak megfelelő elővigyázatossággal szabad alkalmazni. Japánban is így járnak el, emiatt az állatkísérletekben megfigyelt születési rendellenességek emberen soha nem fordultak elő.

Magyarázat:

mert a megfelelő elővigyázatosság az, hogy embernek ne adjuk. Vajon mikor pattan ki, hogy r@kot okoz?

Az említett cikk:

www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/26650/favipiravir-mit-kell-tudni-rola-es-milyen-esetekben-alkalmazhato

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.