A Fidesz mindenhol jelen van, a társadalom tetejétől az aljáig. Úgy képes átvinni az üzeneteit, hogy nem is kell hozzá közösségeket szerveznie. A kisvárosokban egy sajátos, feltörekvő rétegre támaszkodik, mindenki felé közvetítve az érzést: ti is tartoztok valahová. Mégis vannak apró jelek, amelyek aggodalommal tölthetik el a rendszer működtetőit. A járvány pedig óriási bizonytalanságot hozott.

Felmérés: Orbán rendszere már mindenhová beszivárgott, de a járvány óriási bizonytalanságot hozott

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek azok a legfontosabb megállapítások, amelyekről a 444.hu írt hosszú cikket. A portál azokat a kutatásokat idézi, amelyek a 2015-től 2018-ig tartó időszakot elemzik csaknem 800 oldalon keresztül a Társadalomtudományi Kutatóközpont nemrég megjelent köteteiben.

A Mobilitás Kutatási Centrum munkatársai tíz éve tartó, szisztematikus vizsgálódásukkal ritka részletes képet rajzolnak a NER működéséről – ami itt nem politikai szlogen, hanem tudományos kifejezés arra, amiben élünk. 

A kutatások egyik fontos végkövetkeztetése: a magyar egy politikailag, felülről integrált társadalom.Vagyis nem a társadalom szerkezete határozza meg a politikát, hanem éppen fordítva, a politika felülről integrálja a társadalmat.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet az emberek jövedelmi helyzetéből, képzettségéből, foglalkozásából vagy hasonló jellemzőiből egyenesen következtetni politikai szimpátiájukra. Ehelyett érzelmeink, identitásaink meghatározók, amiket jórészt maguk a politikai szereplők alakítanak.

Az egyik kutató ezt írja: „Amíg Orbán Viktor ellenzékben volt, minden héten tartott egy tömeggyűlést. Megszűntek a polgári körök is, amiknek 15 éve nyilvánvaló integrációs funkciójuk volt. Most már nincs rájuk szükség, a konkrét, közösségeket átható párbeszéd helyébe belépett a média, így a politika képes egy másik szférában, a valóság talaja felett közvetíteni a követendő értékrendet.”

Vagyis jórészt anélkül célba juttatni üzeneteit, hogy ehhez közösségeket kellene szerveznie.

Ennek köszönhető, hogy a vállalkozó is réteg alatti társadalmi csoportok fokozatosan depolitizálódtak. A politika afféle szitokszóvá vált Orbán rendszerében.

A koronavírus-járvány merőben új helyzetet teremtett. Az elmúlt egy évben tömegek szembesültek a vírus gazdasági és egészségügyi hatásaival. Az új kihívások pedig időnként szokatlan kommunikációs bizonytalanságokat szülnek a hatalom részéről.

A lezárásellenes közhangulatot követve a korlátozások ősszel és tavasszal is a kelleténél később érkeztek, óriási terhet hárítva a kórházakra, amit kommunikációs szinten a keleti vakcinák beszerzésével és az uniós szinten magas átoltottsági aránnyal ellensúlyoznak. Egyelőre nem látszik, hogy a járvány harmadik hulláma – legyen bármilyen extrém helyzet is – érdemben csökkentené a Fidesz támogatottságát.

Forrás: 444.hu

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az autoritter diktaturak bukásra vannak programozva.
Reméljük ez jövőre O1G NER-jeben is bekövetkezik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Lázár Annyitisér János ma reggeli agymenése: A nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer ember halt meg Magyarországon.
Pokróc
Egymással megy a" ki tud nagyobb baromságot nyilatkozni" verseny . Várjuk ki nyeri . Népi eredményhírdetés jövő tavasszal .
Qqberci
"A Fidesz mindenhol jelen van, a társadalom tetejétől az aljáig."

Pontosítok: A Fidesz a társadalom legalja...
Yoda69
@Shikari: orban nem magyar hanem egy rohadt fasiszta cigany.
Yoda69
Az autoritter diktaturak bukásra vannak programozva.
Reméljük ez jövőre O1G NER-jeben is bekövetkezik.
ómió
Na! Ami nem valamely posztbolsi "szerveződés", az már "Orbán rendszere"!?
mzper x
@ómió: Ezentúl beírom a mondataidat a Bullshit Generátor v2.0-ba és azt válaszolom neked (mert annyit is érsz!)

ma, 09:49-re a válasz:

"Megpróbálom betanítani a robusztus jogharmonizációt."
ómió
@mzper x: Belátom, hogy "rezidenciádról" a bolsi latrinafolyosóról csak a Bullshit (inkább Bolsishit) Generatorba tudsz bármit "beírni"! Nem hibáztatlak: "kéznél van"! Az idiotizmusod helyett meg talán inkább a "jogállamot" - tudod: kidőlt a lovatok és manapság gyakran ezen lovagoltok - "definiálhatnád"!
justhpeter
@Shikari: Súlyos tévedés, Magyarország nem a magyaroké, hanem egy kleptokrata-nemzeti.keresztény csürhe rablóterülete.
justhpeter
@Yoda69: Orbán fasisztának fasiszta, de ne cigányozzuk, mer a börtönben ülő cigányokon kívül mindegyik cigányra sértő ezt a nácit-fasisztát hozzájuk hasonlítani.
Yoda69
@justhpeter: Jogos, elnézést kerek megsértett ciganyoktol.
Giovanni Alba
Nagyon nagy hiányosság, hogy a hozzászólásokat nem lehet képekkel illusztrálni, pedig jól jönne a cikkhez mellékelt főkép minden olyan esetben, amikor valamelyik eszelős elkezdi a mantrát az alkoholista Gyurcsányról. Mellé lehetne még tenni a vejkóval a pinceajtóban, kockás egyeningben, a pálinka ünneplését, a fehérvári huszárokat a pincében, stb.
Gyurcsány Ferencet egyszer látta valaki a repülőtéri váróban, előtte üres pohár, és a csahosok szerint feri alkoholista, az istencsászár meg ugye csak az alapélelmiszert veszi magához. Erre varrjon gombot a soka agyatlan, kettős mércét harsogó mameluk.
silber13
@Shikari: Igazad van, ergo neked, mint idegenből befuralkodott páriának semmi közöd a magyarokhoz.
Yoda69
@Shikari: Akkor mikor húzol vissza Romániába?
Illetve neked nem kell, mert te onnan ontod a szart magadból.
kokopelli
@Giovanni Alba: Hiányzik nála az önkontroll,ami egy miniszterelnöknél (normálisnál) elengethetetlen lenne!
silber13
@Shikari: :)))))))))))))) Éppen te ugatsz? Te?.)))) Egy vérbeli náci csökevény ??:-))))))))))
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 12:58
siki te nagyon hülye. Elfelejtetted kitenni a nagyon vigyorgós emblémádat, így kénytelen vagyok ténynek elfogadni, hogy hiába hazudod magad magyarnak, valójában egy aljas náci vagy, nem való tisztességes emberek közé. Bár ez eddig is egyértelmű volt, azonban ez az önvallomás különös megerősítés.
"Shikari
@silber13: Imádok náci lenni."
Most jöhet a magyarázkodás, a hablaty, mások gyalázása, de az idézet a te bejegyzésed. Innentől kezdve nem csak hülye vagy, hanem egy náci patkány is.
Yoda69
@Shikari: Te magyarabb vagy a magyarnal. Amolyan melymagyar. A neved Sztojka Janos.
Giovanni Alba
@Shikari: siki te nagyon hülye. Ott az idézet, a saját szavaid, nem én ragasztottam rád a címkét te nagyon hülye, te határoztad meg így magad.
"Shikari
@silber13: Imádok náci lenni."
Hiába a mellébeszélés, hiába a dadogós hadova, egy hülye náci patkány vagy. Ennyi. (ahogy d. tompika mondaná, vagy ennyikeh?)
justhpeter
@Shikari: OK. Magyarország a magyaroké. Ha ez így van, te mit keresel itt ?
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 16:53
siki, te nagyon hülye náci patkány egy párhuzamos valóságban élsz, mással nemigen tudom magyarázni marhaságaidat. Vagy minderre nincs is magyarázat?
Szerintem sürgősen kotord ki az ágy alól az elgurult piruládat, mielőtt kárt teszel magadban. Hidd el nekem te übermensch, nem tudsz repülni. Illetve tudsz, ahogy az ólomkacsa is.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 20:12
S én Giovanni Alba. Most, hogy így túljutottunk a kölcsönös bemutatkozáson, mesélj szépen te mocskos náci patkány, hogy haladsz a szobordöntéssel? Nem nevezik ezt véletlenül rongálásnak?
Költői kérdések voltak, nem igényelnek választ, visszamászhatsz az óladba.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 20:43
siki te nagyon hülye náci patkány. Keressem ki neked azt az öntelt böffentést, amelyben azt írod, mindenkivel úgy tárgyalsz, ahogyan kiérdemli?
ma, 12:59
"Shikari
Az ellenzék ellenségről úgy beszélek, ahogy azt kiérdemelték."
Aki neked és a vezérednek ellentmond, az egyből ellenséggé válik a szemetekben, mert szemetek vagytok, és gátlástalanok a hazudozásban. Az ellenzék szerepe egy normális helyen, egy demokráciában az, hogy ellenőrzés alatt tartsa a kormányt, mielőtt az féktelenné válva elszabadul, és diktatúrát épít ki. Most még "csak" autoriter, egyszemélyi vezetés van, de már egyből ellenség mindenki, aki akár csak pisszenni mer, rávilágítva a visszaélésekre. Külön problématok, ha az illetőnek igaza van.
Na most akkor folytassuk innen. Én nem süllyedtem le a te szintedre, téged, személy szerint téged ócsárollak, mert megérdemled, viszont soha nem emlegettem sem a le, sem a felmenőidet. Fel tudod te ezt érni ésszel, náci patkány?
Kotródj vissza a disznóólba, ahonnan előevett a fene.
Jobboldali kultúrfölény, mi?
Szobordöntés letárgyalva? Mesekönyvek után szobordöntés, mi lesz a következő lépés?
Szánalmas vagy, és mellette aljas és undorító. Mármint a megnyilvánulásaid alapján.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 21:09
siki te nagyon hülye náci patkány. Ez most az elalvás előtti mantra? A báránykák számolgatása már uncsi? Pedig Húsvét jön, most aktuális.
Aludj, álmodj, álmodj könyvégetést, szobordöntést, álmodj vadat és véreset, attól biztosan megnyugszol te féreg.
Giovanni Alba
@Shikari: ma, 21:24
siki te nagyon hülye náci patkány. Tulajdonképpen nem kellene válaszolnom, de akkor azt hinnéd, hogy tiéd a hatalom és a dicsőség, mert mocskos szavaiddal meghátrálásra késztettél valakit, akit nem ismersz, de lelkesülten gyalázol.
Nos, meg kell jegyezzem, tévedsz. Nem vergődök, nem nyüszítek, tévképzeteidet jobb lenne korlátok közé szorítanod.
Nem találtad meg a piruládat az ágy alatt? Keress tovább. Állítólag a patkányoknak nagyon jó szaglásuk van.
Keress, talán szerencséd lesz te szerencsétlen, hülye, náci patkány.
Clavigo
@Shikari: Miért nem otthon vered a nyáladat román. ?
Yoda69
@Shikari: Anyad a migrans, te roman kocsog.
kokopelli
...csak felvetődik a kérdés,hogy az Orbán rendszere miben különbözik,a háború utáni Sztálin,Rákosi és a többi
kommunista teljhatalmú országfők rendszerétől! Az apja biztosan el tudná neki magyarázni!Lehet,hogy már me-
sélt neki róla,hiszen ő maga is komcsi volt! Elképzelhető,hogy az is volt mindig a kis Viktor álma!Az biztos,hogy
talpnyalókból már van neki serege! Ő volt liberális? (;-)) ,Most illiberális?(;-)) Na ne! Inkább politikai amorf,hiszen
ki tudja,hogy mit hoz a jövő !Az etnikai hovatartozásáról ugyan nem tehet,de az azzaljáró jegyeket levethetné! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.