Kilencszeresére nőtt az igény a palackos oxigén iránt a hazai kórházakban, így az exportot is leállították, illetve az ipari palackokba is orvosi gázt töltenek – közölte a Blikk.hu. 

Nem exportálunk tovább: a magyar kórházaknak szüksége van az összes palackos oxigénre

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány harmadik hulláma még mindig teljes erőből dübörög, ami ezúttal az egyik legnagyobb hazai oxigéngyártónál mutatkozott meg. A Messer Hungarogáz Kft. a megnövekedett hazai igény miatt leállította a gáz exportját, minden készletet a hazai kórházakba irányítanak át – írja a Blikk.hu.

A palackos oxigénigény a kilencszeresére, a cseppfolyós oxigén iránti igény a két és félszeresére nőtt az általuk ellátott kórházakban – mondta az Index.hu-nak Bohner Zsolt, a magyar kórházak mintegy 40 százalékát ellátó Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója. Bohner elmondása szerint alapesetben 6500 palackjuk van kinn a magyar egészségügyi intézményeknél, ez a szám most 12 ezerre nőtt, külön hatósági engedélyt kaptak arra, hogy ipari palackokba is orvosi oxigént tölthessenek.

Az ügyvezető hozzátette, korábban exportra is szállítottak orvosi oxigént, de a járvány harmadik hullámában teljes kapacitásukat a hazai igények kielégítésére fordítják. Az ipari felhasználókat egyelőre ellátják, azonban ha szükséges lesz, az ő ellátásukat is korlátozhatják.

Forrás: Blikk.hu, Index.hu

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Mar latom lelki szemei előtt szarragot, amint Húsvét ide vagy oda, máris indul a ruszkikhoz meg a kínaiakhoz gázért fürkészni. Amit aztán 10x-esen tularazva meg is veszünk majd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.