Két év alatt kétezer ember veszíti el a munkáját Ózdon, az ország egyik legszegényebb térségében. A már csak 32 ezres városban és környékén évtizedek óta csökken a lakosság, a fiatalok jelentős része máshol keresi a boldogulást. A polgármester el van keseredve, szerinte ha nem sikerül nagyobb befektetőt hozni a városba, akkor belátható időn belül szellemvárossá válhat a település. Az ózdi gyárbezárások rávilágítanak egy nagyon súlyos problémára: az alacsony hozzáadott értékkel működő összeszerelő-üzemekre alapozott gazdasági modell egyre törékenyebbé válik a robotizáció gyors térhódítása miatt. 870 embert eresztenek szélnek az ország egyik legszegényebb térségében, mert bezár a Johnson Electric ózdi gyára. Tavaly egy másik gyár is bezárt a városban, akkor 1200 embert küldtek el. Ezzel a két legnagyobb foglalkoztatóját veszítette el a 32 ezres település. Kevés a munka, a fiatalok elhagyják a várost, a lakosságszám folyamatosan csökken. „Ózdon és környékén nincs hová menni” – mondta a...

Forrás: telex.hu
Feltöltő: lusta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
AZ Ózdi példa is mutatja a munkaalapú társadalom csődjét. Az itt élő a saját bőrükön tapasztalják meg a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk a gazdasághoz való hozzá nem értését.
mzper x
Stratégiai szerződés
Volt?
Nem volt?
lusta
@mzper x: MIlyen szépen megmagyarázták. Most is érvényes. Igaz Ózdot lesz@rták a kis kínaiak, az is igaz, hogy jó drágán vesszük az EMA által nem ellenőrzött oltóanyagot, de a hatvani telephelyen a cég még működik. A stratégiai szerződés nem a telephelynek szól, hanem a magyarországi működésnek. Itt üt vissza a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk nagy titkolózása. Annó nagyon sokan úgy általában szerették volna és továbbra is szeretnék megtudni, mit is tartalmaznak ezek a csodálatos stratégiai szerződések. Hát ilyenkor derülnek ki, hogy nem azt, amit józan paraszti ésszel elvárhatóak lennének.
kokopelli
Valaki mondta valamikor:,hogy nekünk csak a film :"Ózd a csodák csodája" van!
lusta
Nem mellesleg ezen a példán is látható, mennyire nem az ország érdekében dolgozik a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk. Mit is mondanak? Miskolcra másfél órát kell utazni, amiből 1 óra a vasút.
lusta
Ha már megemlítettem a vasutat. Nem is olyan régen, még az ország legforgalmasabb vonala volt. Aminek következtében eléggé lerongyolódott és a 30-as jellel volt tele a vonal. Miután felszámolták a kohászatot, megszűnt a bányászat, a felújítás helyett a vonal felszámolása mellett tették le a garast. A helyiek kilobboizták, hogy az 1-es vonal győri felújításánál kikukázandó síneket hozzák Ózdra és ott még a 80 km/h sebességre kis tengelyterhelésnél jó lesz. Na annak is már annyi.
A lényeg, a térség, na itt mindegy ki volt kormányon, le lett írva. Annak idején a GE is a helyi alpolgármester ismerősi, baráti kapocsolatainak kköszönhetően került Ózdra Fehérvár helyett. Az utóbbi 10 évben pedig Ózd nullára íródott. Nem véletlenül rajzolták át még a választási körzethatárokat is. Riz elvtársra még a sánta kutya sem szavazott Ózdon, mégis a térség országgyűlési képviselője lett. Ez persze máshol is igaz. A krumpli királynőre sem szavazott senki Tiszaújvárosban, mégis a tiszaújvárosi térség országgyűlési képviselője.
Az ózdiaknak az sem kellemes, hogy az ország leghátrányosabb tésége lettek, de elkeseredettségüket fokozza, hogy ugyan ez igaz a szlovákiai rimaszombati járásra is. Közben látják, hogy a rimaszombatiak állva hagyták az ózdiakat, úgy elhúztak mellettük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.