Az oknyomozók által megszerzett dokumentumokból az derül ki, hogy a magyar kormány már előre eldöntötte a kínai részvételt. A projektet 540 milliárd forintra becsülik – és ez még nem a végösszeg –, ennek nagyobb részét kínai hitelből fedezné a kormány.

Az oknyomozó portál minisztériumi dokumentumokra hivatkozva számolt be arról a 444 felületén, hogy a magyar kormány a kínai Fudan egyetem budapesti campusát nagyobbrészt kínai hitelből építtetné meg kínai munkával és kínai építőanyagokkal egy kínai óriásvállalat segítségével.

Direkt36: Kínai hitelből és kínai céggel építene kínai egyetemet a magyar kormány Budapesten

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a kormány 540 milliárd forintra becsüli a beruházás értékét, amit a magyar fél fizetne, ehhez kellene nagyobbrészt a kínai hitel. Az oknyomozók szerint a dokumentumokból az olvasható ki, hogy a kínai kivitelezőnek nem kell attól tartania, hogy másik cég viszi el a beruházást, ugyanis 

„a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”,

és 

„szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

Az építkezésre a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat (CSCEC) jelentkezett be, amelyet a cikk szerint az elmúlt években több helyen vádoltak meg korrupcióval és kémkedéssel. Ráadásul a magyar kormány számításai szerint többe fog kerülni a kínai egyetem campusa, mint amennyi a magyar felsőoktatásra fordított összeg volt 2019-ben. A Fudan egyetem épületei pedig elveszik a helyet a Budapest Diákváros projekt elől is, melyben a magyar egyetemistáknak tervezett a kormány többezres kollégiumi területet a Rákóczi (Lágymányosi) hídtól délre.

A Direkt36 megkereste mind a kínai céget, mind pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, ám a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

A cikk szerint február 24-én tárgyalta a kormány Palkovics László innovációs miniszter ezirányú előterjesztését, amelyet a kormány meg is szavazott. Az előterjesztésből többek között az derült ki, hogy a Fudan egyetem már meg is egyezett a CSCEC vállalat európai részlegével, hogy azok ajánlatot tesznek az építkezésre – és erről Palkovicsot is értesítették.

A cikk szerint az előterjesztésből az is kiderül, hogy egyrészt a kínai fél már nagyon rákészült az építkezésre (például előzetes szimulációkkal), másrészt pedig az is kiolvasható a okumentumból, hogy az intézmény Fudan Hungary Egyetem néven működne és egy kínai-magyar vagyonkezelő alapítvány hozza majd létre és tartja fenn. (A vagyonkezelő alapítványokról pont a most következő ülésszakban tárgyalnak az országgyűlési képviselők a Parlamentben.) Az alapításhoz kellő tőkét és a campus építéséhez az ingatlanokat – például egy 800 milliós telket – a magyar kormány adja.

A cikk szerint a CSCEC az építkezésre 338 milliárd forintos ajánlatot tett, azaz 650 ezer forintos négyzetméterárat számoltak. Az ITM előterjesztése szerint a magyar kormány viszont négyzetméterenkénti egymillió forintos árral számolt, így jött ki az 540 milliós ár (amiben ugyanakkor a kapcsolódó infrastruktúra – utak, parkok, stb. -  költségei nincsenek benne).

A Direkt36 által ismertetett kormányzati dokumentum szerint a magyar kormány 100 milliárd forintnál kicsivel többet biztosítana, emellé vennék fel az álami Kínai Fejlesztési Banktól 450 milliárd forintnak megfelelő jüan-hitelt, amelyet a magyar állam fizetne vissza teljes egészében a vagyonkezelő alapítványon keresztül.

Az ITM-előterjesztés egyik legérdekesebb pontja az oknyomozó lap szerint az a rész, melyben arról van szó, hogy az építkezésnél 

meghatározott számú kínai munkás vesz részt a kivitelezésben és kínai építési alapanyagok kerülnek importálásra a kivitelezéshez.

A lap egy másik kormányzati dokumentumból is idéz egy részletet az üggyel kapcsolatban:

A Kormány az előterjesztést azzal fogadta el, hogy (...) a tervezés magyar-kínai közös projektként valósul meg; a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg; a beruházás felelőseként az innovációért és technológiáért felelős miniszter kerül kijelölésre kormánybiztosként; a jogi szabályozást illetően szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le.

Ebből jól kiolvasható, hogy a magyar kormány már előre eldöntötte a kínai közreműködés nagyfokú bevonását a projektbe.

Forrás: Direkt36 a 444.hu-n

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Csak mellékesen közölném a kinai hatóságokkal, meg ugye a magyarral is, hogy olyan, hogy leállíthatatlan beruházás, vagy felbonthatatlan szerződés - olyan nem létezik ! Az állam nevében orvul tett magánvállalások v isszahullanak a magánszemélyek fejére és pénzügyi telejsítőképességére ...Ha esetleg nem tudnák ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
ekkora összeget ilyesmire!
Elvileg vészhelyzet van igaz, Shikari?
Fontosabb ez mint az egészségügy, igaz?
Egyetlen egy magyar egyetem se kap ekkora pénzt!
Egy se !
kereső
Ez már megint egy olyan "konstrukció", mint a vasút épités. Épitenek a kinaiak egy egyetemet, kinai vállalatokkal, kinai hitelből, amelyet a hülye magyar fog visszafizetni. Ja, és mint hirlik az épitő kinai vállalat nem mentes a korrupciótól, és kém ügyektől. Bravo, csak igy tovább a "selyem úton"!
solidedge
Orbán mondta a migránsokkal kapcsolatban, hogy mi magyarok monokultúrában élünk, nem kell az idegen kultúra. Akkor most mi van?
verőce21
Ez az "eszköz" nyilván nélkülözhetetlennek bizonyul a klímaváltozás elleni harcban...
Qqberci
Bezzeg a CEU-t el kellett üldözni!...

Valaki elmagyarázhatná ennek a vezérbunkónak, hogy az egyetem lényege nem az épület!...
kereső
"„Márki-Zay Pétert nem tartjuk olyan jelentős személyiségnek, hogy foglalkoznunk kellene vele a Professzorok Batthyány Körének nem célja, hogy minden hasonló megnyilvánulásra reagáljon” – hangoztak a rektor szavai.

Sótonyi szerint a hódmezővásárhelyi polgármester szavai – miszerint a vidéki fideszesek egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni – arra voltak alkalmasak, hogy „összekovácsolják a vidéket”.

„Nem hátráltunk ki a kormány mögül soha, hiszen ez a kormány azt az értékrendet képviseli – magyar, nemzeti, keresztény, konzervatív értékrendet – amit a mi körünk is képvisel, nem csak a budapesti, hanem a vidéki professzorok, orvosprofesszorok” – szögezte le az elnök." Sótonyi a professzorok Batthyany körének elnöke.

És csodálkozunk, hogy ma Magyarországon terjed a sötétség- ezek terjesztik.
kereső
amit orbánék művelnek az meg hazaárulás!!- a javából.
balos
Nem kell visszamenni a sztyeppére azt csinálnak itt a maffia barátai pár éven belül!
Nessy
Orbán már lassan zaciba csapja az egész országot! Annyi adósságot halmoz fel, hogy több generáció sem tud belőle kimászni! Ráadásul az elején az orosz lapokból kiszivárgott pl. Paks 2. hiteléről annyit tudni, hagy nagyon előnytelen kondíciókkal vette föl a kormány, igaz nem is ellenőrzi senki a felhasználást. Nem ok nélkül van titkosítva az idők végezetéig minden ilyen hitel, az is amiről azt sem tudni, honnan vették fel.
Toller Béla
Csak mellékesen közölném a kinai hatóságokkal, meg ugye a magyarral is, hogy olyan, hogy leállíthatatlan beruházás, vagy felbonthatatlan szerződés - olyan nem létezik ! Az állam nevében orvul tett magánvállalások v isszahullanak a magánszemélyek fejére és pénzügyi telejsítőképességére ...Ha esetleg nem tudnák ...
Gazella
Le se tudja tagadni a dagadék, hogy igazi diktátor!
ómió
Egy ilyen, még szinte lázálomfázisban lévő projekt az igazi "efftársi táptalaj": mindent rá lehet hazudni!
csipetke
Nem világos,hogy ha egyszer kínai egyetem lesz,miért a kormány vesz fel hozzá kínai hitelt.Már azt is sokalltam,hogy csak úgy kapnak egy 800 millás telket is. Ezt a nyomorult országot olyan szinten adósította el orbán,hogy belegebednek az unokáink is,mire lecsengetik.
@Shikari: 08:16 Ide már csak egy kommunista egyetem hiányzott,semmi más.
csipetke
@kereső: 08:34 Az kell orbánnak,egy valag ferdeszemű korrupt fazon.Azokkal lehet majd nagy pénzeken osztozni
kokopelli
@csipetke: A "slicc-szeműek" majd hamar elszaporodnak!A szüleik úgyis a Kinai-piacokon fognak "gályázni"!
tudode
Röhej!
.
---- 820 millió forintos ingatlant kaphat a Fudan Egyetem a közlönyben szereplő kormányhatározat szerint.
privatbankar.hu/cikkek/kultura/ertekes-ingatlant-kap-a-magyarorszagra-erkezo-kinai-egyetem.html
--------------------------------------
.
Akkor kap, vagy nem kap a Fundam épületet, vagy két kínai kampuszról van szó
.
-----Kínai egyetem Magyarországon: mintha váltósúlyú ökölvívók közé beengednének egy félnehézsúlyút
telex.hu/velemeny/2021/03/16/kinai-egyetem-magyarorszagon-mintha-valtosulyu-okolvivok-koze-beengednenek-egy-felnehezsulyut
.
(...)"""Ha a tervek megvalósulnak, 2024-ben campust létesít Budapesten a kínai Fudan Egyetem. Az erről szóló egyetértési nyilatkozatot 2019 decemberében írta alá a magyar innovációs miniszter és a sanghaji székhelyű intézmény elnöke. A szándék komolyságát egy több mint 800 millió forint értékű ingatlan is alátámasztja, amit a kormány lényegében ajándékba adott az egyetemnek.""" (..)
----------------------------------
.
Azzal nem lehet vádolni ezt az un. kormányt, hogy az egyenes út az üvék!
cikicakk55
Mind ezt az egészet az alatt találták ki és írták alá,miközben itthon tombol a 3.hullám,naponta több mint 200 beteg hal meg, kb 300.000 magyar embernek nincs munkája,sőt semmi bevétele. Eddig azt szajkózta Orbán,hogy a Külföldi vállalkozások teremtenek a Magyaroknak munka lehetőséget. Nos itt egyetlen magyar sem fog dolgozni,bár ahogy én ismerem a Kínai béreket nem is sokat veszítenek. Tulajdon kép Magyarország teljesen ingyen ad egy hatalmas területet az országból,azért,hogy a kínaiak itt tanulhassanak, majd itt alapíthassanak családot,majd itt dolgozhassanak. Lassan ki lehet írni a határra,hogy Kinahung.
justhpeter
A kínai pénzmosoda is legalább 5 ezer éves.
babp1982
Erre mondaná Kohn bácsi ügyes-:)) A kínaiak nem hülyèk ők szeretik a hülyék ez mert belőlük élnek a baj csak az,hogy ezt a boltot a normális emberek is megszívják!!
Nessy
Valamit nem értek! Kaptak értékes ingatlant ingyen. Kínai tervek alapján, kínaiak építik az egyetemüket. Akkor miért kell nekünk hitelt felvenni?
Gazella
@Nessy: 21:31.. tudhatnád pedig.. hitel azért kell, hogy a saját zsebüket is megtömjék.
Eladott Ország
Így lehet totál padlóra vágni és kifosztani az országot! A qrva anyátokba!
kereső
@Nessy: A kinai vasúthoz miért kell a kinai hitel? A kinai egyetem épitéshez miért kell a kinai hitel???A paks2-höz miért kell az orosz hitel?? Egyetlen elfogadható válasz van, ill. kettő.
Lopás-és hazaárulás.
kokopelli
@Nessy: Amennyiben a Zorbán ß@rban lenne,úgy Kína a sok "lé" fejében menedéket adna neki!Egy kis
"plasztikai beavatkozással kínait varázsolnak belőle!..."Or Ban Vik"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.