A legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen kapta meg a címet – írja a Blikk.hu.

Egyúttal magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg az oktatási intézményben, ahol szeptemberben indul el a magyartanítás -írja a Blikk.hu.

Kazah díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Siemens Mobility Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. március 25-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

A miniszter elfogadó beszédében elmondta, hogy Magyarország is tiszteli a gazdag kultúrájú nemzeteket, és a kölcsönös tisztelet ad kiváló alapot a magyar-kazah együttműködés továbbfejlesztésére.

Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna

- mondta Szijjártó. Majd folytatta,

Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahsztán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani.

A Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem díszprofesszori címét egyébként többek közt Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.

Forrás: Blikk.hu

Címlapkép:Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elena Ceausescu is jó pár díszdoktori címet kapott. Udvariassági gesztus, mint Putyin azt hiszem Debrecenben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Madácsi Pali
A világrangsor kb 15627. egyetemén kapott egy díszbojtot a valagára, hogy a főnökének legyen miben gyönyörködni közben.
Clavigo
Nem ártana már,,hogy itthon is kapjon valamit,,,lovalagrend- plecsni,kossuth díj, matyómintás zabostarisznya...
csipetke
@Clavigo: :07:10 A Nagy Valagrendhez mit szólsz?Szerintem egyedül ez járna neki...:)
human
Fidesznyikek! Ezt szeretnétek ti is Magyarországra, mi?

A kazah poltikáról
"A legnagyobb párt a Nur Otan, a Haza Fénysugara pártja, amelyet az elnök Nazarbajev vezet. Két másik, az elnökkel szimpatizánsnak tekinthető párt van, az agrár-ipari blokkot képező AIST és az ASAR párt, amelyet Nazarbajev lánya alapított. Az ellenzéki pártok mindösszesen egyetlen parlamenti helyet értek el,[mikor?] a választások az EBESZ szerint nem feleltek meg a nemzetközi standardoknak."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.