A kormány keresztbe feküdt a magyar Aegon eladásának. Erre a különleges, veszélyhelyzeti jogrend adott neki lehetőséget.

Veszélyhelyzeti fordulat: Pintér Sándor váratlanul leállította a hatalmas banki tranzakciót

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán rendszere szemelte ki magának a magyar Aegon Biztosítót? A szerződő feleket villámcsapásként érte a tranzakciót leállító hír.

A tiltás teljesen érthetetlen, egy régóta a magyar piacon dolgozó, teljesen transzparens bécsi, tőzsdén jegyzett cég lett volna a vevő. Mi lehet a nemzetbiztonsági kockázat, ha a jól ismert holland tulajdonost egy hasonlóan ismert osztrák váltja? – sorolja a kérdéseket a Telex szakújságírója a szerdán napvilágot látott hírrel összefüggésben.

Az elmúlt év legnagyobb hazai M&A tranzakciójának tűnt a holland Aegon regionális biztosítói csoportjának eladása az osztrák VIG felé.

A teljes üzlet 830 millió eurót ért, ebből a csomagból a legértékesebb rész a magyar Aegon Biztosító volt, csak ennek a résznek az értékét 549,5 millió euróra becsülte az EMIS tranzakciós cég.

Azt lehetett tudni, hogy a tranzakciót vizsgálja az MNB, a GVH, illetve a járvány miatt immár a Belügyminisztérium is, de abban biztosnak tűnt a piac, hogy nem lehet akadálya a tranzakciónak.

Ehhez képest ma reggel ez jelent meg a bécsiek és ez a hollandok honlapján. Magyarul összefoglalva:

„A Wiener Versicherung Gruppe tegnap délután kapott egy határozatot, amelyben a magyar Belügyminisztérium bejelentette, hogy megtagadják az Aegon-társaságok magyarországi külföldi befektető általi tervezett megszerzését. A jóváhagyási folyamat részeként a Vienna Insurance Group 2021 januárja óta konstruktív tárgyalásokat folytat a felelős magyar pénzügyminiszterrel. A rendelet ellentmond az eddigi tárgyalások menetének. A Vienna Insurance Group arra számít, hogy ezt a kérdést a közeljövőben pozitívan oldják meg.”

Arra a 444.hu emlékeztet, hogy a Belügyminisztérium egyébként nem tudta volna megakadályozni az adásvételt, erre csak a tavaly novemberben elfogadott különleges,

veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályok adtak lehetőséget,

amik bejelentéskötelessé tették egyebek mellett ezt is. Így az adásvétel csak a bejelentés, és a bejelentés tudomásulvétele után zárulhatna le.

A Telex erre a szabályra gondolhatott, amikor valamilyen nemzetbiztonsági okról írt a tranzakció megakadályozásának hátterében.

A biztosítói piacon régóta tartotta magát az a pletyka is, hogy van egy hazai lobbi amellett, hogy az állam ne engedje külföldi kézben maradni a négy nagy biztosító (Aegon, Allianz, Generali, Groupama) egyikét.

E vélemény szerint valakinek (a ma divatos hazai kormányközeli cégfelvásárlóknak vagy akár az állami MFB-nek) be kellene avatkoznia, esetleg a CIG-gel kellene összetolni az Aegont – írja a Telex.

Mindez lehet szép és jó, de erre egy transzparens országban az ajánlati időszakban érdemes gondolni, nem a hatósági engedélyezési szakaszban. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a külföldi felek közleményéből úgy tűnik, hogy még látnak megoldást. Az biztos, hogy egy ekkora osztrák–holland deal elgáncsolásának komoly nemzetközi visszhangja is lesz.

Forrás: telex.hu/444.hu

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
le van vajazva...nászajándék lesz Andinak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@karma1: Azér at veres jani is nagy svihák volt , ő meg a fiai korrupciója is megér egy misét!
csipetke
@karma1: 10:55 Rendőrként ment nyugdíjba asszem 48 évesen.Most nyugdíjas belügyminiszter..Biztos nem átlagnyugdíja van..
karma1
Szabadpiaci tranzakcioba semmilyen hatalom nem szolhat bele - mert amig a tulajdonosvaltas uzleti ugy 100 %-ig, addig sintersanya szava politikai allasfoglalas. Nincs nagyobb nemzetbiztonsagi kockazat annal, mint hogyha az orosz kembank Magyarorszagra telepul, csak hogy kozelebbrol beleturhasson brusszeli es mas nyugat- europai orszagok belugyeibe!
SÍva
Csak nem téves volt a számlaszám? Hanem a fidesz valamelyik pénztárosának szerepelt rajta a neve akkor nem csodálom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.