Orbán Viktor tegnap délután bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, így kezdődhet a nyitás, elsőként az üzletek kinyitásával és a szolgáltatások újraindításával. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját azzal kezdte György István, hogy már minden negyedik magyar kapott legalább egy oltást. Az államtitkár kijelentése a Magyarországon élőket számolva igaz, mert 2,5 millió beoltottnál tartunk. Ez volt a célszám, amihez a nyitás elkezdését kötötte a kormány.

Indul a nyitás Magyarországon, közben 1,6 millió regisztrált vár még oltásra

Oltópont a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 7-én. Fotó: MTI/Varga György

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük a 2,5 millió beoltottat, vagyis mindegyik negyedik magyar ember megkapta az oltás elleni legalább első vakcinát (az EU-ban 13%), a kétszer beoltottak száma pedig meghaladja az 1 milliót.

Ez az eredmény már járványügyileg is meghatározó, jobban bízhatunk benne, hogy az átoltottság növekedésével a járvány is visszaszorul, minden egyes oltással közelebb kerülünk hozzá és hogy visszatérjünk ahhoz, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba

- tette hozzá György István.

Pfizert kapnak a pedagógusok

Eddig az idősek oltása volt az első, a háziorvosok ezt a feladatot kapták, ma már az aktív korosztály oltása is folyik és zajlik a pedagógusok oltása. Eddig 100 ezer pedagógus kapott oltást és ma újabb 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsődei dolgozó kapott sms-t az oltásra. 

A következő napok oltási tervekkel kapcsolatban György István elmondta, hogy még mindig a vakcinák száma határozza meg az oltások ütemét. Kétfajta vakcinával lehet oltani, a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel. Praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra csütörtöktől, miután az NNK felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát.

A ma érkezett Pfizer vakcinából 32 ezer adagra a háziorvosok szervezhetnek oltandókat, a többi mennyiség második körös oltásokra és a pedagógusok oltására megy.

Emellett AstraZeneca, Moderna vakcinákkal zajlik az oltás a háziorvosoknál és van, ahol Sinopharm második körös oltások zajlanak.

Aki regisztrál az oltásra, az hamarosan sorra kerül

– állította György István.

Még 1,6 millió regisztrált vár az oltásra, azaz már 4,1 millió környékén jár a regisztráltak száma

– árulta el az államtitkár.

Müller Cecília arról beszélt, hogy stagnálást észlel a járvány terjedésében. Ugyan kevés fertőzöttet regisztrálnak az elmúlt napokban, de sokan vannak kórházban, emelte ki az országos tiszti főorvos.

A főorvos elmondta, hogy valóban több fiatal kerül a brit mutáns miatt kórházba, mint annak megjelenése előtt, de hozzátette, hogy a fiatalabb kórházba kerülők között is nagyon gyakori valamilyen krónikus betegség (ezek közül kiemelte a cukorbetegséget és a kóros elhízást).

Forrás: 24.hu, Portfolio.hu

Címlapkép: MTI/Varga György

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.