A koronavírusos túlsúlyos, főleg serdülő korú gyerekek közül többen vannak, akiket már lélegeztetni kell a vírus szövődményei miatt.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint egyre nő a koronavírusos gyerekek száma, illetve a súlyosabb esetek is egyre gyakoribbak. Elmondta,

a gyerekek sokszor intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegeztetést is szükséges alkalmazni.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL Híradójának elmondta,

a járvány óta körülbelül 100 gyermek szorult non-invazív lélegeztetésre, amely egy olyan speciális lélegeztetési forma, ahol a lélegeztetőgépet nem a légcsőbe vezetett műanyag csövön keresztül kötjük össze a beteg tüdejével, hanem orr- vagy arcmaszkon keresztül.

Az egyesület javaslatot nyújtott be az EMMI-nek és az országos tiszti főorvosnak, amiben azt kérik, vegyék előre a krónikus betegségben szenvedő gyerekeket az oltási sorrendben, legalább a 16 év felettieket, akik az Európai Gyógyszerügynökség engedélye értelmében már olthatók a Pfizer vakcinájával.

Havasi szerint

ilyen krónikus betegségnek számíthat a súlyos szívbetegség, a szívműtét, a krónikus szívelégtelenség, a down-szindróma, a cisztás fibrózis vagy más, súlyos tüdőbetegség. Hangsúlyozta: a krónikus beteg gyermek családtagjainak is szükséges beoltatni magukat, így védve a gyermeket a fertőzéssel szemben.

Az Egyesület elnöke, Póta György szerint az érettségizőket kéne előre venni az oltási sorban, így meg lehetne oldani azt a félelem-szituációt, ami az idei érettségit övezi.

Forrás: rtl.hublikk.hu

Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.