A 24.hu cikke több háziorvost is idéz, és remekül körvonalazódik benne az a probléma, amely azt eredményezi, hogy sokszor a fiatalok előbb kapnak oltást, mint a betegek vagy az idősebbek. 

Nemrég még az orosz vakcinára vadásztak embereket a háziorvosok, most az AstraZeneca oltóanyagának visszautasítása miatt küszködnek. A háziorvosok szerint az oltóanyagok közötti válogatás nem elsősorban azért probléma, mert jelentős többletmunkát ad az orvosoknak, hanem mert így sokan tovább maradnak védtelenek.

„Hiába ajánljuk fel a Szputnyikot, neki a Pfizer kell” – a háziorvosok szerint úgy viselkednek az emberek, mintha az oltás egy webshop lenne
Fotó: Pixabay

Jól állunk, haladunk szépen

- foglalták össze az általuk megkérdezett háziorvosok az utóbbi egy hétben felpörgő oltási kampány állását a saját körzetükben. Még valamit állítottak egyöntetűen:

nagyon sokan válogatnak a vakcinák közül, nem fogadják el a számukra elsőként felajánlott oltóanyagot. De amíg februárban az orosz és a kínai oltóanyaggal szemben volt érezhető bizalmatlanság, most az AstraZeneca vakcináját utasítják rendre vissza.

Az Európai Gyógyszerügynökség arra jutott, hogy nagyon ritka esetben trombózist okozhat, ennek ellenére a szervezet hangsúlyozta, hogy  a vakcinát érdemes továbbra is minden korcsoportnál alkalmazni. Ám ezzel több nyugati európai ország szembemegy, és csak 60 év felettieknek engedélyezi.

De jól érzékelhető, hogy a legnépszerűbb vakcina a Pfizer-BioNTeché, amit sokan kifejezetten kérnek arra hivatkozva, hogy nekik az a jó.

Hiába ajánljuk fel a Szputnyikot, neki a Pfizer kell

- vázol fel egy visszatérő viselkedést Eörsi, aki leginkább a magas kockázatúakat próbálja meggyőzni arról, hogy fogadják el bármelyik felkínált vakcinát, az egészséges fiataloknál kevésbé nyomasztja, ha időt veszítenek az amúgy felesleges válogatás miatt.

„Hiába ajánljuk fel a Szputnyikot, neki a Pfizer kell” – a háziorvosok szerint úgy viselkednek az emberek, mintha az oltás egy webshop lenne
Fotó: Pixabay

Az orvos kétezer fős körzetében majdnem minden olyan idős és krónikus beteg, akire rendkívül veszélyes a koronavírus-fertőzés, megkapta legalább az első adagot, sőt a 40 év felettiek közül is, aki akarta, már megkapta az első dózist, így most túlnyomórészt a 20-as, 30-as korosztály oltását szervezi.

Tapasztalata szerint jelenleg éppen a fiatalabbak a problémásabbak, válogatósabbak, míg korábban az idősebbek voltak.

Sokan úgy gondolják, ez egy webshop, ahol szabadon lehet válogatni az oltóanyagok közül, és kiválasztják azt, ami szerintük a legmegfelelőbb a számukra. Engem pedig egy ügyfélkapcsolati menedzsernek tekintenek, aki nyilvántartja az igényeket.

– számol be tapasztalatairól a 2700 fős vegyes körzetet irányító (azaz gyermekeket is ellátó) orvos.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvos azt mondja, különösképpen nem győzködi azt, aki nem kéri az AstraZenecát, csak megkérdezi, mi az aggálya, amire ő elmondja a szakmai szempontokat.

Ő is azt tapasztalja, hogy a válogatók túlnyomó többsége a Pfizert kéri, de a fiatal egészségeseknek ilyenkor azzal érvel, lehet, hogy több hónapot, sőt előfordulhat, hogy akár egy évet is kell várniuk a Pfizerre, amiből kevés van, és azt elsősorban a legveszélyeztetettebbek, a kismamák és jelenleg kampányszerű oltással a pedagógusok kapják.

Egy 1700 fős praxissal rendelkező székesfehérvári háziorvos is küszködésként jellemezte azt, hogy regisztrált páciensei közül sokan válogatnak a vakcinák közül, az AstraZeneca elutasítottsága pedig szerinte is egyre növekszik.

Nehéz meggyőzni őket arról, hogy a szövődmények csak kis számban fordultak elő, és ez nem jelenti azt, hogy ez nem egy jó oltás

– magyarázza, hogyan próbál meg érvelni az Astra mellett, de elismeri, csak keveseket sikerül ezzel meggyőznie. Pedig nagy számban kapott AstraZeneca vakcinát, de küzdelmes, hogy embert is találjon rá..

Így vannak olyan fiatalok, akik teljesen egészségesek, és be tudja oltani őket, ha elfogadják az AstraZenecát, amit más visszautasított. Így előnybe, de legalábbis előbb sorra kerülhet az a fiatal, aki igent mond erre az oltóanyagra.

Az oltakozás következő szakaszai azonban nehéznek ígérkeznek, mert jön majd egy olyan fázis, amikor nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet, vagyis a sok beérkező oltóanyagra kevesebben akarnak jelentkezni, így egyre inkább az lesz a probléma, hogy a háziorvosok hogyan szednek össze a nyájimmunitáshoz szükséges további 1-2 millió embert.

Aggasztó viszont az, hogy egyelőre nincs 5 millió regisztrált, ráadásul a járvány megállításához szükséges nyájimmunitáshoz 6, de inkább 7 millió beoltottra lenne szükség Magyarországon.

A háziorvos szerint a 4 millió ember beoltásáig viszonylag simán eljutunk, utána viszont már könyörögni kell majd az embereknek.

Az oltási program ezen fázisa lesz a legnehezebb, sok indulatra számítok.

Megnehezítik majd az alapellátó orvosok dolgát a „potyautasok” is, akik a többiek immunitásától várják saját védelmüket.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: Pixabay

152 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Kevés a Pfizer, azt mondja a doki, ráadásul sokan kifejezetten azt kérik, de a fiataloknak akár egy évet is várniuk kellhet.
"Ő is azt tapasztalja, hogy a válogatók túlnyomó többsége a Pfizert kéri, de a fiatal egészségeseknek ilyenkor azzal érvel, lehet, hogy több hónapot, sőt előfordulhat, hogy akár egy évet is kell várniuk a Pfizerre, amiből kevés van, és azt elsősorban a legveszélyeztetettebbek, a kismamák és jelenleg kampányszerű oltással a pedagógusok kapják."
Ebben a helyzetben minek nevezhetem azt a száguldó külügyest, aki ebből a kevés, de kapós vakcinából 40 000 adagot a cseheknek akar adni most, május első hetében?
Várjunk csak, mi is az a gyakran használt kifejezés, amit a jobboldali erkölcsi fölény előszeretettel használ? Hazaáruló? Nemzetellenes? Soros ügynök?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Szeparepa2: Merülj alá az efftársi latrinába, bolsi latrinabúvár szarkupac! Nem fogsz itt külön bűzleni!
Shikari
@ómió: Ideje követni Horthy példáját!
ómió
@Shikari: De ahhoz előbb ezt az anarcholiburnyák Uniót kéne magunkról levakarni.
Shikari
@ómió: Ebből ki kell lépni, az nem vitás. Előtte viszont mindent tapossunk ki belőlük, ami nekünk jár!
csak úgy....
@Shikari: @ómió: nektek csak az a buta pofátok jár! a segg ,hozzátok képest egy érzékszerv!
ómió
@csak úgy...: Buta pofát láttál a tükörben, olyan segg-formájút, bolsevik idiótája!? És már magadra se ismersz ott az elmeosztály munkásőr tagozatán?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.