Az idei budapesti Cseh Filmkarnevált április 14-18. között online formában rendezik meg – írja az Index.hu.

Betiltottak egy Orbán Viktort kritizáló videóüzenetet: "Tiltsátok be Orbánt"
Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd

A Cseh Filmkarneválon szokás, hogy a filmek vetítése előtt a szervezők lejátsszák az alkotók rövid videóüzenetét is, viszont a Respekt hetilap értesülései szerint a cseh külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy Martin Dusek és Ondrej Provaznik egyperces videója sértő a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor személyére nézve, ezért nem engedélyezik a levetítését

– adta hírül az Atlatszo.hu

A rendezőpáros Öregfiúk című filmje így előfordulhat, hogy kiesik a Cseh Filmkarnevál kínálatából, mert ha nem engedélyezik előtte a videóüzenetük bemutatását, a filmet nem fogják odaadni a fesztiválnak.

A videóban az látható, hogy Provaznik beszél a filmről, és arról, hogy a képviselőknek is rá kell döbbenniük arra, hogy igenis felelősségre vonhatók ők is még életükben.

Mindeközben Martin Dusek a háttérben egy feketére festett falra írja fel krétával, hogy Tiltsátok be Orbánt, majd mikor végez, szembefordul a kamerával, és azzal zárja a videót, hogy mindezek ismeretében mindenki addig nézze meg a filmet, amíg lehet.

Az üzenet szövege:

A cseh film és a cseh filmművészet tisztelt barátai és rajongói, üdvözlöm önöket az Öregfiúk című projekten. Örülünk, hogy találtak időt arra, hogy megtekintsék alkotásunkat. A film két idős ember barátságáról szól és egy olyan utolsó dologról, amellyel az embernek meg kell békélni, mielőtt eltávozik erről a világról. Ez egy roadmovie, amelyben komoly dolgokról van szó, de a humor sem hiányzik belőle. Reméljük, hogy önök közül mindenki, de főleg a mi politikai képviselőink, néha arra is gondolnak, hogy életük végén, eljöhet a pillanat, hogy valaki eljön hozzájuk és felelelősségre vonja minden cselekedetükért.

A magyar kormány nevében Menczer Tamásra osztották a feladatot, hogy reagáljon. Facebook-oldalán tette meg:

Veszélyben a cseh demokrácia, vélemény- és sajtószabadság? Dehogy… Olvasom, hogy a cseh Külügyminisztérium megkért két...

Közzétette: Menczer Tamás – 2021. április 10., szombat

Forrás:Index.hu, Atlatszo.hu
Címlapkép:MTI/Koszticsák Szilárd

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbán hasonszőrű vér korrupt haverja Babis. Önérzetes korrupt banda és a nyájnak kussolni kell. Egy nagykorú, felelős társadalomnak joga van a hiteles, valós tájékoztatáshoz, egy nagykorú, felelős társadalmat nem lehetne lerázni azzal, hogy mosson kezet és kussoljon. Egy nagykorú, felelős társadalmat nem lehet elaltatni azzal, hogy az ellenzék hazudik, az ellenzék félretájékoztat, az ellenzék báncsa' Szent Orbán Viktort.
cdn.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1039,h_578/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/11/Babis.jpg
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@sgl: "mit is mondott Ondó Vitéz?
"sohasem vetemendénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk."
... Szóval magát, bandáját és minket köpi szemen az aljas gazember.
Hogyan lehet, hogy 30 éve folyamatos hazugságban és lopási kényszerben van a felcsuti bélféreg??? "

1. "a cseh külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy Martin Dusek és Ondrej Provaznik egyperces videója sértő a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor személyére nézve, ezért nem engedélyezik a levetítését"
Tehát a kommented baromság, hiszen nem egy Orbán által mondott dolog lett szembeállítva azzal, amit a cseh külügy tett.

2. Ha a filmben lett volna olyan dolog, amiben egy politikus magára ismerhetett volna (pl Titánia, Titánia, vagy a Diktátor Chaplintől), és Orbán tiltotta volna be, akkor igazad lenne, de itt nem ez történt, hanem valaki nyílt politikai üzenetet adott le. Hol szokás keverni a művészetet a politikával?
Hitler, Sztálin, Rákosi, és mostanában USA, Nyugat.
Ez egy nyugati szokás, ahol nyílt politikai hovatartozást fejez ki a "művészet" (jó példája a ferencvárosi béelem szobor). Érdekes, hogy amikor Vidnyánszky úgymond politikailag elkötelezett irányba akarta vinni a színészetet, harsogott minden haladóértelmiségi.
De amikor ők keverik a politikát a művészettel, azzal minden rendben van. Nem kettős mérce ez? De.

Ha viszont keverik, ne csodálkozzanak, amikor a politika válaszol is, mert mit tettek? A cseh képviselőket hozták volna kellemetlen helyzetbe, és ők ennek megfelelően léptek is.
Namely
@Namely: "hiszen nem egy Orbán által mondott dolog lett szembeállítva azzal, amit a cseh külügy tett."
jav.
hiszen egy Orbán által mondott dolog lett szembeállítva azzal, amit a cseh külügy tett.
ómió
@Szeparepa2: Már megint elkaptad a trippelt a kurva anyádtól, véresmancsú bolsevik szarkupac!? Az gyötri efftársi tetvességedet? Merülj inkább alá "lakhelyeden", a bolsevik latrinában! Legalább a te mocsokbűzödet nem kéne külön elviselnünk!
ómió
@Szeparepa2: Merülj alá az efftársi latrinában, bolsi latrinabúvár szarkupac! Nem fogsz külön bűzleni!
Néro
Hagyjuk ezt a tiltást. Valahol Európában könyörgöm ... !
folt
Cenzúrának hívják - a hatalom árnyékában élve, égve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.