Időjárásunk gyakorlatilag megbolondult, az észak-déli irányban hullámzó áramlás néhány naponta a váltogatja a telet a tavasszal, sőt néha a korai nyárral.

Akár 20 centis hó is eshet, a Budai-hegységben talán szánkózni is lehet majd

Fotó: pixabay.com

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa a 24.hu-nak úgy fogalmaz, hogy amit most tapasztalunk, az a klímaváltozás hatásaként ránk váró jövő: a kérdés csak az, hogy ez a gyakran változó szélsőségeket okozó jövő már megérkezett, vagy mindez még »csak« egy kilengés az időjárásban?

Mindenesetre ez vár ránk rövidesen:

Hétfőn este nyugati irányból egy ciklon érkezik hazánk fölé, és sarkvidéki eredetű, hideg légtömeget sodor a Kárpát-medencébe. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, a délutáni maximumok 6-7 fok körül alakulnak, ez a február elejére jellemző átlag.

Kedd estétől síkvidéken Somogy és Zala megyében alakulhat ki átmeneti, de több centis hótakaró, míg a Mecsekben 10-15, a Bakonyban 20-25, az Északi-középhegységben 10-20 centi hó hullhat, de ideig-óráig a Budai-hegységben is szánkózhatunk.

A hétvégén átmeneti felmelegedés jön, de a tavasz még koránt sem veti meg a lábát. A jelenlegi modellek április második felére és még májusra is újabb hidegbetöréseket jósol, az időjárási helyzet tehát még jó egy hónapig kedvez a késő tavaszi fagyoknak.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.