A kormány legfrissebb döntéseit jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás: plakátkampány indult az oltás népszerűsítéséért
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, az elmúlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban Európában. A magyarok átoltottsága duplája az uniós átlagnak. Növekszik az oltási hajlandóság. Már több mint 4 millióan regisztráltak. Rajtuk kívül oltottak soron kívüli csoportokat. Mintegy 4 és félmillióan kaptak, vagy fognak kapni oltást.

A háziorvosok tudnak döntést hozni abban, hogy milyen sorrendben kapják meg az oltásokat a jelentkezők. Ahol több idős él, ott később kerülnek sorra a fiatalabbak.

A beoltottak mintegy egy százaléka betegszik meg, de az oltás őket is védi a súlyos betegségtől. Így a beoltottaknak 99 százaléka nem kapta el a betegséget.

Óriás plakátokon buzdítanak az oltásra

Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. A mai naptól óriás plakátok is megjelennek, amelyeken ismert emberek buzdítanak az oltásra.

Hatvan százalékos átoltottság mellett alakulhat ki a társadalmi immunitás, ehhez 6 millió beoltottig kell eljutni.

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás, a turisztikai ügynökség kézikönyvvel segíti a vendéglátóhelyek koronavírus-járvány alatti működését.

A miniszter megerősítette: 3,5 millió, koronavírus ellen beoltott ember estén kinyithatnak a teraszok, ez számításaik szerint jövő hét közepén történhet meg.

Hozzátette: a nap folyamán jelenik meg az a szabályozás, amely a vendéglátóhelyek érdekében eltörli a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket.

Gulyás Gergely azt mondta, a turisztikai ügynökség a vendéglátóipari érdekképviseletekkel egyeztetve készített egy kézikönyvet, amely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez.

Az iskolákkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a nyitásról tartott konzultáción az derült ki, az emberek kellő óvatosság mellett a fokozatos újraindítást támogatják és ez az iskolákra is igaz. Első lépésként, a fokozatosságot szem előtt tartva az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra a jövő héten – jelezte.

4 millió beoltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványnak

A védettségi igazolványokhoz egyelőre nem tartozik plusz jogosítvány, de 4 millió beoltott után lehet már jelentősége, hogy valaki védett-e vagy sem.

A Sinopharm és az AstraZeneca vakcinái semmivel sem rosszabbak, mint a többi oltás. Minden oltás biztonságos és a hatásos, amelyet engedélyeztek a magyar hatóságok.

Lesz diákváros, ahogy erről korában a főpolgármesterrel megegyezett a kormány.

Nem kell a kínai vakcinából harmadik dózis

Két oltás után kialakul a védettség, ahogy a többi oltás esetében is.

Megérkezik a Szputnyik vakcinája is időben, így nincs veszélyben a második oltások beadása.

Szűrő vizsgálatok szenvedhetnek késedelmet, de akut estek kezelését nem kell késleltetni, megfelelően működik az egészségügy.

A Janssennel kapcsolatban a magyar kormány is elrendelt vizsgálatot. Ha meggyőződtek róla a magyar szakemberek, hogy biztonságos az oltóanyag, csak akkor fognak oltani vele.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Kovács Tamás

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Biztos vagyok abban, hogy vannak olyanok, akik ellenzik a vakcinák beadását, de úgy hiszem, ők a kisebbség, ezért ha nem jelentkeztek még elegen, annak lényegében két oka lehet. Vagy nem akarnak regisztrálni a kormány oldalán – félve, hogy felkerülnek valamilyen listára -, vagy nem szeretnének az Unió hatósága által nem engedélyezett oltóanyaggal találkozni. Értem persze, hogy nem megoldható az, hogy mindenkinek Pfizer, vagy Moderna jusson, de felfoghatná a kormány, hogy nem feltétlenül arról van szó, hogy az emberek nem akarnak oltást, hanem arról, hogy olyat szeretnének, amelyek bizonyítottan beváltak és biztonságosak. Tudom, hogy ez nem egy ideális helyzet, de mint kiderült, lett volna lehetősége az országnak több Moderna vakcinára, de helyette Sputnik és Sinopharm érkezett. Sokan már úgy vannak vele, hogy mindegy is mit kapnak, csak legyenek már beoltva. Vajon miért van olyan érzésem, hogy Magyarország a kísérleti laboratóriuma a gyógyszergyáraknak? Áttették Afrikából ide. Nem lopatok még eleget?!
Néro
@justhpeter: Nem. Mé nem ? Mert úgy a doktor meg a nővér kapná az meg NEM lehetséges. Mit képzelnek? Van itt nagyon sok Plakát-húúúúgy Nemzethy Magyar Vállakozás píííz nekik kell.
csipetke
Szerintem ezt teljesen felesleges népszerűsíteni,mert aki oltatni akar,az már megtette,de legalábbis regisztrált,aki meg úgy gondolja,hogy ez nem más,mint emberkísérlet,annak tehetnek ki égigérő plakátot is,akkor se fog oltatni. Be vannak sz@rva,hogy a nyakukon marad a gyenge kínai cucc,hát kínálják mint Julis néni a piacon a portékáját. Az agyatlanul megvett lélegeztetőgépek tárolása havi 90 millióba kerül,a kínai vakcinával mit csinálnak,elajándékozzák azt is?Nem volt még kormány amelyik ennyire felelőtlenül,átgondolatlanul szórta el a közpénzt.
Vagy még az lehet,hogy összeülnek az agyatlanok,.-Te Jóska! Van itt egy zsák pénz,b@sszuk el valamire.Így születnek a felesleges óriásplakátok
Eladott Ország
@Emmersson71: ma, 12:27 ♦ A pártállam nem költ a polgárok eeszt.gov.hu betegségek keresésére és összegyűjtésére , csak a Rogán Tonyó féle óriásplakátokra. Vakcinából meg "eszi nem eszi nem kap mást", ez van, lehet oszolni, vagy kussolni.
gina
Mocskos fidesz gazemberek, a nép pénzén mindent meg lehet tenni, alja banda
Eladott Ország
"A Janssennel kapcsolatban a magyar kormány is elrendelt vizsgálatot." A kínait nem kívánják megvizsgálni képződött e megfelelő ellenanyag a szervezetben?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.