Csaknem 6 ezer milliárd forint készpénzt tart otthon a magyar lakosság, a háztartások pénzügyi vagyona pedig tavaly mintegy 5500 milliárd forinttal gyarapodott – derül ki a Blochamps Capital Kft. elemzéséből.

Ennyi pénzt tart otthon egy átlagos magyar

Fotó: pixabay.com

A pénzügyi tanácsadó cég MTI-nek küldött és a 24.hu által ismertetett legfrissebb elemzése szerint tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona, ami éves alapon 5445 milliárd forintos gyarapodás. A kötelezettségek nélkül számított nettó pénzügyi vagyon 54 544 milliárd forint, ebből klasszikus pénzügyi vagyonként 38 141 milliárd jelenik meg közvetlenül a bankszektorban.

„Ismét komolyan megugrott a lakossági készpénz- és folyószámlapénz állomány, amely összesen 670 milliárd forinttal emelkedett egy év alatt. Jelenleg közel 6 ezer milliárd forintot tart magánál otthon a lakosság. A látra szóló betétek és a hosszú lejáratú kötvények kategóriája után ez a harmadik legnépszerűbb pénztárolási forma”

– mondta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója a közlemény szerint. Úgy vélte, a felhalmozás üteme az idén jelentősen csillapodik majd, hiszen a hitelmoratórium vége önmagában várhatóan havi százmilliárd forint feletti összeget szippant ki a megtakarítási piacról.

A magyar lakosság klasszikus (azaz a vállalati részesedésektől és az egyéb hitelkövetelésektől megtisztított) pénzügyi nettó vagyonának csaknem 23 százaléka, 8700 milliárd forint fekszik látra szóló betétekben, 21 százalék, azaz megközelítőleg 8100 milliárd forint hosszú lejáratú kötvényekben.

A készpénzállomány aránya 15 százalék, azaz fejenként mintegy 600 ezer forintot tartanak otthon, a „párnacihában”.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: pixabay.com

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Hu a kurva élet... ezt a horribilis összeget a dagadékek tárolják lölö zsebben.
Nem a pór nép.
ómió
Anno bezzeg a Böszme "hatékonyan tett" a "gyarapodás-stop" érdekében! Sőt! Jövőre is arra ácsingózik!
nezelodo
Fölforgattam a párnacihákat, de nem találtam meg azt a kis pénzt. Először fontolgattam, hogy ha Felcsutkára költöznék biztos előkerülne, de mindig utáltam a stadion és a focimeccsek zaját, repülőtér mellett sem laknék szívesen, aztán lehet, hogy még a hajókűrt is nagyon hangos lenne a kikötőben.
Inkább tovább várom a "villámgyorsan bevezetett" 13. harmadik havi nyugdíjat! (Vitya én tudom ám hogy hazudsz, tíz évig várattál, és most is csak a negyedét adtad, (ráadásul nem is a tiedből, ahogy állítod, hanem a saját befizetésem is a fedezet)
Nessy
@nezelodo: A fenébe, valaki ellophatta a párnámat cihástól, pénzestől! Pedig mindenhol kerestem! Lehet, hogy kimostam?
Sámannus
Ez is egy lélegeztető gép amit jól lehet kamatoztatni.
kissé felnőttem
ekkora baromságot régen olvastam. számoljunk gázt nem vizet nem villanyt nem tudja sok magyar kifizetni 2300 ft 1 KG kaliforniai paprika 999 egy kg gomba 1600 egy kg csontos tarja.420 a benzin / litere anno 70 fillér volt majd lett 1,50 azán arányosan vam magyarországon 1 lőrinc 1 csányi 1 Garancsi akik vezetik a bolyt aztán 7 millio akinek átlagosan lehet havi bevétele 380 ezer átlagosan ám meg a kormányzati kör+ haverok ott 5-15-30 millió a havi akkor kinek a szalmazsákja üres soké badarságot feszeget aki ezt idehányta etetésként. 50 ezer - 170 ezer a melósok nyugdija az uraságé 1-2 millió/ hó akkor hol tellik a ciha na látod? etess mást. és ti mennyit jogosan és joghézagosan ennek kb a 200 -x át? ja:

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.