A 24.hu arról írt, miszerint Kollár Lajos professzor a szaktárca email címéről küldött üzenetében 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kéri, hogy mondjanak ítéletet azzal kapcsolatban, hogy etikailag helyes-e, amit a Szabad Európa rádió adásában Zacher Gábor mondott. A toxikológus többek között arról beszélt a múlt héten, hogy már a magyar orvosoknak is választaniuk kell, kit rakjanak lélegeztetőgépre, helytelenítette, hogy a sajtót kizárják a kórházakból, és kritizálta Orbán Viktor kijelentését is.

Kásler főtanácsadója etikailag véleményeztetné Zacher nyilatkozatát – a toxikológus kritizálta Orbán kijelentését is
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Népszava megjegyzi, a tanácsadó testület elnökének kérése azért is szokatlan, mert az általa megszólított szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni. Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaira próbált nyomást gyakorolni.

A Népszava úgy tudja:

több szakmai tagozat vezetője a kérést elhárította azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni.

Zacher a Népszavának annyit mondott:

van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

A toxikológus, aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik a Szabad Európa Szelfi című podcastjában adott riportot.

A riportban a sürgősségi orvos egyebek mellett arról beszélt:

már nem számolja, hogy naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. A tubus behelyezése előtt sok embernek az az utolsó mondata: de ugye meggyógyulok?

Mint mondta:

nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, és itt utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról.

Ő csak azt szokta mondani a betegeknek, hogy

mindent meg fognak tenni a túlélésükért.

A kormányfőre utalva még azt is hozzátette:

„Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.”

Az interjúban szó esett a sajtó korlátozásáról, illetve a Bergamo-dilemmáról is. Zacher Gábor szerint, ha nem is rendszeresen, de az orvosok olykor szembekerülnek a „Bergamo-dilemmával”, azaz választaniuk kell, hogy kit rakjanak lélegeztetőgépre. Náluk a hatvani kórházban is volt egy-egy ilyen eset, és a kollégáitól is hallott olyanról, hogy ha nincsen szabad lélegeztetőgép, akkor az jut hozzá, akinek jobb a túlélési esélye. 

Zacher arról is beszélt, hogy nagy baj, hogy a sajtó nem tudósíthat a kórházakból, és Orbán Viktor megelőlegezi nekik azt, hogy az ott készült riportokban „biztos kamu lenne”. Szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, hogy milyen ez a betegség, és hogy néz ki a járvány, nem csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából, mert az nem mindig a valóságról szól.

Forrás:24.hu, Népszava.hu, HVG.hu
Címlapkép:MTI/Czeglédi Zsolt

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@sgl: igénytelen, ápolatlan, retkes, koszos körmű, sárga szakállú, torz képű...
Hogy lehet egy ilyen ember az eü közelében???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Drága "főtanácsadó professzor"! Hány órát dolgozik naponta covid intenzíven? Méghozzá a végeken! Vagy csak a karosszékben ülve, a királyi médiából tájékozódik?
Néro
Kásler főtanácsadója etikailag véleményeztetné : KÁSLERT.
kissé felnőttem
kásler főtadácsadója mi a fene már a lifthez tartozó pótkötélnek ie kell pótkötél meg annak is pót- pót mát saját tudása logikája egynek sincs Bezzeg a másikat baszogatni az NB I. es szinten. Selejt egy vezetés egytől egyik ezért lett a panel lift is a régi cikk szerint a hülyeség szobra cimen anno. aztán nem fért be a lépcsőházba ahová tervezték. Budapesti a téma, de ez itt igencsak megállja. ja főtanácsadó havi 2-3 milla drága vezetés aztán csak ennyi tellik?
Nessy
@kissé felnőttem: Akiknek ennyi fő és altanácsadóra, megbízottra van szükségük, az őket minősíti.
kissé felnőttem
@Nessy: sajnos minket is mert hagyjuk ezt a pazarlást.
kereső
Úgy is van. Büdös tükör! Azt kell össze törni!Hogy merészel mást mutatni, mint ami a mi "valóságunk"?!
Aki Én
@sgl: igénytelen, ápolatlan, retkes, koszos körmű, sárga szakállú, torz képű...
Hogy lehet egy ilyen ember az eü közelében???
csak úgy....
"nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni, és itt utalt Orbán Viktor korábbi szavaira az esetlegesen megbetegedők meggyógyításáról." na itt a nagy büdös probléma!
orbánra tilos "célozni" mert azt a TEK is komolyan veheti..
csak úgy....
@Aki Én: hogyan-hogyan.., orbán bábukat keresett és talált.
csak úgy....
@Horizont: fölsöbb utasításra lehet hülye,szerintem marhára megéri neki anyagilag ..
manapság magyarországon kifizetödö ha valaki hülye,-lásd ómió,shikari-gyurka 80 a sziámi ikrek ,durbincs ,pegero,vergödszke..
cikicakk55
Annyian vannak már a vírussal kapcsolatban minden féle pozíciókban,hogy Dunát lehet rekeszteni velük. A gond velük az,hogy egy sem ért ahhoz ami a dolga lenne. Már alapból,a vírus legelső hullámánál nem a kormánynak kellett volna lépnie Önhatalmúlag,hanem az orvosok,virológusok,infectológusok javaslatai alapján anyagilag megadni minden segítséget a vírus legyőzéséhez. Ehelyett a kormány egymásnak ellentmondó határozatokat hoz,hetente 3-4x változtatja a kijelentéseit. Hazudoznak a médiában az elhunytak számáról, a tesztek számáról, és az egészségügyben dolgozók helyzetéről is. Az főleg gusztustalan,hogy az orvosok nem szólalhatnak meg,nem mondhatnak semmit,csak a kormánymédiának,ott is csak azt közlik le,ami Orbánnak megfelel. Sajnos szinte már mindenkinek a környezetében,vagy családjában van elhunyt ember aki a Covid áldozata lett. Az orvosok,Nővérek,Ápolók nem beszélhetnek,de az Ő hozzátartozóik látják rajtuk a túlfeszített munka testi és lelki eredményeit. Még ha semmit sem mondanak el a családjuknak sem,akkor is tudja a család,hogy nagyon nagy gáz van az egészségügyben. Csak a vírus miatt meghalt 30.000 ember(azóta már több),de azokat nem számolják,akik az elmaradt műtétek miatt,vagy a járóbeteg rendelések elmaradása miatt hónapok óta nem jutnak orvosi segítséghez. Az így ezen okok miatt elhunyt emberek száma + 30.000 . Ráadásul tombol az országban az influenza vírus,amiről most egyáltalán nem beszélnek,pedig 2019-ben 3000 ember halt meg az influenza járvány miatt.
csak úgy....
orbán "nemzei csapatából" alig 1-2 nek van önálló gondolkodása,persze ha neveket kérdeznétek hirtelen,akkor ráfaragtam ..
kissé felnőttem
@Aki Én: baktérium, bacilus virus is ott van egyel tőbb már ugyan
justhpeter
Az én főtanácsadóm (a feleségemÍ) szerint a dolog megoldása Zacher doki kezében van. Szerinte a doki pottyantson arra egy nagyot, ami a degenerált Käsler és a szervilis főtanácsadó mond.
csak úgy....
@justhpeter: gratulálok! ön jól nösült ! na végre valaki...
Nyírfa
Az ilyen kollár-féléken csodálkoztak az ideiglenesen itt állomásozó nácik: milyen készségesen, mekkora buzgalommal jelentették, hol bujkálnak zsidók, kommunisták, cigányok, nyomorékok, szellemi fogyatékkal élők. Aztán az elszállításukról is gondoskodtak, a németeknek nehogy már be kelljen piszkítaniuk a kezüket.
És akkor lepődjünk meg azon, hogy a németek semmibe vették a magyarokat? Kérjük ki magunknak, hogy a világ jobbik fele most is gyanúsan méreget, és igyekszik egyre távolabb tartani minket?

Szegény mi! Ártatlanul nézünk le az óriásplakátjainkról, és nem értjük, mi a baj velünk. Hát az, hogy nem értjük.
csak úgy....
@Nyírfa: a ruszkiknak és a komcsiknak is voltak kollárjaik.., mert az úgy történt,hogy a kollárok rugalmasak és alkalmazkodók! még el sem égett az ss egyenruha de már van másik.
RonaGyuri
felháborító; kritizálni mert a dagadt törpét!!! =))
Sámannus
Ja!!! úgy könnyű hogy ők csak a csontokkal legóznak, abban legfeljebb Petőfinéni hibázhat.
Nyírfa
@csak úgy...: Kollárok voltak, kollárok vannak és kollárok lesznek mindaddig, amíg versenyezni akarunk egymással az életben maradást jelentő hatalomért, ami, ugye, illúzió, mert az élet fenntarthatóságát a természet irányítja, biztosítja, de már az őskorban is tudták a varázslók, a mindenkori vezető réteg letéteményesei, hogy a tudás a hatalom, és azzal nemcsak élni, hanem visszaélni is lehet.
csipetke
Bárcsak lehetne Zachert klónozni,hogy többen mondják meg a frankót a hatalomnak. Jujjj,de nagyon fáj nekik,ha valaki kimondja az igazságot.Az Istennek se látják be,hogy nyakig vagyunk a [email protected], ahelyett,hogy orbán segítséget nyújtana az embereknek még egy kis ideig,(végülis baromi nagy pénzt kapott rá az EU-tól),inkább nyitott. Bár a virológusok azt mondták,hogy a korai nyitás jegy a negyedik hullámra.De orbán pont leszarja a szakembereket,megy a saját feje után.
Ha rosszul sül el a dolog,és újra belobban a járvány, majd megint ráfogja az ellenzékre.Ahogy szokta
csipetke
@csipetke: Mellesleg ha kásler főtanácsadója is olyan észlény,mint kásler,akkor nem véletlenül vagyunk ekkora bajban
csak úgy....
@Nyírfa: lehet,hogy én hirtelen mázlista lettem,mikor leléptem? - itt németországban híre-hanva sincs a "kollároknak",-talán a fönökök itt nem besúgó,inkább teljesítmény és tudás pártiak? oszt csoda ha nem dübörögnek..
Nyírfa
@csak úgy...: A németek nagyon sokat dolgoztak magukon, hogy ne ismétlődhessen meg a történelmük legnagyobb szégyene. Így sem tudták teljesen kigyomlálni a gazt.
Igen, neked mázlid volt, van, és reméljük, hogy lesz is.
Nessy
@csipetke: Viszont addig fenn lehet tartani az egyszemélyes rendeleti kormányzást! Még addig sok lenyúlható uniós pénz érkezik, amit ki kell osztani a kegyencek között. Meg végképp haza lehet vágni az ellenzéki önkormányzatokat, a lakossággal együtt! Biztos Semjénnek is eszébe jut pár törvényjavaslatot benyújtani úgy éjfél tájt.
csak úgy....
@Nessy: ezeknek a magyaros tündérkirályfiaknak az EU olyan mint aladinnak a csodalámpa!
...csak jól köll tudni dörzsölözködni és nagyokat álmodni ,aztán a dzsin teljesíti a kívánságait a jó és dörzsölt elvtársaknak..
justhpeter
@csak úgy...: Köszönöm. 46 év után már lassan feledésbe megy...
csak úgy....
@justhpeter: ...miért?-,hiszen a pasik életében a leg szebb emlék a "holtomiglan-holtodiglan" a némi kitérök és a zavarosban pecázások ellenére,amik örökös titkok maradnak,mert egy úriember nem dicsekszik,inkább hallgat,-mert nem csibész,csak kicsit..
kissé felnőttem
ez kásának nem jőtt össze mert mindenki lerázza magáról akik nyilatkoztak erről ez nem az ő reszortjuk a kása meg lassan kövesedik már a kacsák sem eszik meg
Nessy
@Horizont: A férfiak strapabírók! Életempárja 53 évig tudott elviselni. Azóta már odafönn biztos szentté is avatták. Kutyául tud hiányozni, még így kilenc év után is.
csak úgy....
@Nessy: ezzel fenyegetem én is a nejem,hogy ha majd már nem leszek neki...és a tudta nélkül, oda fönt a menyországban mit dorbézolhatok..
hogy is híjják a párod? néha úgy érzem magam,hogy velem lassan üzenetet lehet küldeni a másvilágra,vagy föl vagy le ,ezt majd ök döntik el ,hogy hova kerülök a tériszonyom miatt jobb vóna lent de a füst is zavar..
Nessy
@csak úgy...: Azt hiszem koromnál fogva enyém az elsőség. De gyermekem szerint az Apunak" jár a szabadság tőlem még egy darabig.
csak úgy....
@Nessy: szerencsések vagyunk az okos és megértö, értelmes gyermekeink miatt..,különben ebben a kórságos világban megszünt a ladies first, szóval ha valaki elém tolakodik annak a tyúkszeme ne sírassa...
jesz
ma hallottam a rádióban, hogy Zacher feketeseggű lett...valami olyant mondhatott, amit nem kellett volna...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.