A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, miszerint félreértéseken alapulnak azok a hírek, miszerint csak fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa – írja a Bors.hu.

Itt az igazság a brit vírus-mutánsról!
Fotó: Pixabay

a brit mutáns okozta megbetegedés bizonyítottan 60%-kal nagyobb eséllyel végződik halállal, mint az eredeti vírus, ez pedig azért van, mert agresszívebben támadja a tüdőt

- emelték ki.

A Lancet című külföldi, szakmai folyóiratban jelent meg egy cikk a napokban, amelyben arról írnak:

azok körében, akik kórházba kerülnek a brit variánssal és az eredeti koronavírussal, hasonló arányban történik halálozás. A szakemberek szerint ebből következtettek a sajtóorgánumok – helytelenül – arra, hogy egyáltalán nem veszélyesebb ez a mutáció.

A brit variáns fertőző- és megbetegítő képességéről számos tanulmány született már. Ezekhez nyúltak vissza a KOVIDŐK nevű, a legnagyobb közösségi oldalon futó tájékoztató csatorna szakemberei is. Dr. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoportjának munkatársa hívta fel a figyelmet az óriási tévedésre, miszerint a Lancet folyóirat cikkét félreértelmezték.

Dr. Röst Gergely magyarázatában elmondja: az, hogy a kórházban fekvők közül mennyien hunynak el, önmagában nem mond semmit.

teljes képhez ismerni kell a kórházba kerülési arányt is, ami a brit mutáns tekintetében sokkal rosszabb, mint az eredeti vírus esetében. akit ugyanis a brit mutáns fertőz meg, az 60%-kal nagyobb eséllyel kerül kórházba. Ez pedig teljesen egybevág a többi, megfertőződést és halálozást mérő módszerrel – ezek egyébként szintén 60%-kal nagyobb halálozási arányt mutatnak a brit variáns javára.

A szakember ezek alapján kijelenti:

a sajtóhírek abszolút a lancet tanulmány félreértésén alapultak, tehát továbbra is az a tudományos konszenzus, hogy mintegy 60%-kal halálosabb a brit variáns.

A virológus is egyetért

Az, amit mi brit mutánsnak tekintünk, az egy olyan többszörösen mutálódott vírus, amelyik pontosan azért emelkedett ki a többi közül, mert valamiért erősebb az eredetitől. És míg az eredeti 8-10 nap alatt nagyjából 2,5 személyt fertőz meg, addig a brit akár 4-et is

- mutatott rá Tóth Sándor virológus.

A víruskutató a Borsnak azt is alátámasztotta, hogy a brit variáns nem csak fertőzőképességében más, mint az eredeti vírus.

a brit variáns jóval agresszívebben támadja meg a tüdőt, ennek következtében a tüdőgyulladás eredetű halálozások száma sokkal magasabb a brit variánssal megfertőződöttek között. az, aki ezt a változatot elkapja, nagyobb eséllyel kerül lélegeztetőgépre és hal meg

– vázolta a tényeket Tóth Sándor, aki szerint a jelenlegi oltások mindegyike véd az említett variánssal szemben.

Forrás: Bors.hu
Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.