A tavaly felesleges mennyiségben összevásárolt lélegeztetőgépek raktározása havi nagyjából kilencvenmillió forintba kerül a kormány által tavaly felesleges mennyiségben összevásárolt lélegeztetőgépek raktározása – derítette ki a HVG.

Kiderült, mennyit keresnek a Rogán-közeli vállalkozások a túlrendelt lélegeztető gépek raktározásával
Fotó: MTI/Balázs Attila

A lap szerint több mint fél éven át ingyen, egykori stratégiai partnerével kötött haszonkölcsön-szerződés alapján tároltatta az országba érkezett lélegeztetőgépek ezreit a kormány a Teva Gyógyszergyár Zrt. gödöllői telephelyén. A tavaly márciustól élő szerződés azonban szeptemberben 30-án lejárt, a korábbi megállapodás pedig úgy alakult át októbertől piaci alapúvá, hogy a több mint 160 ezer négyzetméter alapterületű ingatlanegyüttes időközben kétszer is gazdát cserélt.

A piaci alapúra váltó megállapodás szerint a területet első körben a pest-belvárosi ingatlanbizniszekből ismert Schimicsek Tibor Victoria Ingatlanhasznosító Kft.-je vette meg. A tavaly júniusban a nevére került ingatlanegyüttest már októberben értékesítés alatt állóként említi az ÁEEK és közte köttetett bérleti szerződés, amelyet a lap egy 100 napig húzott adatigényléssel megszerzett meg. A dokumentumban megnevezik a tulajdonjog várományosát: a Carion Befektetési Alapkezelő Zrt.-t, illetve annak Carolina ingatlanalapját.

A Carion-csoport neve egyebek mellett a 2016-os nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvény idejéből lehet ismerős, a lap emlékeztet, hogy a törvényjavaslatot benyújtó Rogán Antal ugyanis egyértelműen rájuk szabta a lakáslottóként elhíresült konstrukció szervezésének feltételeit.

Az ingatlanból a HVG-hez jutott szerződés szerint a bérlés első ütemében összesen 7600 négyzetméternyit – hat raktárt, egy kiszolgálóhelyiséget és tíz kamionparkolót – lakhatott be a tulajdonoscserék alatt is birtokon belül maradt állami fenntartó.

A bérleti díj havonta 165 ezer euró + áfa, vagyis havi 74,3 millió forint, amire havi 29 ezer euró + áfa (13 millió forint) összegű üzemeltetési díj, valamint 3,1 millió forintos rezsiátalány rakódik – összesen tehát

majdnem havi kilencvenmillió forintba kerül a sokszorosan túlvásárolt lélegeztetőgép-készlet raktározása.

A díjat az első időszakban csak a használt terület nagysága alapján, arányosan kellett megfizetnie az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (az ÁEEK helyébe lépett intézménynek), az első ütemben birtokba vett 7600 négyzetméter tehát „csupán” 22,5 millió forintba került havonta. Hogy a teljes, több mint harmincezer négyzetméternyi bérbe adott kapacitást mikor vehette birtokba az állami szervezet, arról ugyanúgy nincs információ, mint arról, hogy pontosan hány készüléket tárolnak Gödöllőn, a lap kérdésére ugyanis nem válaszolt a főigazgatóság.

Forrás: 24.huhvg.hu
Címlapkép: MTI/Balázs Attila

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Tehát a lélegeztetőgép üzlettel jól járt az eladó, a beszerző, a vásárló cég, a raktározó, meg az alkotmányos költséget lefölöző. Ki az aki sz@rul járt vele? Természetesen a magyar nép, akiktől elvettek 300 milliárd Ft-ot, pedig ennyi pénzből rengeteg egzisztenciát meg lehetett volna menteni, de inkább Tiborczot, meg Mészárost pénzelték.
CsipkeRózsa
Drágán vettük, használhatatlant vettünk, nem volt és nem lesz rá szükség, több alkalommal szállítási költség, raktározási költség, alkotmányos költség, mennyibe került így egy darab lélegeztető gép. Na és még ajándékoztunk is, annak az ára is ráfizetés.

Van ezeknek lelkiismeretük, hogy a haszon saját zsebbe mindenek előtt?

Az önkormányzatokat ellehetetlenítik a sok elvont pénzzel, bevétellel, a rászorulók nagy részének a megsegítése elmarad, a pénzt elfolyatják több fölösleges célra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.