Ezrével érkeznek a jószerencsét és egészséget remélő zarándokok Reb Sájele csodarabbi halálának évfordulójára Bodrogkeresztúrra – számolt be pénteken a HVG.hu.

"A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van" – így reagált a bodrogkeresztúri zarándoklatra az ideges polgármester

A fotó illusztráció. Pexels

A polgármester aggódik a járványhelyzet és a nagy tömeg miatt, de a vendégek nem zavartatják magukat, mert vallási rendezvényekre nem vonatkozik a járványügyi tiltás, és jóformán mindenki be van oltva.

Szerencsét, üzleti sikereket és gyógyulást hoz annak, aki imádkozik a rabbi sírjánál

– mondja a lapnak Israel, aki cigizni jött ki a Bodrogkeresztúr fölötti Dereszla-dombon húzódó betonútra, bevallása szerint 15 éve jár ide, a domb oldalában meghúzódó régi zsidó temetőbe, ahol a 19-20. század fordulójának legendás csodarabbija, a hazai haszid közösség egyik legnagyobb vezetőjének tartott Reb Steiner Sájele sírja található.

Ezrével érkeznek ilyenkor április környékén a közösség tagjai a világ távoli tájairól.

A temető bejáratánál biztonsági őrök felügyelete alatt folyamatosan térülnek-fordulnak a minibuszok – írja a HVG.

A tömeges zarándoklat, amit hosszú évek óta megrendeznek itt, azonban felbolygatta a kedélyeket a járványhelyzetben a lap tudósítója szerint. Rozgonyi István polgármester például ideges.

“A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van”

– mondta a hvg.hu-nak. A rendezvény egyébként nem sértett szabályokat, hiszen a vonatkozó kormányrendelet csak kéri a vallási közösségeket a szabályokhoz való igazodásra, többek között ezért is vehetett részt Orbán Viktor miniszterelnök is az év elején egy 200 fős temetésen a közeli Miskolcon.

A polgármester információi szerint

2000-2500 ember érkezhetett a faluba az évfordulóra (jórcájt), aminek csütörtökön volt a fordulónapja, utána már hazaindulnak a zarándokok. 

Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője szerint legfeljebb 2500 ember érkezett az évfordulóra a három nap alatt. A rabbi erről a Neokohn zsidó portálnak nyilatkozott. Azt is mondta, hogy az érkezők zöme már vagy túlesett a betegségen vagy be van oltva, és jelezte, hogy mindenki jogszerűen tartózkodott az országban.

A polgármester és a zarándoklatot szervező egyik alapítvány közötti feszültséget jelzi, hogy a polgármester csütörtök este feljelentést tett a rendőrségen, miután elmondása szerint az egyik zarándok félreérthetetlen mozdulatokkal életveszélyesen megfenyegette az utcán.

A rendőrök – mint a hvg.hu megtudta a megyei kapitányságtól –, zaklatás vétség gyanúja miatt, feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálják az eset körülményekeit.

A rendőri jelenlét mindenesetre jól érzékelhető. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrfőkapitányság a hvg.hu kérdésére csütörtökön este jelezte, hogy a rendőrség 51 esetben intézkedett járványügyi szabályok megértése miatt.

Az is látszik, hogy a szervezők készültek óvintézkedésekkel. A vasútállomásnál Covid-teszt feliratú lakókocsi áll, a Kossuth Lajos utcán található rabbiház homlokzatán pedig információs tábla jelzi, hogy mindenki viseljen maszkot és tartson távolságot. A lap információja szerint

az érkezőktől megkövetelik az oltási igazolást vagy a negatív vírustesztet.

Az épületbe a szomszédos portákra beparkoló buszokból és autókból – magyar, osztrák, lengyel és román rendszámúak is vannak köztük – többnyire kisebb csoportokban, de folyamatosan érkeznek a vendégek. 

A közeli kis utcákban sok tucat autó parkol- teszi hozzá a lap. Itt is van egy Covid-teszt feliratú lakókocsi.

Izraelben már nem kötelező a maszk

– mondta a lapnak egy Mr. Davidként bemutatkozó fiatalabb férfi, aki idősebb társával együtt ül egy autóban a Dereszla-domb tetején, kissé távolabb a temetőtől. Az idősebb férfi – Mr. Spitzer – azt mondta,

üzletember, és szintén évek óta visszajár a zarándoklatra, majd azt magyarázzák tört angolsággal de lelkesen, hogy Izraelben már mindenki be van oltva.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép (illusztráció): Pexels

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Szerencsétlen!Ezt mondta a gecinek is?Akiről köztudott,hogy a saját gránit szarát is leszarja,ha úgy hozza az önös érdeke!
CsipkeRózsa
" az egyik zarándok félreérthetetlen mozdulatokkal életveszélyesen megfenyegette az utcán."

Mozdulattal is lehet fenyegetni életveszélyesen? Nem szólalt meg egyikük sem?
Shikari
@CsipkeRózsa: Persze, hogy lehet egy mozdulattal életveszélyesen fenyegetni. Az SS így tisztelgett!
CsipkeRózsa
@Shikari: A náci a karlendítéssel köszönni szokott a másik nácinak, és a főnökének.
kissé felnőttem
nekik a törvény csakis egy irótt malaszt ja azért vannak a szabályok legyen mit áthágni
Shikari
@CsipkeRózsa: És vannak akik ettől maguk alá vizelnek!
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem valószínű, hiszen a náci karlendítéssel a hasonszőrűek egymást köszöntötték.
Shikari
@CsipkeRózsa: Azért van úgy, hogy másoknak is kedveskedtek egyesek. Legutóbb egy SS jelvényre hasonlító szülinapi zászlótól piszkított maga alá egy túlérzékeny.
CsipkeRózsa
@Shikari: Nagyon jól tudod, hogy az egy hazugság volt, hogy 44. születésnap, és a négyest olyan furcsán kellett leírniuk. Arról nem beszélve, hogy nem szokás egy születésnapon a házra kitűzni az évszámot.
Senki nem piszkított maga alá, csak feljelentették az illető "születésnapos" ünneplőt.
Shikari
@CsipkeRózsa: Tudtommal nem állapították meg, hogy nem 44 volt ott, ezért használtam a hasonló kifejezést. És bizony összecsinálta magát a bejelentő, akit már egy szülinap is rettegéssel tölt el. Erre hivatkozott!
Vannak ilyenek, mint látjuk.
CsipkeRózsa
@Shikari: Senki nem csinálja össze magát a hülye hőbörgőktől, csak éppen nem egyezik az ízlésükkel.
Shikari
@CsipkeRózsa: Nem hallottam még olyat, hogy eltérő ízlés miatt valaki maga alá piszkítva rohan a rendőrségre! Most megértem ezt a bátor anyucihoz rohanást! :-)
CsipkeRózsa
@Shikari: Mondtam, hogy nem csinálta össze magát senki! Te is tudod. A rendőrség nem az anyuciuk volt.

A rendőrség úgy tűnt ismeri a számokat, és az SS jelvényt is 44-nek nézte.
csak úgy....
@Shikari: jó neked tibim,nincs eszed nem köll gondolkodnod. -azt tudtad,hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának orbanisztánba ,csak a türkök közeliek és a gyogyik,mint te!? :)
Shikari
@CsipkeRózsa: Betojt és szaladt feljelentést tenni. Igazi házmester szokás.
csak úgy....
@Shikari: www.youtube.com/watch?v=s2VpO3Hu5TI
a magyar kormány támogatását élvezik,annak ellenére,hogy azokon má a csoda rabbi sem segít..
Csizmás Kond
...mongyuk azt sem igazán értem, hogy egy magát intelligens fajnak hírdető nép hogy tud ilyen csodaszarságokban ennyire hinni...
sgl
Nekik Bodrogkeresztúr a Puskás stadion.
Néro
A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van. Így van. Egyetértek. Az egész országban !
folt
Szegények, ezek még hisznek a csodákban?
A csodák kora az utolsó apostol halálával lejárt.
Ami csoda azóta történt, az hazugság, véletlen - vagy az ördögtől van...

Amikor Jézust azzal vádolták (természetesen a zsidó vallási vezetők - ki mások?), hogy ördöggel űz ki ördögöt, Jézus a válaszában - amikor azt mondta, hogy amelyik ház meghasonlik önmagával az elpusztul -, nem azt mondta, hogy az ördög nem képes csodákat tenni, hanem azt mondta, hogy akkor elpusztul az a ház (vagy hatalom) - és ez így is lesz végül!
ómió
Az efftársak ezt migráncsokkal fokoznák.
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem azért szaladt feljelentést tenni, mert betojt volna, hanem a kitűzött, utólag 44-nek hazudott, SS betűkért. Jogos volt a feljelentés, tiltott jelkép használatáért.

Vajjon a rendőrség megnézte, hogy mikor is született az illető? A hazugságot simán elfogadták.
Shikari
@CsipkeRózsa: Nekem ez igen szánalmas magyarázatnak tűnik. Szóval rohant jelenteni mert annyira törvénytisztelő. Ezt te sem hiszed el! :-)
CsipkeRózsa
@Shikari: A személyét is bántotta a kitűzött zászló látványa, nem valószínű, hogy a törvény betartása járt a fejében.
Shikari
@CsipkeRózsa: Szóval akkor csak betojt a hős házmester lelkű jelentgető!:-)
És mi lett volna, ha ezek tényleg nácik és mondjuk egy SS hadosztály jelvényét tűzik ki. Azt nem tiltja a törvény! :-)
CsipkeRózsa
@Shikari: Úgy tudom, volt még néhány megjegyzés is a reklamálók felé, azok a mondatok is megállhatták a helyüket a feljelentéshez.
Shikari
@CsipkeRózsa: Gondolom, szeretnél minden mondat mellé rendőrt állítani. Úgy tudom, szóvá tették, hogy siessen mert indul a vonata. Hát ezt vizsgálhatja a rendőrség! :-))))))))))))))
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem én vagyok a rendőrpárti, hanem a bálványod szereti őket.
CsipkeRózsa
@Shikari: Azt kérdezed, mi lett volna, ha ezek tényleg nácik. Tényleg nácik lehettek, hiszen saját bevallásuk szerint azok, indul a vonatod.

A rendőrség még azt is hozzátette, hogy a kiírók villanyszerelők voltak. Persze, a ferde áramjelző rajz, valóban olyan, mint a kiírt ss jel volt.
Emmersson71
@Shikari: Mellébeszélsz! A náci karlendítés jelképezi mindazt az aljasságot és kegyetlenséget, amitől félelemkeltő.
Shikari
@CsipkeRózsa: Nekem nem tűnik olyannak a hozzáállásod, akitől távol áll a nyakatekert magyarázkodás. Nem csak jellegzetes, de tipikus is! :-)
Emmersson71
@Shikari: Annak. Egymást üdvözlik a gyilkos senkiháziak!
CsipkeRózsa
@Shikari: Ez egy szép mondat volt tőled, és mennyire célzás nélküli:

"Nem csak jellegzetes, de tipikus is!"
Shikari
@CsipkeRózsa: Remélem, nem magyarázol bele semmit egy sima és egyértelmű mondatba! :-)
CsipkeRózsa
Persze, semmi mást.

Azt hiszem most már kitárgyaltuk a témát, abba is hagyhatnánk.

Azért továbbra is nyugodtan védheted a nácikat. A jogod megvan hozzá.
csak úgy....
@Shikari: az egyértelmü helyett az együgyü jobban passzolna! :)
tibim,de butaságból diplomázhatnál!
ómió
@Gazella: Üdvözöllek, román keverék! És e "pedigréd" az anyád picsája leszármazottjaként következik, amihez mára már a migráncsokat is odakevered? Vagy ilyen sok a "tesód" és még az idiotizmusotok is közös?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok