A KSH most két évre visszamenőleg közzétette a havi mediánbér-adatokat. Ebből egyértelművé válik, hogy a hivatalos – 400 ezer forint fölött járó – átlagbért igazából nem sokan keresik meg – tudta meg a Népszava.hu.

Közel nem keres olyan jól a magyar, mint azt az eddigi statiszitkák mutatták – Derül ki a KSH új adataiból

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Évek óta követelt kereseti statisztikákat adott közre januárra vonatkozó gyorsjelentéséhez kapcsolódó táblázataiban a KSH. Ezek pedig azt a régóta hangoztatott kritikát támasztják alá, hogy a hónapról hónapra közölt, hivatalos átlagbéradatok egy megszépített képet festenek a hazai kereseti viszonyokról – írja a Népszava.hu.

Ez abból adódhat, hogy eddig figyelmen kívül hagyták a kisebb cégeknél dolgozókat, akik kevesebbet keresnek, mint a nagyobb vállalatok alkalmazottai. Azonban most, az ő figyelembe vételükkel több mint 10 ezer forinttal lejjebb mozdult az átlag. Most az is kiderült, hogy az alkalmazottak fele valójában legfeljebb csak a háromnegyedét keresi meg a ma már 400 ezer forint fölött járó hivatalos átlagbérnek – annál több tízezerrel forinttal is kevesebbet visz haza.

Ez az elmúlt években nem is nagyon változott. Az idén januárra vonatkozóan a KSH bruttó 411 ezer forintos átlagbért közölt. Csakhogy ez csupán az 5 fősnél nagyobb cégeknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók keresetének átlagát mutatja meg. Ezen dolgozók száma az idén januárban 2,78 millió fő volt. 

Forrás: Népszava.hu

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Lehet ennyi,ha a NER lovagok milliárdjait beszámîtják. Pènztáros,fizikai munkás,árufeltöltő,mentős, ápolónő 130-160ezer, lölö 12 millió/ perc. Îgy kijön az átlag 400 ezer
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@namihami: április 17., 21:09 ♦ A rendszerszint választási csalások után, a KSH ( Központi Siker Hálózat) átlag kereseti kimutatása, már csak egy délutáni babazsúr.
Oszi
"Csak abban a staisztikában hiszek amit én magam hamisítok..."
Winston Churchill
Nessy
Statisztika, nagy hazugság, kormány propaganda! Ez is olyan, mint az infláció számítás alapja, a tisztított maginflációs számítás. Nem tartalmazza az idény jellegű zöldség, gyümölcs, jó pár élelmiszer, támogatott gyógyszer árát, így nem nehéz kihozni a 3,6%-t. Olcsóbb lett a LED tv, meg a toronydaru.
ómió
Na! Sikerült lehazudni, efftársak!?
kokopelli
... @Oszi: A statisztika olyan,mint a bikini!...csak a lényeget takarja el! (Anonimus ?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.