Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is kitart a diákváros ügye mellett, pedig a kormány igyekszik megnehezíteni a dolgát. 

Karácsony: kínai gigahitellel, titkos határozatokkal és megszegett megállapodásokkal nehezíti a kormány a diákváros ügyét

Fotó: MTI/Mónus Márton

A politikus azt írta szombaton a Facebookon, hogy „a kínai pártirányítás alatt álló egyetem” Budapestre telepítése, „mint cseppben a tenger mutatja, miféle kormányzás is folyik Magyarországon”.

Emlékeztetett, a kormány először megállapodást kötött 2019-ben az új fővárosi városvezetéssel, egyebek között a diákvárosról. Olcsó lakhatást a magyar fiataloknak, egészségügyi fejlesztéseket, a Budapesti Nagyerdő zöldfejlesztését tudta a főváros kiharcolni, és azt, hogy a kormánynak olyannyira fontos stadion úgy épüljön meg, hogy kilenc napig kiszolgálja az atlétikai vb-t, de utána legalább 90 évig a ferencvárosiak és általában a budapestiek szabadidejét, szórakozását, sportolási lehetőségeit biztosítsa. „Megállapodtunk, aláírtuk, a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is dokumentumba foglalta” – emelte ki Karácsony Gergely.

Megfogalmazása szerint ezután Orbán Viktor miniszterelnök ezt az egészet „elárulta” az első szembejövő kínai delegációnak. Titokban hozott kormányhatározattal a diákváros területét odaígérte egy olyan kínai egyetemnek, amely kartája szerint a kínai kommunista párt iránymutatásai alapján működik, amelyet kínai vállalatok építhetnek meg 500 milliárdos kínai „gigahitelből”, amelynek árát persze a magyar adófizetőknek kell évtizedekig törleszteniük – írta a főpolgármester.

Mikor mindez az aljasság kiderült, Ferencváros polgármesterével együtt tiltakoztunk. Nem máshoz, csakis az adott szóhoz, a megkötött megállapodáshoz ragaszkodtunk. Erre Fürjes és Vitézy urak olyan terveket mutattak – gondolom, megnyugtatásul –, amelyek szerint diákváros is és kínai egyetem is meg tud épülni 

– tette hozzá Karácsony Gergely, megjegyezve: másnap kiderült, hogy a bemutatott tervek nem többek „blöffnél”, mert a kínai egyetem igenis kollégiumi épületek helyére van tervezve.

Jelezte: amikor ezt szóvá tették, késő éjszaka megjelent egy kormányhatározat a közlönyben, amely „lenullázza” azt a munkát, azt a több százmillió forintot, amelyet Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és csapata a diákváros terveire fordított eddig, és az egészet odaadta a miniszterelnök „kedvenc végrehajtójának”, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

Az éjszakai kormányhatározatból világosan kiderül: igenis a budapesti diákváros helyére akarják erőltetni a kínai egyetemet

– áll a főpolgármester bejegyzésében.

Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke szintén szombaton a Facebookon azt írta, a Fővárosi Közgyűlés csak azzal a feltétellel támogatta a déli városkapu program megvalósítását, hogy annak része lesz a teljes értékű diákváros, valamint annak részeként megvalósul a nagyerdőprogram első fázisaként 100 hektár minőségi zöldfelület. A csütörtökön bemutatott tervek alapján a kormány nemcsak diákszállásokat áldozott volna fel a Fudan Egyetem kedvéért, hanem a csepeli közpark területét is csökkentette volna az érdekükben.

Kérdés, hogy mit tesz majd Palkovics László miniszter, akit tegnap a feladat felelősének nevezett ki a miniszterelnök. Ha a korábbi projektgazda Fürjes is csorbította volna a Diákváros és a csepeli közpark területét, mit tesz vajon majd Palkovics, aki eddig egyáltalán nem vett részt a Déli Városkapu terveinek kialakításában?

– tette fel a kérdést a kabinetfőnök.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem is kérdés, mit tesz Palkovics! Gyorsan és gondolkodás nélkül a magyar diákok helyett a kínai diákokat támogatja a nekik épülő kollégiumokkal, egyebekkel.
Azért elgondolkodtató, mennyit is ér Orbán aláírt megegyezése! Homok a szélben.
Viszont a hívek boldogan tapsikolnak. Az a baj, hogy a hitelt nem csak velük fizettetik vissza!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
"...Orbán Magyarországa megtagadta az európai demokratikus értékeket, az EU alapértékeit, alapdokumentumait. Megtagadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, és a kínai kommunista diktatúra embertelen, jogsértő, diktatórikus intézkedései mellé állt. Támogatja emberek kínzását, fogolytáborokba hurcolását, ütlegelését, megerőszakolását, bebörtönzését és megölését. Mindezt Orbán korrupt üzletei miatt, a lélegeztetőgépeken, a vakcinákon, a Budapest-Belgrád vasútvonalon és a Fudan Egyetem építésén kereshető százmilliárdos nagyságrendű megvesztegetési pénzek miatt."
nepszava.us/magyarorszag-a-kinai-kommunista-diktatura-trojai-falova-az-europai-unioban/
sgl
nem lehetne megkérdezni a fidesz maffiózókat mire esküdtek fel?
kereső
A Fundam egyetem Chartája, amely 2019-ben iródott.
444.hu/2021/04/16/a-kinai-kommunista-part-huseges-kaderkepzoje-tart-budapestre-vagy-egy-nyugatos-elitegyetem

Nem biztos, hogy ismét mi leszünk a "legvidámabb barakk"!, de hogy az leszünk az bizonyos.
Yoda69
orban egy mocskos hazaarulo es nemzetveszto tomeggyilkos.
Nessy
@sgl: Az már régen volt! Különben is nap,mint nap igazolják, hogy náluk az eskü, általuk aláírt megegyezés, ígéret egyenlő a nullával! Az adott szót meg nem is ismerik! Értékeik nincsenek, csak önös érdekeik.
Qqberci
Meg kell írni azt a levelet, hogy Budapest nem szándékozik megrendezni az atlétikai VB-t, 'oszt jónapot...

Aki [email protected]rik az asztalra, annak bele kell tunkolni a pofáját!...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.