Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is kitart a diákváros ügye mellett, pedig a kormány igyekszik megnehezíteni a dolgát. 

Karácsony: kínai gigahitellel, titkos határozatokkal és megszegett megállapodásokkal nehezíti a kormány a diákváros ügyét

Fotó: MTI/Mónus Márton

A politikus azt írta szombaton a Facebookon, hogy „a kínai pártirányítás alatt álló egyetem” Budapestre telepítése, „mint cseppben a tenger mutatja, miféle kormányzás is folyik Magyarországon”.

Emlékeztetett, a kormány először megállapodást kötött 2019-ben az új fővárosi városvezetéssel, egyebek között a diákvárosról. Olcsó lakhatást a magyar fiataloknak, egészségügyi fejlesztéseket, a Budapesti Nagyerdő zöldfejlesztését tudta a főváros kiharcolni, és azt, hogy a kormánynak olyannyira fontos stadion úgy épüljön meg, hogy kilenc napig kiszolgálja az atlétikai vb-t, de utána legalább 90 évig a ferencvárosiak és általában a budapestiek szabadidejét, szórakozását, sportolási lehetőségeit biztosítsa. „Megállapodtunk, aláírtuk, a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is dokumentumba foglalta” – emelte ki Karácsony Gergely.

Megfogalmazása szerint ezután Orbán Viktor miniszterelnök ezt az egészet „elárulta” az első szembejövő kínai delegációnak. Titokban hozott kormányhatározattal a diákváros területét odaígérte egy olyan kínai egyetemnek, amely kartája szerint a kínai kommunista párt iránymutatásai alapján működik, amelyet kínai vállalatok építhetnek meg 500 milliárdos kínai „gigahitelből”, amelynek árát persze a magyar adófizetőknek kell évtizedekig törleszteniük – írta a főpolgármester.

Mikor mindez az aljasság kiderült, Ferencváros polgármesterével együtt tiltakoztunk. Nem máshoz, csakis az adott szóhoz, a megkötött megállapodáshoz ragaszkodtunk. Erre Fürjes és Vitézy urak olyan terveket mutattak – gondolom, megnyugtatásul –, amelyek szerint diákváros is és kínai egyetem is meg tud épülni 

– tette hozzá Karácsony Gergely, megjegyezve: másnap kiderült, hogy a bemutatott tervek nem többek „blöffnél”, mert a kínai egyetem igenis kollégiumi épületek helyére van tervezve.

Jelezte: amikor ezt szóvá tették, késő éjszaka megjelent egy kormányhatározat a közlönyben, amely „lenullázza” azt a munkát, azt a több százmillió forintot, amelyet Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és csapata a diákváros terveire fordított eddig, és az egészet odaadta a miniszterelnök „kedvenc végrehajtójának”, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

Az éjszakai kormányhatározatból világosan kiderül: igenis a budapesti diákváros helyére akarják erőltetni a kínai egyetemet

– áll a főpolgármester bejegyzésében.

Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke szintén szombaton a Facebookon azt írta, a Fővárosi Közgyűlés csak azzal a feltétellel támogatta a déli városkapu program megvalósítását, hogy annak része lesz a teljes értékű diákváros, valamint annak részeként megvalósul a nagyerdőprogram első fázisaként 100 hektár minőségi zöldfelület. A csütörtökön bemutatott tervek alapján a kormány nemcsak diákszállásokat áldozott volna fel a Fudan Egyetem kedvéért, hanem a csepeli közpark területét is csökkentette volna az érdekükben.

Kérdés, hogy mit tesz majd Palkovics László miniszter, akit tegnap a feladat felelősének nevezett ki a miniszterelnök. Ha a korábbi projektgazda Fürjes is csorbította volna a Diákváros és a csepeli közpark területét, mit tesz vajon majd Palkovics, aki eddig egyáltalán nem vett részt a Déli Városkapu terveinek kialakításában?

– tette fel a kérdést a kabinetfőnök.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nem is kérdés, mit tesz Palkovics! Gyorsan és gondolkodás nélkül a magyar diákok helyett a kínai diákokat támogatja a nekik épülő kollégiumokkal, egyebekkel.
Azért elgondolkodtató, mennyit is ér Orbán aláírt megegyezése! Homok a szélben.
Viszont a hívek boldogan tapsikolnak. Az a baj, hogy a hitelt nem csak velük fizettetik vissza!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
A másik sarokra meg bejelentkezik a Moszkvai Állami Lomonoszov egyetem. Sok fideszes elvtárs végzett ott.
Nessy
Nem is kérdés, mit tesz Palkovics! Gyorsan és gondolkodás nélkül a magyar diákok helyett a kínai diákokat támogatja a nekik épülő kollégiumokkal, egyebekkel.
Azért elgondolkodtató, mennyit is ér Orbán aláírt megegyezése! Homok a szélben.
Viszont a hívek boldogan tapsikolnak. Az a baj, hogy a hitelt nem csak velük fizettetik vissza!
Nessy
@lampa laz: Az azeriek elektromos baltagyárat fognak építeni, sok milliárdos állami támogatással.
simmering73
"...Orbán Magyarországa megtagadta az európai demokratikus értékeket, az EU alapértékeit, alapdokumentumait. Megtagadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, és a kínai kommunista diktatúra embertelen, jogsértő, diktatórikus intézkedései mellé állt. Támogatja emberek kínzását, fogolytáborokba hurcolását, ütlegelését, megerőszakolását, bebörtönzését és megölését. Mindezt Orbán korrupt üzletei miatt, a lélegeztetőgépeken, a vakcinákon, a Budapest-Belgrád vasútvonalon és a Fudan Egyetem építésén kereshető százmilliárdos nagyságrendű megvesztegetési pénzek miatt."
nepszava.us/magyarorszag-a-kinai-kommunista-diktatura-trojai-falova-az-europai-unioban/
kereső
A Fundam egyetem Chartája, amely 2019-ben iródott.
444.hu/2021/04/16/a-kinai-kommunista-part-huseges-kaderkepzoje-tart-budapestre-vagy-egy-nyugatos-elitegyetem

Nem biztos, hogy ismét mi leszünk a "legvidámabb barakk"!, de hogy az leszünk az bizonyos.
Yoda69
orban egy mocskos hazaarulo es nemzetveszto tomeggyilkos.
Nessy
@sgl: Az már régen volt! Különben is nap,mint nap igazolják, hogy náluk az eskü, általuk aláírt megegyezés, ígéret egyenlő a nullával! Az adott szót meg nem is ismerik! Értékeik nincsenek, csak önös érdekeik.
Qqberci
Meg kell írni azt a levelet, hogy Budapest nem szándékozik megrendezni az atlétikai VB-t, 'oszt jónapot...

Aki odasz@rik az asztalra, annak bele kell tunkolni a pofáját!...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.