Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat szombaton megjelent részében.

Kásler új nemzeti programot talált ki
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösségi oldalán megjelent videóinterjúban Kásler Miklós hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt döntöttek arról, hogy a jelenlegi öt nemzeti program mellé egy hatodikat is kidolgoznak.

Emlékeztetett: a magyarok egészségi állapotának javítása érdekében készítették el 2018-ban a daganatos, a keringési, a mentálhigiénés, a gyerekgyógyászati és a mozgásszervi betegségek nemzeti programját, amelyek a megelőzéstől a rehabilitációig tartanak.

Kásler Miklós kiemelte:

a krónikus betegségek rendkívüli módon megnövelik a koronavírusos halálozás kockázatát. Példaként említette, hogy a magasvérnyomás-betegség elsősorban az időseknél, a cukorbetegség a néhány évtizeddel fiatalabb korosztályban jelent veszélyt, de ugyanígy a daganatos megbetegedések, az immunhiányos állapotok, az elhízás is kockázati tényezők. A nemzeti programok segítségével ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog

- vélekedett.

A miniszter kiemelte a készülő járványellenes program kutatási részét, amely azért jelentős, mert a koronavírusról és annak mutációiról még mindig keveset tudni. Hozzátette: a program az újabb járvány és a mutánsok terjedésének megelőzését, valamint a várható kezelést is szolgálja.

A tárcavezető a poszt-Covid eljárási rend kialakításáról elmondta: a fertőzés természetének megismerésében odáig jutott a szakma, hogy

az nem a tüdő megbetegedése, hanem a legkisebb erek belső rétegeinek gyulladása trombózisképződéssel, és ez a magyarázata annak, hogy sok szerv károsodik.

Ezeknek a következménye, hogy panaszok maradnak hátra a gyógyult embereknél, például fejfájás, ízületi, mozgásszervi problémák, amiket kezelni kell.

Három héttel ezelőtt kezdeményezésére két intézet és a szakmai kollégiumok összeállították az úgynevezett poszt-Covid, azaz a fertőzés utáni panaszok kezelési eljárási rendjét. Tervszerűen és dinamikusan halad ennek a tevékenységnek is a felépítése – tette hozzá.

A miniszter megfogalmazása szerint az egészségügy hősiesen helytáll, és külön hangsúlyozta a mentősök munkáját, akik állandó készenlétben vannak, és hiánytalanul látják el feladatukat. Köszönetet mondott ezért a munkáért, és közölte: a mentőállomások, a gépkocsipark és a helikopteres mentés fejlesztése napirenden van, hasonlóan a fizetések korrekciójához.

Kásler Miklós a videóban impozánsnak nevezte a magyar oltási eredményeket, és örömét fejezte ki, hogy a regisztrálók száma folyamatosan nő. Figyelmeztetett: a tömeges oltások időszakában még mindig fegyelmezetten be kell tartani a járványügyi előírásokat.

Forrás: MTI

Fotó: Facebook/Kásler Miklós

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Kásler új nemzeti programot talált ki

MINDMEGHALUNK !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@justhpeter: mint a többi kormány tagot is. Mind báb.
Gauntlet
Csak ne nyúlkáljon Mátyás királyunkhoz!! :(
ómió
Az a "nemzeti" szó, ott előtte, efftársilag nyilván nagyon irritáló! A program még tán elmenne, ha 5-éves tervnek hívnák.
human
@Nessy: Nem tudtam mi az a Te Deum, de sejtettem, hogy valami ilyesmi lehetett az intézetben
youtu.be/RRy5JJfw-JI?t=12
Giovanni Alba
@human: ma, 13:16
Te Deum laudamus ..., Téged Uram dicsérünk ... Ne mondd már, hogy nem ismered, hálaadó mise, ezt mindenki tudja.
Ez ilyen keresztényi argó, az Ave Maria, azaz Üdvöz légy Mária (eredj leányom, mondj el lefekvés előtt tíz üdvözlégyet, és igyekezz virradat előtt hazaérni, holnap megint jöhetsz gyónni - sablonos poén, mára már nem is annyira vicces).
De miféle nyakatekert gondolkodás kell ahhoz, hogy egy eredetileg átéléssel mondott könyörgést büntetésül szabjanak?
Ha minden nap meg kell enni egy tábla csokit, akkor a kényszer miatt előbb-utóbb keserű lesz. Mennyire más, ha jutalomból, ha kiérdemelted, megehetsz naponta egy tábla csokit, hát nem?
A macska rúgja meg, már megint elkalandoztam, majd penitenciaként elmondok tíz Miatyánkot és tíz Üdvözlégyet.
:-)
csak úgy....
az öreg már nemzetileg is szalajszt.. "a krónikus betegségek rendkívüli módon megnövelik a koronavírusos halálozás kockázatát." és hol van a leg több krónikus beteg európában? és miért pont ott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.