Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat szombaton megjelent részében.

Kásler új nemzeti programot talált ki
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösségi oldalán megjelent videóinterjúban Kásler Miklós hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt döntöttek arról, hogy a jelenlegi öt nemzeti program mellé egy hatodikat is kidolgoznak.

Emlékeztetett: a magyarok egészségi állapotának javítása érdekében készítették el 2018-ban a daganatos, a keringési, a mentálhigiénés, a gyerekgyógyászati és a mozgásszervi betegségek nemzeti programját, amelyek a megelőzéstől a rehabilitációig tartanak.

Kásler Miklós kiemelte:

a krónikus betegségek rendkívüli módon megnövelik a koronavírusos halálozás kockázatát. Példaként említette, hogy a magasvérnyomás-betegség elsősorban az időseknél, a cukorbetegség a néhány évtizeddel fiatalabb korosztályban jelent veszélyt, de ugyanígy a daganatos megbetegedések, az immunhiányos állapotok, az elhízás is kockázati tényezők. A nemzeti programok segítségével ha évek múlva lesz egy hasonló járvány, akkor a társbetegségek szerepe jelentősen csökkenni fog

- vélekedett.

A miniszter kiemelte a készülő járványellenes program kutatási részét, amely azért jelentős, mert a koronavírusról és annak mutációiról még mindig keveset tudni. Hozzátette: a program az újabb járvány és a mutánsok terjedésének megelőzését, valamint a várható kezelést is szolgálja.

A tárcavezető a poszt-Covid eljárási rend kialakításáról elmondta: a fertőzés természetének megismerésében odáig jutott a szakma, hogy

az nem a tüdő megbetegedése, hanem a legkisebb erek belső rétegeinek gyulladása trombózisképződéssel, és ez a magyarázata annak, hogy sok szerv károsodik.

Ezeknek a következménye, hogy panaszok maradnak hátra a gyógyult embereknél, például fejfájás, ízületi, mozgásszervi problémák, amiket kezelni kell.

Három héttel ezelőtt kezdeményezésére két intézet és a szakmai kollégiumok összeállították az úgynevezett poszt-Covid, azaz a fertőzés utáni panaszok kezelési eljárási rendjét. Tervszerűen és dinamikusan halad ennek a tevékenységnek is a felépítése – tette hozzá.

A miniszter megfogalmazása szerint az egészségügy hősiesen helytáll, és külön hangsúlyozta a mentősök munkáját, akik állandó készenlétben vannak, és hiánytalanul látják el feladatukat. Köszönetet mondott ezért a munkáért, és közölte: a mentőállomások, a gépkocsipark és a helikopteres mentés fejlesztése napirenden van, hasonlóan a fizetések korrekciójához.

Kásler Miklós a videóban impozánsnak nevezte a magyar oltási eredményeket, és örömét fejezte ki, hogy a regisztrálók száma folyamatosan nő. Figyelmeztetett: a tömeges oltások időszakában még mindig fegyelmezetten be kell tartani a járványügyi előírásokat.

Forrás: MTI

Fotó: Facebook/Kásler Miklós

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Kásler új nemzeti programot talált ki

MINDMEGHALUNK !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Kásler új nemzeti programot talált ki

MINDMEGHALUNK !!
balos
Ezt a nemzeti progromot a kinaiaknak találják eladni?
CsipkeRózsa
Ezt viszont az új programot összeíróknak jól meg is fizetik, oldalanként sok Ft-tal. Valakiknek elfogyott a zsebpénzük.
Emmersson71
Tééééényleg, annyira szervezett itt minden, hogy már csak egy új program hiányzott!
Miki bá'...nekem má' 2 db védettségi plasztikkártyám van; az egyiket a fertőzés leküzdése után kaptam 2 hónappal és júliusig érvényes, a másik ma jött meg, az oltási dátum szerepel rajta, de érvényesség nincs. Tessen má' megmondani, kapok 3. kártyát a 2. oltás után?! És lehetne puha papírból, hogy kitörölhessem vele a seqqemet???
Qqberci
Kéne egy nemzeti program ennek a vén f@sznak az eltávolítására...
Giovanni Alba
Nincs valahol a katasztrófavédelemnél* egy fiókban egy mappa "Feladattervek járvány miatti vészhelyzet esetére" felirattal?
Vagy csak én képzelem azt, nagy naivan, hogy vannak előre kidolgozott eljárásrendek természeti katasztrófák és háborús vészhelyzet esetére? Riasztás és mozgósítás, kármentesítés, elhárítás?
Vannak például szirénapróbák hogy működnek-e, de azt már nem lehet tudni, mit kell tenni, ha "élesben" szólalnak meg, hova fussunk, hova bújjunk.
*megjegyzés: mi a bánatot kell védeni a katasztrófán?
namihami
Az egészségügyben dolgozók számát, kitartó tevékenységünkkel megfelezzük. Viszont, mindezekért cserébe, a Tízparancsolat tételeit megduplázzuk. Bizonyos parancsolat (Ne lopj!) némi módosítással (--kivéve, ha fideszes vagy!) marad az Új Húszparancsolatban.
Pl: 11. Szeresd új felebarátodat, ha az orosz vagy kínai.
És hasonlók...
simmering73
Vége az ásatásnak, hogy ennyire ráér?
simmering73
@Pegero: Neked is koszos a körmöd, hogy ennyire ráhangolódtál a vén kecskére?
Nessy
Valamikor, Kásler egy jó sebész onkológus volt. Csak azóta elszálltak felette az évek, és nincs senki aki megmerné neki mondani, hogy már nem mindig ura önmagának, csak nevetségessé teszi magát! Én sajnálom, Orbán udvari bohócot csinált belőle, miközben minden feladatot kiszervezett alóla, és adott abszolút hozzá nem értő kegyencek kezébe.
human
Ez az ember amúgy hogy volt képes vezetni a saját intézetét. Vagy ott is úgy volt, hogy mások dolgoztak helyette hogy ott se okozzon túl nagy bajt?
Nessy
@Horizont: Állítólag jó helyreállító plasztikai sebész volt.
Nessy
@human: Amikor kinevezték, és eljött az Onkológiai Intézet éléről, Te Deumot mondattak a munkatársak a Bazilikában.
justhpeter
Káslert csak arra tartja Orbán, hogy provokálja a népet. Ezeket a baromságokat nem ő találja ki, neki csak odateszik egy cetlin, hogy ezeket kell ma büfizni. Nemhogy csinálni nem tud már semmit, de még koordinálni sem. Ő a főállású zombi a kormányban.
Gazella
@justhpeter: mint a többi kormány tagot is. Mind báb.
Gauntlet
Csak ne nyúlkáljon Mátyás királyunkhoz!! :(
ómió
Az a "nemzeti" szó, ott előtte, efftársilag nyilván nagyon irritáló! A program még tán elmenne, ha 5-éves tervnek hívnák.
human
@Nessy: Nem tudtam mi az a Te Deum, de sejtettem, hogy valami ilyesmi lehetett az intézetben
youtu.be/RRy5JJfw-JI?t=12
Giovanni Alba
@human: ma, 13:16
Te Deum laudamus ..., Téged Uram dicsérünk ... Ne mondd már, hogy nem ismered, hálaadó mise, ezt mindenki tudja.
Ez ilyen keresztényi argó, az Ave Maria, azaz Üdvöz légy Mária (eredj leányom, mondj el lefekvés előtt tíz üdvözlégyet, és igyekezz virradat előtt hazaérni, holnap megint jöhetsz gyónni - sablonos poén, mára már nem is annyira vicces).
De miféle nyakatekert gondolkodás kell ahhoz, hogy egy eredetileg átéléssel mondott könyörgést büntetésül szabjanak?
Ha minden nap meg kell enni egy tábla csokit, akkor a kényszer miatt előbb-utóbb keserű lesz. Mennyire más, ha jutalomból, ha kiérdemelted, megehetsz naponta egy tábla csokit, hát nem?
A macska rúgja meg, már megint elkalandoztam, majd penitenciaként elmondok tíz Miatyánkot és tíz Üdvözlégyet.
:-)
csak úgy....
az öreg már nemzetileg is szalajszt.. "a krónikus betegségek rendkívüli módon megnövelik a koronavírusos halálozás kockázatát." és hol van a leg több krónikus beteg európában? és miért pont ott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.