A 24.hu szerint lassan ellehetetlenítik az Egyenlő Bánásmód Hatóság működését is: a szervezetet beolvasztották az ombudsmani hivatalba.

Így nyírja ki a kormány az utolsó kritikus állami szervetFotó: MTI/Soós Lajos

Az Országgyűlés jobboldali többsége tavaly decemberben fogadta el a javaslatot, miszerint Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa január 1-től átveszi az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait – írja a 24.hu a Népszava cikke alapján.. Ez magával hozta a hatóság megszűnését, amelynek jogutódja az ombudsman lett. 

Az új feladatkör ellátását „elkülönült szervezeti egység segíti”, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató. A lap szerint a kormány „széles körben folytatott egyeztetését” mutatja, hogy az elképzelésről az ombudsmani hivatal is csak a sajtóból szerzett tudomást.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál előzőleg – Honecz Ágnes elnököt is beleszámítva – huszonöten dolgoztak. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala most arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkatársak közül hatan „közvetlenül a beolvadással összefüggésben” távoztak. A „feladatellátás párhuzamosságainak kiszűrése miatt” ténylegesen két hely szűnt meg, négyen pedig nem fogadták el a számukra felajánlott állást.

A lap kérdésére kiderült, hogy a hatóság addigi elnöke, Honecz Ágnes is a távozók között van. Neki 2020. december 31-én lejárt a mandátuma, az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató kinevezése pedig még nem történt meg, így egyelőre vezető nélkül működnek.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tavaly 484,7 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott. Idén az „Országgyűlés által a feladatellátáshoz biztosított” támogatás összege 462 millió forint.

Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a beolvasztás hátterében politikai bosszú áll

– mondta Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője tavaly novemberben a Népszavának. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság számos ügyben állapított meg jogsértést állami szervek és kormánypárti vezetésű önkormányzatok esetében. 

Forrás: 24.hu, Népszava.hu
Fotó: Schmitt Pál köztársasági elnök kinevezi Honecz Ágnest az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökévé (2012.), MTI/Soós Lajos

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Naponta szó nélkül tűrjük, hogy a hatalom a szemünk láttára aljasodik. Mi meg szépen ülünk a mocsárban, és egy megveszekedett hatalmas tiltakozást nem bírunk összehozni. Pedig tényleg már úgy élünk a saját hazánkban, mint az a hülye gyerek, akit bedobnak a sarokba, élvezze magát ott. Naponta aláznak meg milliókat Orbánék, naponta adnak, lopnak a pénzünkből saját maguk luxusára, kiváltságaira. Ehhez képes egy feudális királyság kutyafa@sza. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság is felfigyelt arra az elég szórakoztató álláshirdetésre, amelynek a tanúsága szerint a szombathelyi a Boldog Brenner János Általános Iskola, Kollégium és Gimnázium takarítónőt keres, az egyik alkalmazási feltétel pedig a plébánosi ajánlólevéllel igazolt keresztény életvitel. És akkor, amikor elmondanak egy közös imát, a takarítónő elmegy kipucolni innen és onnan a sok szart. Csak a fejekben marad, de ő ezen nem tud segíteni. Szóval, takarítson valaki, aki magyar, aki keresztény. De leginkább az, aki érti a dolgát, és profin csinálja, és nem csak ott csiszatol, ahol a papok táncolnak. Az pedig ne zavarjon senkit, hogy benne van a törvényben: közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek számít, ha valaki vallási vagy világnézeti meggyőződése miatt részesül másokhoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
@ómió: Annyira primitiv vagy hogy már fáj.. de mire irogatsz te IQ null- ki kiváncsi a te agyhalott véleményedre???
szegfue
@ómió: 13:05 Bizony, hogy "kinyirás"!! U.is az alapvető emberi jogok ugye az emberi méltóság, az alapvető szabadság, állampolgári jogok, az igazságszolgáltatás és az emberek köztötti egyenlőséget jelent. Ha valahol sérül az alapvető emberi jog -- amit ugye ez a hivatal képvisel --, akkor az egyenlő bánásmód (ami azt jelenti, hogy ember és ember között nem lehet különbség) "hiánya" miatt eddig ez a szervezet vállalta fel az ügyet. Tehát most egy szervezet égisze alatt lesz mindkettő, vagyis, ha valahol sérül az alapvető emberi jogom, akkor u.azt a szervezetet "perelem" a nem egyenlő bánásmód miatt.
ómió
@gina: Primitív IQ-nullát láttál a tükörben? És az IQ null egód már önmagad felismerését se teszi lehetővé? Ó, te "szegény"! És terápia rá egy szál se?
ómió
@szegfue: Te az Egyenlő Bánásmód Hatóságot szoktad perelni, ha valahol jogsérelem ért? Még véletlen se azt, aki a sérelmet okozta - bevonva ebbe esetleg az EBH-t is? És sosem érezted, hogy ez "pályatévesztés"? Mert, ha igen, akkor ezután is a jogsérelmet okozót kell perelni, amibe most - ha szükséges - nem az EBH-t, hanem az Ombudsmani Hivatalt kell bevonni! Ez lenne annyira "szörnyű"?
szegfue
@ómió: Bizonyára félreérthető voltam, de a perelem szót idézőjelbe is tettem, mert én is éreztem, hogy nem egészen jó a kifejezés erre. Az is természetes, hogy a jogsértőt perelem, csak nem akartalak az összes fázisával untatni. Tehát, ha kimeritettem az összes jogi lehetőséget (az ombudsmant is beleértve) és még mindig ugy érzem, hogy nem egyenlő a bánásmód, akkor fordultam volna ehhez a hivatalhoz.
ómió
@szegfue: Szóval, a bíróságok továbbra is ott vannak, plusz még az Ombudsmani Hivatal is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.