Miután a Magyar Bankholding megkezdte működését, az állam elvesztette közvetlen befolyását a Budapest Bank felett, amire az Orbán-kormány már 2015-ben rátette a kezét – írja a Népszava.

Egy percig nem figyeltünk, és Orbánék privatizálták a Budapest Bankot
Fotó: MTI/Beliczay László

A Budapest Bankot még 2015-ben vásárolta meg a kormány 700 millió dollárért a kelet-európai piacról kivonuló amerikai GE Money csoporttól. Ez az akkori árfolyamon számolva 214 milliárd forinot jelent. Az elmúlt években a BB újra állami pénzintézetként üzemelt tisztes, évi 10 milliárd forint feletti nyereséget produkálva. A működését az állam, illetve a vagyongazdálkodásért felelős Mager Andrea tárca nélküli miniszter felügyelte. Ám ez helyzet megváltozott, ugyanis a kormány a sokáig lebegtetett, nyílt privatizáció helyett a bankot beolvasztotta a Magyar Bankholding Zrt.-be, amelyben az magyar állam részesedése mindössze 30,35 százalék – tudta meg a Népszava.

Vagyis a magyar állam egy kormánydöntéssel elvesztette az irányítást a Budapest Bank felett, miközben a Magyar Bankholding Zrt. csak kisebbségi tulajdonnal rendelkezik.

A Bankholdingba a közismerten a miniszterelnök barátjának számító Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó MKB Bank Nyrt-t., és szintén a felcsúti milliárdos, illetve a Vida József, az egykori Szentgál és Vidéke, majd kilenc kis pénzintézet egyesülésével létrejött B3 takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője által ellenőrzött MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) olvadt be az állami BB mellett.

Korábban, még 2018-ben felmerült, hogy az MKB megvásárolná BB-t, ám esélytelen volt, hogy az ehhez szükséges legalább 250 milliárd forintot Mészáros Lőrinc és a felcsúti lobbi előteremtse. Ezért egy év múlva 2019 őszén elindult a bankholding-koncepció, amelynek révén a NER-milliárdosok érdemi befektetés nélkül megszerezhetik az állami BB-t.

A Bankholding egységes bankként 2023-tól akar önállóan piacra lépni, erről tájékoztatta a sajtót március végén a szuperbank, miután annak vezetősége elfogadta az ötéves startégiáját. A három külön-külön is erős, hazai kereskedelmi bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank fúziója is ekkor zárulhat le. 

Forrás: Népszava
Fotó: MTI/Beliczay László

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Nem csalás, (vagy de), nem ámítás a képen az ország legszegényebb, és a Forbes 2019-es listája szerint a világ 2057. leggazdagabb embere 467 milliárd forintos vagyonával látható!
..
Még viccnek is rossz ez a két pasi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
Az jobb volt amikor a bokroslala eladta 1Ft-ért az amerikaiaknak a BB-t?
tudode
Úgy emlékeztem, hogy a felcsúti nemzetvezető már kezdet kezdetén vacakolt a Postabankkal, majd a Takarékbankokkal, és láss csodát ,megcsinálta:
.
Pár link
.
----Kipukkadásig: Orbán bankjai már rendszerszintű kockázatot jelentenek
magyarnarancs.hu/publicisztika/kipukkadasig-122543
-----------------------..
.
----- Nevet vált a Takarékbank Zrt., hogy létrejöhessen az univerzális Takarékbank
www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/02/14/nevet-valt-a-takarekbank-zrt-hogy-letrejohessen-az-univerzalis-takarekbank
-------------------------
.
---- Titokban új óriásbankot raknak össze Mészáros Lőrincnek
24.hu/belfold/2018/06/14/titokban-uj-otp-t-raknak-ossze-meszaros-lorincnek/
…---------------------
.
------ Várhegyi Éva: A bankszektor elrablása (részlet)
mozgovilag.hu/2019/02/22/varhegyi-eva-a-bankszektor-elrablasa-reszlet/
----------

---- A takarékbankok Orbán
www.google.com/search?q=A+takar%C3%A9kbankok+Orb%C3%A1n&oq=A+takar%C3%A9kbankok+Orb%C3%A1n&aqs=chrome..69i57j69i64l3.8860j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
----------------------
..
----- Budapest Bank átjátszása
www.google.com/search?q=Budapest+Bank+%C3%A1tj%C3%A1tsz%C3%A1sa&oq=Budapest+Bank+%C3%A1tj%C3%A1tsz%C3%A1sa&aqs=chrome..69i57j33i160.10764j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
----------------
.
------ Várhegyi Éva: A bankszektor elrablása (részlet)
mozgovilag.hu/2019/02/22/varhegyi-eva-a-bankszektor-elrablasa-reszlet/
-------------------
.
Vajon hány élete/hokizsebe van ennek a párttitKÁRNAK!!!???
kereső
A takarékszövetkezetek 800 milliárdos vagyonát a kormány alaptörvényellenes jogszabállyal 9,2 milliárdért játszotta át vidáéknak. Ezzel kisemmizve a szövetkezeti tagokat, megfosztva őket tulajdonuktól.
Sámannus
Helyesebben "prvatizálták", vagyis kilopták maguknak. Ilyen tárgyilagos a lakájmédia...
ómió
@Aki Én: A saját komcsiképzőn töltött multadból indulsz ki, bolsiék fajkreténje!? A tetves bolsiságoddal, az elmeosztályt érdemlő idiotizmusoddal együtt hazudnád ezt is másra? Ennyire utálod önmagadat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.