Mint most kiderült, a Dunaferr körül szervezkedő Mikó korábban egy olyan biztonsági céget képviselt, ami tavaly óta felszámolás alatt van, a jogi háttere pedig meglehetősen furcsa – adta hírül a 24.hu.

Ködös ukrán cégügyletekbe bonyolódott Mikó, aki a Dunaferr elfoglalását is szervezteFotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tavaly ősszel kezdtek el felszámolni egy bizonyos biztonsági céget, amelyet Mikó István képviselt anno 2016-ban. Akkor a ligetvédők elleni durva fellépés ügyében tárgyaltak, és bár a jogász neve nem szerepel a cégbejegyzésben, az incidensről ő nyilatkozott az Infinity nevében – tudatta a 24.hu.

Mikó a napokban újra a nyilvánosság szeme elé került a Dunaferr-ügy kapcsán. Az ISD Dunaferr közleménye szerint Mikó a vasmű ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jelentkezett Dunaújvárosban, és a Dunaferr információi szerint, ő volt az, aki az összetoborzott „zsoldoscsapattal” készült elfoglalni a vállalat területét.

Az ügyből hamar politikai összecsapás alakult. A jobbikos Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke nyilvánosan üzent a Fidesz alelnökének, azt kérve, hogy „kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”. Kubatov Gábor hétfőn válaszolt a hivatalos közösségi oldalán, azt állítva, hogy semmi köze a vasmű körüli csatározásokhoz.

Négy éve is nagy sajtóvisszahangja volt annak, amikor Budapesten a zuglói városligetben több biztonsági cég, köztük az Infinity Forest Kft. embereit bevetették, és hasba vágták az egyik városligeti tüntetőt, aki felmászott az azóta lebontott Közlekedési Múzeum tetejére.  Az Infinity Forestet csak két hónappal a Városliget Zrt. ajánlattételi felhívása előtt alapították, és végül a múzeum körüli terület védelmére szerződtették. Az Infinity emberei kordonokkal szorították ki az építkezés ellen tiltakozó ligetvédőket, és ekkor derült ki, hogy a cég a Ferencváros és a Kispest Honvéd korábbi biztonsági főnökét, Tóth Csabát alkalmazta a területbiztosításnál.

A cégadatok szerint a ligetes megbízás utáni két évben gyorsan 600-800 millió forintra ugrott a cég éves bevétele, 2020 közepére azonban nemcsak a forgalom esett vissza, hanem a NAV nagy adótartozóinak listájára is felkerült a kft. Az Infinity Forestnek 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozása volt akkor is, amikor egy ukrán állampolgár, a lvivi illetőségű Pashko Pavlo lett a cég egyetlen bejegyzett tulajdonosa. A tulajdonosváltás alig néhány hónappal az előtt történt, hogy a cég ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Kubatov ártetlan. Ha így van Mikó és csapata kinek a megbízásából végezte ezt a magánakciót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.