A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsó tagozatának oktatói – egy kivétellel – otthon maradtak, meg is kapták érte a büntetésüket – adta hírül a Népszava.

Nem tartotta biztonságosnak a nyitást, otthomaradt a tantestület – Mindenki fegyelmit kapott
Katonák fertőtlenítik a budapesti Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola épületét 2021. április 6-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Frissítés: Mégsem büntetik meg a tanárokat

A kormány múlt heti döntése nyomán április 19-én, hétfőn az óvodák és az alsó tagozatok megnyitották a kapuikat – a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos minden aggály és ellentmondás ellenére. A döntés ellen számos civil, szakmai és érdekvédelmi szervezet tiltakozott. A sokak szerint elhamarkodott nyitás több szempontból is nehéz helyzetbe hozta mind a tanulókat, mind az oktatókat. 

A Népszava arról értesült, hogy ma a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül egyetlen kivétellel senki nem ment be az intézménybe tanítani. A jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, amely egyebek mellett azt írja: a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Emellett megtagadhatják az utasítás teljesítését akkor is, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A répcelaki iskola egyik tanára lapunknak azt mondta: egyáltalán nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatás körülményeit, ezért nem voltak hajlandóak bemenni a tantermekbe. Elmondásuk szerint nemcsak magukat, hanem a gyerekeket is féltik.

A 31 fős tantestületből, a felsős tanárokkal együtt 29-en írtuk alá a nyilatkozatot. Amikor kiderült, hogy végül csak az alsósoknak kell bemenniük, 16-an új nyilatkozatot írtunk alá arról, hogy csak online folytatjuk a munkát, de a felsős kollégák továbbra is támogatnak minket.

– mondta az iskola egyik tanárnője.

Azt is elmondta, hogy hétfőn csak egyetlen kollégájuk ment be az iskolába. A gyerekek többsége is otthon maradt, csak egy osztály jelent meg teljes létszámmal. Most viszont az igazgató minden távolmaradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek fegyelmit kapnak.

Nem tudjuk, miért kapunk fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, az óráinkat online megtartottuk

– nyilatkozta a tanárnő.

Forrás: Népszava
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Ez már a pofátlanság teteje!!!
Maga kásler jelentette be, hogy ha a szülő úgy dönt, otthon maradhat a gyerek, orbán pedig kérte az igazgatókat a méltányossági eljárásra! Hát ez az!!!
Remélem helyére teszik ezt a túl-buzgó-mócsing igazgatót, hisz a tanárok teljesen indokoltan maradtak távol, mivel a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg az oktatást!!!:DDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
mondja ezt @Shikari: a munkerülö sztahanovista! :)
vacsi
Igazuk volt, a fegyelmivel meg ne foglalkozzanak! Ha ők úgy érezték, veszélyben vannak, nekik kell dönteni. Ha a döntés rossz, és bárki is meghal közülük, akkor ki vállalja a felelősséget?! Egyébként én úgy látom, az online oktatás van annyira jó, mint a mindennapos iskola - igaz, a gyerekek hiányolják a társaikat, de ez ezerszer jobb, mint ha megbetegszenek.
namihami
Szinte idáig érzem a kollegiális szeretetet, ami ezt az egyszem párthű tanerőt eztán körbe fogja venni. Hosszú jövőt nem jósolnék neki a többiek között.
Gondolom, hogy a szülőknek is kicsavarodik majd a nyaka, úgy felnéznek eztán erre a ""jövő napszámosára"".
gazdag dezső
Igen !! EZ A BAJ A TISZTELT MAGYAR EMBEREKBEN !! NINCSEN ÖSSZETARTÁS ! ÁTULÓK ,PATKÁNYOK IS VANNAK !!
creativehun
Mindamellett,hogy egyetértek velük...azt azért csendben megkérdezném,hogy ha mennének a boltba és az nem lenne nyitva mert a boltosok ugyanerre a törvényre hivatkozva nem vennék fel a munkát...vajon mit mondanának??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.