Mikó István a Blikknek beszélt arról, hogy feljelentést tett a Dunaferr körüli zavaros cégügyletek miatt, tudomása szerint a NAV és a rendőrség is nyomoz. A cégnél lévő szakszervezet vezetője szerint a munkások pánikban vannak, hogy lesz-e munkájuk.

Mint ismert, péntek este több biztonsági emberrel akarta átvenni a dunaújvárosi Dunaferr portaszolgálatát Mikó István, ám ezt a rendőrség megakadályozta. Mikó a Telex korábbi cikke szerint a ciprusi főtulajdonost képviseli az ügyben, ahol az orosz és ukrán tulajdonosok marakodnak az ötezer embernek munkát adó gyárkomplexumon, amely a hírek szerint 150 milliárdos tartozást görget maga előtt a beszállítók, a munkások és az állam felé.

Dunaferr-ügy: az elfoglalási kísérletet vezető ügyvéd biztos benne, a rendőrség legközelebb nem áll az útjukba

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Akutyambuksi

A Blikk megszólaltatta Molnár Istvánt, a Vasas Szakszervezet cégnél lévő tagszervezetének vezetőjét (aki 2200 embert képvisel), aki tavaly december óta ki van tiltva a gyárból a cégvezetés döntése miatt. Molnár a lapnak elmondta, a munkások pánikolnak, hogy lesz-e egyáltalán munkájuk, gyomorgörccsel járnak be dolgozni. Hozzátette, 

a Dunaferrnek 2019 óta nincs pénzügyi beszámolója, 2020 óta nincs cégvezetője, igazgatósága, felügyelőbizottsága, se könyvvizsgálója. Ennek ellenére a gyár döcögve ugyan, de működik – magyarázta a Blikknek az elnök. – Viszont a Dunaferr több mint 150 milliárd forinttal tartozik a beszállítóknak, a munkavállalóknak és az államnak. Ebben a helyzetben önerőből nem lesz képes kikecmeregni a csapdából.

A Blikknek megszólalt Mikó István ügyvéd is, aki a pénteki akciót vezette (és akit a sajtó Kubatov Gábor fideszes pártigazgató embernének tart, noha ezt mind Mikó, mind Kubatov visszautasítja).

Mikó a lapnak elmondta, a volt ügyvezető Jevgenyij Tanhilevics üzletet lát a kazah cégben (amely most a vasmű működési költségeit állja – a szerk.), és így akar visszakerülni a gyár élére, amit felszámoltatna, és a több mint 150 milliárdos tartozást a magyar államnak kellene állnia.

Feljelentést tettem, az ügyben a rendőrség és a NAV is nyomoz. A volt igazgató még a gyárba sem tehetné be a lábát, ehhez képest most is ott van, úgy tárgyal, úgy rendelkezik a vagyonnal, mintha ő lenne a tulajdonos. Ezért próbáltuk pénteken a többségi tulajdonos megbízásából átvenni a portaszolgálatot, és a leltározást elkezdeni. Akkor megakadályozott ebben a rendőrség, de biztos vagyok benne, hogy a következő alkalommal nem állnak az utunkba

- mondta el a lapnak Mikó István.

A cikk szerint hétfőn dr. Nagy Péter, az ISD Dunaferr Zrt. jogi képviselője sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, tavaly szeptember 30-án mondott le a három igazgatósági tag és a felügyelőbizottság mandátuma is lejárt. A cikk szerint két fél áll most szemben, az egyik oldalon Jevgenyij Tamhilevics korábbi cégvezető van Sevcsik Mónika HR-igazgatóval és Nagy Péter ügyvéddel, a másikon Tatjana Taruta ukrán kisebbségi tulajdonos áll, aki a cég szerint ráküldte a biztonsági embereket pénteken a gyárra. 

A Telex cikke szerint a gyár mögötti tulajdonosi szerkezet így áll fel:

"Szergej Taruta volt donyecki kormányzó, korábbi ukrán elnökjelölt, 25 százalék mínusz egy szavazat;

Oleg Mkrtcsan egy ukrán–örmény–orosz oligarcha, 25 százalék mínusz egy szavazat;

valamint a VEB, vagyis az orosz hitelező bank 50 százalék plusz két szavazat."

Ezeknek az erőközpontoknak a cégei hoztak létre egy ciprusi céget (Steelhold Limited), amely az ISD Dunaferr tulajdonosa. Ezek a tulajdonosi csoportok vesztek össze, ezért alakult ki az egész ügy, a múlt heti pénteki akciót a ciprusi cég képviselőjének valló Mikó István ügyvéd vezette.

Forrás: telex.hu, blikk.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ha véletlenül vagy direkt leállítanak egy működő kohót, hagyják kihűlni tele vassal, akkor annak harangoztak...akár be is lehet zárni a kócerájt.
folt
"így akar visszakerülni a gyár élére, amit felszámoltatna, és a több mint 150 milliárdos tartozást a magyar államnak (vagyis az adófizetőknek) kellene állnia."

"Szergej Taruta volt donyecki kormányzó, korábbi ukrán elnökjelölt, 25 százalék mínusz egy szavazat;

Oleg Mkrtcsan egy ukrán–örmény–orosz oligarcha, 25 százalék mínusz egy szavazat;

valamint a VEB, vagyis az orosz hitelező bank 50 százalék plusz két szavazat."

Ezeknek a qrvára nem magyar embereknek (akik kicsit bűnözők is) leesnek a nagy pénzek, a veszteséget meg a magyar adófizetőkkel fizetteti ki a kormány (nyilván a kormány egy-két tagjának is leesett "némi" pénzmag ennek az üzletnek a megkötésekor)
nezelodo
Nahát, majd elintézik az ügyet azok akiknek Magyarország az első! Az pedig már a cikk elolvasása előtt eszembe jutott a kopaszokról, hogy ebben Kubatov is szerepet kaphat, úgyis viszket a tenyere már a legényeinek a 2006 óta tartó tétlenség miatt.
Sámannus
Itt is "békeszünet" van. Az M1-en így hívja a "szakértő" takonygerinc az ukrán orosz konfliktust. Ezek az országot is bele rángatják ebbe a mocskos küzdelembe.
@nezelodo: Sőt az is nyilvánvaló kik álltak a 2006-os események kirobbantása mögött. Az oroszok nyúltak bele magyar politikai belháborúba, amit a geci kirobbantott.
Hamarosan ki lesz a pohos segge az ablakban, és szégyellheti magát. A fideszt feloszlatnám, így lehet új értelmes életet kezdeni. A bűneik az árulásuk minden képzeletet felülmúl.
folt
@Sámannus: Akarva-akaratlanul, de most lehet, hogy durvára rátapintottál a lényegre.
2006 orosz segítséggel - Orbán "behívta" az oroszokat, hogy segítsenek a puccskísérletben? Ezzel tartja sakkban Putyin?
Ha ez kiderülne, Orbánt a saját tábora lincseli meg!
balos
@folt: Bocsi de erre besírtam!Ezeket a támogatóik már életük árán is a felszinen tartanák,mert beismerni,hogy tévedtek,na az nem a Balkániához "ragadt" országokban dívik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.