A kormány kedd este nyújtotta be törvénymódosító javaslatát a parlamentnek, amelynek értelmében őszig meghosszabbítják a jelenleg érvényes, veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket – írja a magyarnarancs.hu.

Őszig meghosszabbítják a veszélyhelyzetet – Itt a kormány indoklása
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A parlament tavaly novemberben adott felhatalmazás a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt – 90 napra. Ennek hatálya február 8-án lejárt. Azonban február 8-án még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, hogy újabb 90 napra megadhassa a felhatalmazást a kormánynak, ezért a kormány akkor január 29-én hozott saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát – írja a magyarnarancs.hu.

Ezt követően, február 22-én a parlament elfogadta a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket. Ez azonban még úgy szólt, hogy „a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”, ami május 23-án lenne esedékes.

Most, a beadott törvénymódosítás viszont így rendelkezik:

A törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti.

Az őszi ülésszak az országgyűlési törvény szerint minden év szeptember elsejétől december tizenötödikéig tart, de hogy az első ülésnapot mikor tartják, az a házelnöktől függ. Az elmúlt években az őszi ülésszak első napját nem nagyon tartották meg szeptember 15-e előtt, ez pedig azt jelenti, hogy a törvény szövege szerint a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt.

A javaslat indoklása szerint azért van minderre szükség, mert bár leszögezik, hogy „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen”, de

az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés.

Forrás: magyarnarancs.hu
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@sgl: ...és jönne az ellenzéki előválasztás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.