A Bellingcat nevű oldalt működtető elemzők kedden újabb részleteket közöltek a 2014-es csehországi merényletről, amelyben 58 tonna lőszert robbantottak fel, a raktár két dolgozójának halálát okozva.

Budapestről indult a csehországi robbantás helyszínére két orosz katonai hírszerző

Fotó: Bellingat

A cseh miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy hat évvel a robbanás után kiderítették, hogy a fegyverraktárat nem baleset érte, hanem az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) követhetett el merénylet – emlékeztet az elemzést ismerető 444.hu.

A cseh kormány megtorló gesztusokat is tett: kiutasítottak 18 orosz diplomatát Csehországból, kizárták a Roszatomot egy atomerőmű bővítésére kiírt tenderről, és kérték az EU tagállamait, hogy ők is utasítsanak ki diplomataként működő orosz ügynököket.

A Bellingcat legfrissebb beszámolója szerint a szövevényes ügyben hat GRU-s vehetett részt a csehországi akcióban, köztük a 21955-ös csoport vezetője, Andrej Avernajov, aki csak nagyon ritkán hagyja el Oroszországot. A Bellingcat szerint ez is bizonyítja, hogy a merénylet kitüntetett akció volt.

Két ügynök Budapestről érkezhetett a robbantás színhelyére. Miskin és Csepiga 13-án jelentkeztek be egy ostravai szállodába. A Bellingcat szerint – e gyanú alapját nem részletezték – a bécsi és

a budapesti különítmény ugyanezen a napon csatlakozhatott hozzájuk,

és autóval mentek Ostravába. Ostrava alig egy órányira van a 16-án felrobbantott raktártól. 

A raktár 16-án reggel 9:25-kor robbant fel. Miskin és Csepiga, az osztag Bécsből érkező tagjai akkor már biztosan nem voltak a környéken, mert aznap délelőtt 10:05-kor felszálltak egy Moszkvába tartó gépre a bécsi repülőtéren.

Avernajov, a csapat főnöke, ugyanaznap délután 6:17-kor szállt fel Bécsben, szintén hazafelé. Jezsov csak november 3-án tért haza, szintén bécsi indulással.

Kapinosnak és Kalininnak 15-re szólt a jegye Budapestről Moszkvába, de hogy tényleg akkor és onnan távoztak-e, arról nem közölt semmit a Bellingcat. Arról viszont írnak, hogy egyikük a következő tavasszal Bulgáriában volt a raktárat használó bolgár fegyverkereskedő elleni merénylet idején.

A Bellingcat azt ígéri, hamarosan további részleteket közölnek a támadásról.

Forrás: 444.hu

Fotó: Bellingcat

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nincs kétségem, hogy Orbánék segítik az orosz és a kínai titkosszolgálatok munkáját. Orbán azt jósolja, hogy Európa vesztésre áll Kínával szemben és szépen átállt a barikád másik oldalára. Az elmúlt 150 évben nem nagyon választottunk jó oldalt a háborúkban. És jó oldal alatt ilyenkor nem az esélyesebbet vagy a végső győztesre gondolok. Az erkölcsileg jó oldalra gondolok.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@folt: ma 12:40. ...és eredményesen használja is a kényelmetlen infókat.
kereső
@folt: Igazad van, de nagyon ritkán szoktam "kiabálni". Sőt, a környezetem azt mondja- tapasztalatból, ha nagyon mérges vagyok, akkor szólok a leghalkabban...
Qqberci
Szeretném megnyugtatni cseh barátainkat, hogy nemsokára kínaiak is mennek...
creativehun
Miért is nem lepődöm meg,.? Azt mondják minden út Rómába vezet...én meg úgy látom minden faszság magyarországok keresztül zajlik. Annak idején a Sakál is nálunk pihentette gyilkolásba megfáradt testét...MIért lenne most másképp?
Qqberci
@human: " Orbán azt jósolja, hogy Európa vesztésre áll Kínával szemben és szépen átállt a barikád másik oldalára."

A magyarok mindig halálos biztonsággal választották ki a vesztes oldalt...
human
@Qqberci: Én nem is azt emelném ki, hogy a vesztes oldalt választottuk. Azt emelném ki, hogy mindig azt az oldalt választottuk aminek köze nem volt a demokráciához, a felvilágosultsághoz, a jogi és társadalmi egyenlőséghez. Ez nem lehet véletlen.

Ezzel a néppel tényleg valami baj van. Mintha mindig annyira a régmúlt nagysága után sóvárognánk, hogy ezért feláldozzuk a szabadságunkat. Aztán siratjuk ,hogy nem a mi hibánkból (na persze), hanem a fránya balsors miatt megint vesztettünk. Elkezdtük követelni (és nem kiérdemelni) a víg esztendőket mondván mi bizony Árpád hős magzatjai vagyunk, nekünk ez jár.
Úgy érezzük (újabban éreztetik velünk), hogy megbűnhődtük már a múltat s jövendőt miközben felállítunk a szabadság téren egy történelemhamisító szobrot amivel azt sugalljuk, hogy a zsidók mintaszerű deportálása pusztán parancsra ment olyan olajozottan, hogy a németek sem tudták tartani az ütemet.

Mit lehet kezdeni egy ilyen néppel. Orbán megadta rá a maga válaszát. Szolgának születtek, szolgát kell belőlük nevelni. Persze a legjobb szolgát, amit még keleten is megirigyelnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.