Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, azaz visszavonják a civiltörvényt. Az ezt megíró hvg.hu hozzátette ehhez, hogy a javaslat szerint viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

Az EU Bírósága még tavaly nyáron mondta ki, hogy a 2017-es magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, mert az hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

Az ítélet szerint Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be azzal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, és szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, valamint a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben.

A civiltörvény megszületésekor az érintett jogvédő szervezetek közölték, hogy nem fogják betartani az abban foglaltakat. Ez így is történt, mégsem érte őket retorzió, ami jól jelezte, hogy a törvény csak propagandacélokat szolgált – teszi hozzá a 444.

A kormány ezután azt kommunikálta, hogy visszavonják a törvényt, azonban nem siettek benyújtani a módosító javaslatot, fél évnél több telt el a bírósági döntés és a módosító javaslat benyújtása között.

A javaslat értelmében egy új szabályt is bevezetnek: minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

Forrás: HVG.hu, 24.hu, 444.hu

Címlapkép: Pixabay CCo

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

folt
Úgy tűnik nagyon kell Orbánnak az EU-s pénz.

PÁVATÁNC !!!
kereső
Minden olyan Tv.-t visszavon a kormány, amely a magyar demokrácia lebontásra minimális hatással volt?? És aminek eddig sem volt semmiféle következménye??- maga a NAV sem tudta, hogy ezeknek a szervezeteknek mit is kellene bevallni, és azt sem, hogy mit kéne befizetniük. Látszat intézkedés- orbán elkezdte végső pávatáncát a helyreállitási alap (540milliárd Ft), és 2021-2027 költségvetési pénzekért.( 17-18000 milliárd!). Gondolom, ezeket is el kivánja "költeni az egy év alatt! Ezért is kell a különleges jogrend meghosszabitása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.