Ezzel a címmel jelentett meg terjedelmes cikket csütörtök reggel a Fidesz-rendszer hatalomátmentési machinációiról. Az elemzés kulcsszava: "alapítvány".

Telex "Orbán megkezdte a hatalom átmentését"

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A portál Orbán szándékainak hátterével összefüggésben azokra az elemzésekre utal, amelyek szerint a jelenlegi vagyon- és hatalomátmentés előzménye a rendszerváltás idejéből ered, amikor késő kádári technokrata elit sikeresen átmentette befolyását, és még évtizedekig fontos pozíciókat tudott megtartani. Ebből szűrte le állítólag azt a következtetést Kövér László a Fidesz első kormányzati ciklusa (1998-2002) után, hogy

„kormányon voltunk, nem hatalmon”.

A Telex szerint a következő parelamenti választáson esetleg elszenvedett vereség utáni időkre készülve az Orbán-rendszer a gazdasági erő alapítványokba való kimentését kezdte meg.

Ezt a célt szolgálja például az állami funkciók kiszervezésre, az egyetemek úgynevezett modellváltása.

A parlament várhatóan jövő héten megszavazza azt a törvényjavaslatot, amely értelmében alapítványi fenntartás alá kerül

a magyar felsőoktatás 70 százaléka,

az állam pedig ellenszolgáltatás nélkül

több ezer milliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

A Telex praktikus példával szemlélteti, hogy a hatalmas vagyon lenyúlásán túl mire jó még az alapítványi forma.

Nem kell közbeszerzéseket kiírni, így a választások után bajba kerülő baráti cégeket nagyobb jogi bonyodalom nélkül meg lehet segíteni.

Az alapítványi konstrukció lényege – túl azon, hogy egyenként 600 millió forintos közvagyonnal kezdhetik majd a meg a működésüket –, hogy az az állami vagyon, amit a kormány odaad ezeknek az alapítványoknak, többé nem klasszikus közpénz.

A most megkapott állami vagyon felett a továbbiakban a mostani kormány által kinevezett kurátorok fognak gazdálkodni, akik megkapják az alapító jogokat, e rendelkezés visszavonhatóságát pedig megtiltja a törvény, miközben az alapítványok működésére vonatkozó szabályok többsége is csak kétharmaddal lesz módosítható – jegyzi meg terjedelmes írásában a Telex.

Forrás: telex.hu

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Horizont: A magyar allam erdekei ellen kotott szerzodesek, alapitvanyok stb. azonnali hatallyal felmondhatok, amennyiben az ellenzek esetlegesen megnyeri a kovetkezo valasztast. Ezt nem en mondtam, hanem egy ugyved. Ebbe beletartozik a Paksi Atomeromu, a Belgradi kinaivasut es az ujjonan kitalalt Fundan egyetem is. Meg persze az alapitvanyokba kimentett penz, mint peldaul a MOL Rt reszvenyeinek 5%-a.
Egyedel azt kell tudni bizonyitani a jogaszoknak, hogy a magyar allam karara kotodtek ezek a szerzodesek, mig egy kisebbseg oriasi hasznot kaszal az uzleten. Amennyiben ez megall, akkor a nemzetkozi jog is vedi a magyar allamot. Az pedig mar csak technikai kerdes hogy szerzik vissza a penzt. Zarolas, szemelyes vagyon elkobzas etc.
Csak meg kell nyerni hozza a valasztast jovore :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Havanagi: Az enyem folott van, gorgess folfele...:) Meg lajkoltalak is!
T-Boly
Vazze, megyek sörözni ! Hiszen a vajda ezt tartja most fontosnak. Fulladjon meg az első kortytól !!!
A fulladás többféle lehet: szervi betegség ,levegő hiánya ,,fogják a légcsatornát...ez utóbbi pl. lehet : kenderkötél, elasztikus kötél, zsákmadzag,
karma1
@T-Boly: Ne legyen elasztikus! Meg visszapattanna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.