Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart – közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.

Elkezdődött a Citadella felújítása
Fotó: MTI/Várkapitányság

A megújuló Citadellán a zöldfelület a másfélszeresére, 20 ezer négyzetméterre nő. Az erődfalon belül egy új, több mint hat ezer négyzetméteres közpark lesz. Több helyen új átjárók nyílnak, létrejönnek új kilátóteraszok is, ahonnan élvezni lehet majd az egyedülálló panorámát. Tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat – írja a közlemény.

Az építkezés előkészítése a terület állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött. Előkerültek a föld alól római és török kori érmék, a 19. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító első világháborús légvédelmi ágyútalp. A leletek biztonságba helyezése után kezdődhettek meg az egykori erőd építési munkálatai.

A közlemény szerint az erőd felújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése. A Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A Citadella és közvetlen környezete kiemelt kormányzati beruházás keretében születik újjá a következő években.

A munka 2022-ig tartó első ütemében elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és belső udvarának rendbetételét. A falak átvágásával a kiegyezés utáni népharag fűtötte, 1899-ben megkezdett bontás most szimbolikusan folytatódik, így szabadabbá válik az erőd és a Gellért-hegy két oldala között is egyszerűbb lesz az átjárás. Az erőd keleti oldalán egy látványos lépcsősort alakítanak ki, amelynek segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Várkapitányság

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Hogy ez a világháló mit nem fecseg?
.
---CitaDella: Mészáros-Garancsi kettőse viszi a 20 milliárdos melót
.
ezalenyeg.hu/kozugy/citadella-meszaros-garancsi-kettose-viszi-a-20-milliardos-melot-38754
----------------------------
.
Remélhetőleg nem olyan minőségben, mint a Várkertbazárt, amelyről már átadása után hullott a vakolat., hasonlóan a Puskás Arénához amelyről embernagyságú kőtömbök zuhantak az utcára!
Qqberci
"Tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat "

A tó a Gellért hegy tetején az qrva fontos...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.