Az Európai Unió helyreállításra fordítható hitelei nem kellettek a magyar miniszterelnöknek, csak a vissza nem térítendő támogatások. Eközben viszont az unión kívüli országoktól sokkal kedvezőtlenebb feltételek mellett vesz fel hiteleket. 

A 444 cikke szerint egészen múlt péntekig még arról lehetett hallani, hogy az Európai Unió RFF rövidítésű helyreállítási csomagjából 5800 milliárd forintnak megfelelő keretösszegre nyújt be igényt a magyar kormány, amely ezen már tavaly ősz óta dolgozott. A csomag egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része kedvező feltételű hitelekből áll össze.

444: Orbán Brüsszelben csak a felkínált pénz 43 százalékát kérte

Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének találkozója az Európai Bizottság épületében Brüsszelben 2021. április 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság bizonyos feltételek meglétéhez kötötték a csomag kifizetését, ezek viszont nem úgy szerepeltek arányaiban a magyar tervekben, mint ahogy azt elvárták volna. A 444 információi szerint többek közt a korrupcióellenes, illetve a jogállamiságot erősítő intézkedésekre akart kevesebbet költeni a magyar kormány az elvártnál.

A lapnak "egy magas rangú brüsszeli bürokrata megerősítette, hogy a közbeszerzési szabályozás, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése, a leszakadt társadalmi rétegek integrációja mind különösen fontos témák lennének, és ahol ilyenek szerepelnek egy tagállamnak küldött ajánlások között, ott el is várják, hogy ezekre is megfelelő súllyal költsenek a csomagból."

Múlt pénteken Orbán Viktor Brüsszelbe utazott, hogy tárgyaljon a helyreállítási csomagról Ursula von der Leyennel, aki az Európai Bizottság elnöke. Orbán előtte a Kossuth rádiós szokásos pénteki interjújában arról beszélt, hogy igazándiból sok mindent már nem kell letárgyalni, mert nagyjából el vannak döntve a dolgok a helyreállítási csomag kapcsán. 

Ehhez képest aztán a 444 információi szerint Orbán azzal nyitott Brüsszelben, hogy az előzetes 5800 milliárdos csomagból csak 2500 milliárdot akarnak lehívni (ez a teljes keret 43 százaléka). Gulyás Gergely miniszter a hétvégén ezt azzal indokolta, hogy a magyar kormány nem akar eladósodni (vagyis a vissza nem térítendő támogatási részt vennék csak igénybe a helyreállítási keretcsomagból, a 3300 milliárdos, kedvező és alacsony kamatozású hiteleket nem). Gulyás azt is hozzátette, hogy szükség esetén, bizonyos projektek kapcsán a kormány megfontolja, hogy 2023-ig felvegyen célzottan hitelt.

A kormány tavaly piaci alapon vett fel összesen 2300 milliárd forintnyi devizahitelt. A paksi orosz hitel, a kínaiaktól várt vasúti és egyetemépítési hitel is összesen 4500 milliárd forintot tehet ki – bár ezek lehívása még jórészt függőben van. Tehát az látszik, hogy a magyar kormányban az elmúlt másfél évben nem volt elvi ellenállás a hitelekkel szemben

- olvasható a cikkben.

A lap szerint szakértők arról beszélnek, azért kért csak szűkített összeget Orbán Brüsszelben, mert a magyar kormány nem akart egyeztetni a pénz felhasználásáról az Európai Bizottságban és az Európai Tanácsban, csak az a része kellett az összegből Orbánnak, amiről keveset kell egyeztetni.

"Ennek egyik oka az, hogy a kisebb keretben az országspecifikus ajánlásokban meghatározott brüsszeli igények már más arányban jelentkeznek, és a magyar kormány által vállalható követelmények súlya megnő. Így például a magyar tervben eredetileg is hangsúlyos vasútépítések és hulladékfeldolgozási tervek a csomag eddiginél jóval nagyobb részét teszik ki, és ezek olyan "zöld" célok, amelyeket a Bizottság nagyon is elvár. Néhány további brüsszeli ajánlás teljesítését is megígérte Orbán Leyennek. Így már kevésbé lehet belekötni abba, hogy egyéb ajánlások miért nem kapnak nagyobb figyelmet" - olvasható a cikkben a döntés lehetséges mozgatórugója.

A 444 információi szerint a vízgazdálkodásra szánt bő 160 milliárdos keretet, és az egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1000 milliárdos keretet érintheti a szűkítés a legjobban, vagyis lehetséges, hogy itt lesz a legnagyobb a korábban megígért összegnél a visszavágás. A lap úgy értesült, a nyugati multikat hátrányosan érintő intézkedések miatt is vannak nézetkülönbségek az uniós vezetők és a magyar kormány között, ez is kihathatott arra, hogy Orbánék csak a szűkített csomagot kérik. Az Európai Bizottságnak a beadott tervek elbírálására két hónapja van a cikk szerint, és várhatóan még az idén érkezhet forrás az EU-tól, mivel a kért összeg 13 százaléka előlegként lehívható.

Forrás: 444.hu

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"Kedves Ursula, nem kérem az összes pénzt, de amit adnak, azt szeretném ellopni."...
folt
Ez Magyarország érdekét szolgálja, vagy Orbán Viktor érdekét?
RonaGyuri
ezt tőlem 7 előtt nem engedték be!!! =))
egyébként a képet érdemes kinagyítani: különös tekintettel Őfenesége kibuggyanó hájára!!!
Csizmás Kond
...vagyis a zunió ad kölcsönt annak mindnféke kedvezményével de abból azt kell megvalósítani amit ő mond...magyarán kölcsönöz a saját céljai megépítésére...szerintem is bassza meg.
Gazella
@Shikari: elég húlye vagy szharkari... a kinai hitel meg az orosz hitelt a magyar fizeti vissza...
Te egy büdös román narancs seggnyaló vagy aki nem Magyarországon él.
ómió
Bezzeg az efftársak buktak volna a kölcsönre! Mi meg fizethetnénk!
Aki Én
@Shikari: Jó a felvetés. A kínai meg orosz gigahitelekkel mi a helyzet?
Aki Én
@ómió: A kínai meg orosz gigahitelekkel mi a helyzet? Vagy ha orbán adósítja el nagyobb összegekkel, rosszabb feltételekkel még az ükunokáidat is, az rendben van?
De. hogy neked nem lesz unokád, azt nagyon remélem!!!
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:46 ♦ Eszetlen fidesz barom! Erről a rendről álmodtunk 25 évvel ezelőtt, a qrva anyátokba?!
dudasj.ath.cx/Home/images/stories/newsa/ovi_alma31.jpg
Aki Én
@RonaGyuri: Annyira tipikusan roma még a formája is.
Pálinkás Pál
@Aki Én: omiónak minek írsz?,ő még a fideszesek között is az alja...olyan patkányforma lény..,elnézést a rágcsálóktól..
kokopelli
@Aki Én: Az Orbánon kívül minden EU-s ország tudja,hogy a kínai hitel az ajtót tárja ki "sclicc-szeműeknek" az
EU felé! Ez a modern gyarmatosítás,fegyveres akció nélkül! Eladosodás segítségével! Egyetem,és az azt követő
pénzügyi "segítségek" ! ...a sárga veszedelem?
ómió
@Eladott Ország: Bolsi fajgörényként te nyilván mindig a kommunizmusról álmodtál! Láthatóan máig is azért esz a fene!
Néro
Ha ennyi a biztos pénz akkor neki elég. Hazaviszik a NER társakkal oszt jónapot. Hülyéit meg nem érdekli hát mi baj lehet belőle. Legfeljebb a képükbe hazudik megint valamit és ők üdvözült arccal éljenzik.
Eladott Ország
@ómió: Te szarházi pofátlan fidesz geci! orbán és kövér kommunista ügynökök!
www.youtube.com/watch?v=Y66oi5s7QWk&t=13s
Namely
"A lap úgy értesült, a nyugati multikat hátrányosan érintő intézkedések miatt is vannak nézetkülönbségek az uniós vezetők és a magyar kormány között, ez is kihathatott arra, hogy Orbánék csak a szűkített csomagot kérik. "
Na igen. Mivel a lobbik fontos, hogy megfelelően hízzanak, ezért nem lehet őket csak úgy korlátozni.

Sajnos nem találtam meg, hogy mit kell érteni a "kedvező feltételek"-en, így viszont a lényeg nincsen meg.

Amit fontos tudni, hogy jelenleg a magyar kötvények, dkj-k jól fogynak, megfelelő feltételekkel, így a Kormány nincsen rászorulva a pénzre, ezért számomra érthető, hogy csak abból kérnek, amit nem kell visszafizetni, és ami kötöttségekkel nem jár. Mivel az jelenleg századrangú a számukra, hogy a piaci feltételeknél kedvezőbb lett volna a kondíció, amennyiben az nekik kényelmetlen kötelezettségekkel járt volna.

"Így például a magyar tervben eredetileg is hangsúlyos vasútépítések és hulladékfeldolgozási tervek a csomag eddiginél jóval nagyobb részét teszik ki, és ezek olyan "zöld" célok, amelyeket a Bizottság nagyon is elvár. "
Érdekes, hogy mostanában volt zöldkötvény-kibocsátás, így lehet, hogy éppen kapóra jön ez a helyzet? Csak nehogy kétszer legyenek lekönyvelve. Ide is, oda is. :)

Összességében a jelenlegi információk alapján egyetértek a döntéssel.
Eladott Ország
@Aki Én: ma, 10:11 ♦ Orbán ősei román cigányok! "Kedves Orsós Úr! Cigány származású honfitársam! Ön mindezek ellenére teljesen elfelejtkezett az őseiről, a gyökereiről, nem akar emlékezni arra, hogy honnan jött. Szíves figyelmébe ajánlom, és csupán csak emlékeztetném rá Önt, kedves Uram, hogy Ön nem a magyarokkal jött be a mai Magyarország területére. A mi őseink az 1800-as években érkeztek ide Erdélyből, a mai Románia területéről. Hogy még jobban pontosítsak: az Ön ősei minden bizonnyal az 1000 éves magyar-román határtól, Ojtuztól 300 km-re kezdték meg vándorlásukat idáig. Na persze semmi gond sincs azzal, ha Ön időközben amnéziás lett, mert akkor én most a levelemmel egy kicsikét felfrissíthetem az emlékeit. Nem szabad elfelejtenünk ugyanis, hogy valójában kik is vagyunk."
olkt.net/tisztelt-orsos-viktor-kozismert-neven-orban-viktor-miniszterelnok-ur/
Eladott Ország
@Namely: ma, 11:36 ◘ Az helyes döntés, hogy magasabb kamattal vesz fel hitelt, a bűnöző román cigányod b+, te elmebeteg barom!
Aki Én
@ómió: @Eladott Ország: Vajon miért szavazta le ígérete ellenére már több mint 20 alkalommal az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát?
Eladott Ország
@Aki Én: ma, 11:45 ♦ Amellett, hogy spicil volt, még a KGB is beszervezte Orsós Viktort. Az, hogy KISZ titkár is volt, az már csak hab a tortán, nincs sok jelentősége. Orbán és környezete tele van ügynökökkel és MSZMP tagokkal az közismert, mégis ezek a szellemi agykárosultak kommunistáznak a legjobban! Lásd Varga Judit apja is nem csak egy sima pártag volt, hanem SZT tiszt is.
Namely
@Eladott Ország: sajnos nincs elég eszed, hogy átlásd, amit fent írtam, de gondolom ahhoz sem, hogy elolvasd, így felesleges lenne még egyszer leírnom. Úgysem olvasnád el.
Inkább linkelj be 1-2 hazug képet, mert az érvelés nem a te asztalod.
Namely
@Eladott Ország: Tessék, ez is annyi bizonyítékot vonultat fel, mint te egy átlagos héten:
www.tfes.org/
:D
namihami
Lám, lám, egy szerény vezető. Ha a sors úgy hozza, beéri ennyivel is. Megbeszélte otthon az asszonnyal, hogy nekik ennyi is elég, ne legyen telhetetlen. Szétosztják a (bennfentes) családok között és mindenki boldog. Jól beosztva jut a moszkvai bankokba és némi újonnan megvehető földecskére is. Bár most, hogy a kokó, a szivar, a vadászpuska-golyó és az ereszbádog ára megy fel, kicsit jobban össze kell húzni a nadrágszíjat. De, majd hozzánk fordul és mi kisegítjük. Ismét...
A nép? Az meg ki a fene? Örüljön, hogy a vezetői ilyen elégedettek.
""A whisky az az ital, amit a vezetők fogyasztanak, a nép megbízásából!""--emlékeztek?
Aki Én
@Namely: Akkor tőled is megkérdezem, hogy ezzel szemben a kínai és orosz gigahitelekkel, amit még unokáink is nyögnek majd, mi a helyzet?
Inkább úgy tűnik, a kontrollált hitelekre nincs szüksége a tolvaj hazaárulóknak.
Namely
@Aki Én: Ezt is írtam fent:
"Mivel az jelenleg századrangú a számukra, hogy a piaci feltételeknél kedvezőbb lett volna a kondíció, amennyiben az nekik kényelmetlen kötelezettségekkel járt volna. "
Konkrétan arról a két ügyről: ha cél értelmes (orosz az az, bár, mivel az áram egy részét exportra szánják, figyelembe kellett volna venni, hogy a környéken több ilyen erőművet is építenek) azzal nekem nincs bajom, viszont a vágottszemű egyetemet még csak nem is engedélyezném, nemhogy hitelt vennék fel rá.
Namely
@Eladott Ország: Látod? Mennyivel jobban áll ez neked? :) csak linkeled a szellemi színvonaladnak megfelelő hazug képeket :) nem kell gondolkodnod, értékelned, stb. :D

A műveltebb, olvasni, értelmezni tudónak itt van a portfolio.hu cikk a fentiekről:

www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210427/elengedett-3400-milliard-forintnyi-eu-penzt-a-kormany-bemutatjuk-a-hatalmasnak-tuno-fordulat-hatteret-480542

A lényeg:
Alacsonyabb kockázatok, biztosabb körülmények, az ún kamatelőny egyáltalán nem biztos, ráadásul az EU 27 közül mindössze 5 vagy 5 él ezzel.

Gondolom ezután is sok átgondolt, elfogulatlan komment lesz. :D
ómió
@Horizont: Arról az édesanyád idióta lánya szokott! Ja, nem! Neki a véresmancsú bolsevizmus a "szíve csücske"!
ómió
@Eladott Ország: Komcsi ügynök!? Az te vagy, bolsi fajgörény! Már azt is másra hazudnád? Amikor az Internacionálétokat harsogod, még látszik is rajtad!
kereső
@ómió: Stilusosan: hordod már a szived fölött a vörös csillagot a kabát alatt? Még meg találnak sértődni a kinai elvtársak.
ómió
@Horizont: Hülyét láttál a tükörben? És már magadra se ismersz? Akkor ettől vagy te "jó efftárs"!
ómió
@kereső: Te hazudod rám, aki a homlokodon viseled!? Vagy már leégetted? A brüsszeli efftársaidé "más árnyalat"?
ómió
@Aki Én: Miért szavazta le? Valszeg, mert hiányos lenne! Az a nehány vagonnyi ügynökakta, amit még 90. előtt elégettetek, nem tenné teljessé a képet! Mihelyt prezentáljátok, lesz "ügynöklista"!
Aki Én
@ómió: Tényleg képtelenség eldönteni, hogy te valóban hiszel-e azokban az ostoba és logikátlan hazugságokban, amiket idehordasz.
Én hiszem, hogy te tényleg félkegyelmű vagy. Valami csalódom, életképtelen komcsi családból.
kereső
@ómió: arra válaszolj amit oirtam, anyád hülye gyereke. Nem az óvodában vagyunk. Fel kéne már nőnöd ebből a stilusból. Ócska kis habonyrogán csicska.
ómió
@kereső: Én arra válaszoltam. Nem tehetek róla, ha bolsi fajgörénységed nem érti! Agydonor után nem néztél még magadnak? Talán azzal megérthetnéd!
ómió
@Aki Én: Annyira mellbevágott a hétköznapok valósága, hogy már megint a tetves bolsiságodat hazudnád rám válaszul? "Noch dazu" még azt sem látszol érteni, amit írtam! Pedig az anno is téma volt! Még, ha most lehazudnád is!
Namely
@Aki Én: "Ez picit hitelesebb, mint te. "
nem engem kell hitelesnek tartani hanem azt a cikket, amit mellékeltem. :)
Amit a hvg-cikk szeretne kihozni (hogy a hitel nem igénylése országspecifikus) akkor állná meg a helyét, ha az EU 27 nagyobb része kérné.
Azonban ez nem igaz, mert elenyésző kisebbség nem kér a hitelből.
Namely
@Aki Én: "Azonban ez nem igaz, mert elenyésző kisebbség nem kér a hitelből. "
jav
Azonban ez nem igaz, mert elenyésző kisebbség kér a hitelből.
Aki Én
@Namely: Újra megkérdezem. Akkor mire a kínai meg az orosz drága gigahitel?
Namely
@Aki Én: Azok diplomáciai s*ggnyalások.
Annak semmi köze a jelenlegi pénzügyi helyzethez. Nézd meg a finanszírozási helyzetet, az nagyon jó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.