Úgy tűnik, hogy a Diákváros-projekt területéből nemcsak a tervezett kínai egyetem, de az Országos Széchenyi Könyvtár és más kulturális intézmények új épületei is elvehetnek.

A Népszava cikke szerint a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is "kiharaphat" egy részt a tervezett Diákváros projekt területéből, mert az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) új épületét ott húznák fel, az ugyancsak tervezett kínai Fudan egyetem környezetében. Ráadásul más kulturális intézményeknek is azon a környéken keresnének helyet.

Ezt maga Demeter Szilárd erősítette meg a lapnak, amely szerint ugyan a PIM trervei nem újkeletűek, de ha minden elképzelés megvalósul, akkor az még több területet visz el a Diákváros-projektből, mint amennyit eddig számoltak.

Népszava: Demeter Szilárd is vinne egy részt a Diákváros területéből

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én dolgozószobájában. Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd

A cikk szerint a Snohetta-féle városépítészeti mestertervben a terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták: itt épülhetne fel az Országos Széchenyi Könyvtár új épülete, mellette pedig a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI) és csatolt intézményeit magába foglaló "edukációs-kulturális erőtér" – vagy legalább egy része.

A Népszava cikke szerint Demeter Szilárd most épp azon lobbizik, hogy az új épület elkészültéig hadd maradhasson az OSZK a régi helyén, a budai Várban, amelyet a kormány egyre nagyobb ütemben kebelez be. A Magyar Nemzeti Galéria várhatóan a Városligetbe fog átkerülni, az OSZK-nak viszont egyelőre nincs konkrét új helye, ahová áttelepülhetne.

Épp az imént egyeztettünk a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), akik előkészítik a projektet. Jelen pillanatban az igényelt négyzetméterszámot tudjuk megadni, illetve azokat a szakmai koncepciókat, amelyekből a tervezők megérthetik, hogy a két – hozzám tartozó – intézmény (OSZK és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI) – a Szerk.) mit szeretne jövőképként. Mindkét intézmény esetében az ott dolgozókra, illetve vezetőkre bíztam, hogy álmodják meg tudásuk szerint a lehető legjobb, világszínvonalú szakmai koncepciót. Bízom bennük, képesek erre.

Minden más (terület, tervpályázat, megvalósítási ütemterv stb.) a BFK és a kormány döntési kompetenciája

- válaszolta a PIM igazgatója a Népszava kérdéseire. A lap azon felvetésére, hogy az OSZK Diákváros-projektre tervezett kiköltöztetésével az ottani terület csökkenése a magyar diákok kollégiumi férőhelyeinek csökkenését is magukkal hozhatják, Demeter úgy felelt, 

a leendő Diákváros környékén még bőségesen található olyan ingatlanfejlesztési terület, ahol elférhet egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztés. Már ha a kormány úgy dönt, hogy oda telepíti ezeket. Fürjes Balázzsal és Káel Csabával több lehetséges helyszínről is beszéltünk, de dönteni a kormány fog. Nem venném a bátorságot, hogy helyettük döntsek

A PIM-igazgató a lap azon kérdésére viszont nem válaszolt, hogy mikor készülhetnek el az új épületek, és arra sem felelt, hogy mi lesz a sorsa a kiköltözés után felszabaduló épületeknek. 

A Ferencvárosba tervezett kínai egyetem kapcsán hiába beszél Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ellenzéki IX. kerületi polgármester is arról, hogy ki kellene kérni a lakosság véleményét, a kormány hajthatatlannak tűnik, Palkovics László miniszter a héten aláírja a kínai egyetemmel a stratégiai megállapodást az 500 milliárdos beruházásról.

Az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy rozsdaövezeti területet a Széchényi-könyvtár új épületének megépítésére. Az önkormányzat pedig hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja. De azóta egyetlen egyszer sem egyeztettünk ebben az ügyben

- nyilatkozta a lapnak Baranyi Krisztina kerületi polgármester.

"A kerületi területfelajánlást pedig azzal indokolta, hogy a Soroksári út és a Gubacsi út közötti, a Koppány utcától az Illatos útig húzódó, a Diákváros fejlesztési területével csaknem megegyező méretű, a Fudan Egyetem budapesti campusának 3. ütemeként megjelölt diákvárosi területtel szemközti ingatlanegyüttes jelenleg alulhasznosított, csak néhány szedett-vedett épület, üzem, üzlet, raktár működik ott. Ez talán elég nagy lenne a Demeter-Káel-féle grandiózus tervek megvalósítására, a Diákvárosban megjelölt telkek ugyanis túlságosan kicsit ehhez. Kivéve, ha a kollégiumok ellenében növelnék a „kulturális erőtér” által elfoglalható területet"

- olvasható a cikkben.

Forrás: nepszava.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
@Shikari: "Jó efftárs"! Ha kérdez is hazudik!
RonaGyuri
ma kora reggel ezt sem engedte be tőlem a cenzor!!! =))
Aki Én
Ez a tekintet is súlyos titkokat rejt. Rossz ránézni. Olyan tekintete van ,mint a Semjénnek, Gulyásnak, Kaletának...
De van még jó pár köztük.
Eladott Ország
"Demeter Szilárd ékes példája annak a megélhetési puhatestűnek, amilyenből elég sok van ebben az országban, mégis kiemelkedik közülük, mert a megnyilvánulásai, a hőzöngései, a telhetetlen mohósága és a megfellebbezhetetlennek vélt mindentudása mellett valóban csak egy karszalag hiányzik ahhoz, hogy az ember abba a tévedésbe essen: valamelyik Hitler-hűségest látja és hallja. Demeter Erdélyben született és ott is élt egészen a közelmúltig. Filozófusi diplomát szerzett a kolozsvári egyetemen, különféle folyóiratoknál dolgozott Erdélyben – alkalmanként Orbán János Dénessel is összesodorta az élet-, aztán éveken át cipelte Tőkés László táskáját és támogatta a nagyszerű püspököt, ha szükséges volt – végül úgy döntött, nem Erdélyben küzd a székelyekért, hanem Magyarországon küzd a magyarok ellen. Orbán János Dénes sem Erdélyben hirdette meg a kultúrharcot, hanem ő is hátrahagyta a szülőföldjét, mert – gondolom – Romániában nem nagyon lehet megélni a háborúzásból, itt azonban igen. Legalábbis ameddig Orbán Viktor osztja a pénzt és a pozíciót, addig igen." Mert összenő ami összetartozik...
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/128281452_1005199449959962_5363941745062709011_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=jcdtwuUOpXcAX_uizgy&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=991b30b9c4ad66d55641878ef205e049&oe=60AC321F
Nyírfa
Eddig erről szó sem volt. Azt hiszem, eljött az idő, amikor nyíltan ki kell állnunk magunkért, különben a határon túli, lopásban és hatalommániában érdekelt "testvéreink" elhordják alólunk a szülőföldünket is.
Nincsenek egyedül, orbán ukrán, csecsen, orosz és a jó ég tudja, még honnan importált zsoldosai buzgó résztvevői egy XXI. századi, újfeudális állam megszervezésének, amelynek valódi tulajdonosai a csodás Kelet "szellemi óriásai" lesznek, a sárga veszedelem harcosai. Nem karddal jönnek, hanem informatikával, tudománynak álcázott fasiszta ideológiával, és sok-sok , kis kínát építő munkással.
Persze, van megoldás, és azok mi, magyarok vagyunk. Ellenünkre semmi nem történhet. A beleegyező meghunyászkodással, opportunizmussal, közönnyel viszont, bármi. De akkor én nem akarok magyar lenni.
Egy korsó hideg barna
Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) is "kiharaphat" egy részt a tervezett Diákváros projekt területéből,

Legföljebb sírhelynek!
Nessy
Még mit akar tönkretenni, ez a határon túli megélhetési hű magyarja Orbánnak? Ez kellett még Vidnyánszky mellé! Otthon nem vitték sokra, itt meg a kultúra fura urai lettek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.