Az már nem újdonság, hogy a magyar kormány vasárnap kiadott egy táblázatot, amelyben a koronavírus elleni különféle vakcinák való életbeli hatékonyságát nyomon követő vizsgálat eredményeit tette közzé.

Hatalmas öngólt rúgott a kormány: a vakcinatáblázatából derül ki, hogy a kínai oltás kevésbé hatékony, mint a többi
Kép:Pixabay

A telex.hu számolt be arról, hogy ezzel a táblázattal számos komoly szakmai probléma van, mert egy sor fontos tényezőt nem vettek figyelembe az összeállításakor, így a végeredményből önmagában semmilyen érdemi következtetést nem lehet levonni.

A táblázatot a kormány tagjai és a kormányközeli média mégis arra használja, hogy bizonyítsák, a kínai Sinopharm vakcinája jobb, mint a Pfizer–BioNTeché.

Két általuk megkérdezett kutató azonban a táblázat számai és az oltási program adatai alapján kiszámolta, hogy ez nem pusztán nem igazolható, hanem épp az ellenkezője derül ki:

a kínai vakcina a kormány táblázata alapján sokkal gyengébben teljesít, mint ami várható lenne tőle.

A kínai vakcinánál a legmagasabb az időarányos halálozás

A beoltottak Covidnak való kitettsége és a betegség súlyossá válásához szükséges idő alapján abban az esetben, ha mindegyik vakcina ugyanannyira lenne hatásos, arra lehetne számítani, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcinát kapottak között lesz a legmagasabb a megbetegedések és a halálesetek aránya, hiszen ennél a legtöbb oltottnál már volt idő a betegség súlyossá válására, a harmadik hullám csúcsán már sok embert oltottak vele, ráadásul a betegségnek leginkább kitettek szinte csak ezt kapták

– írják a kutatók.

A másik véglet a Sinopharm vakcinája és a Szputnyik V, amelyeknél a beoltottak túlnyomó többsége 2-4 héttel ezelőtt még ha fertőzött is volt, biztosan tünetmentes  hiszen megkaphatták a második dózist, vagyis körükben a betegség súlyossá válásához szinte alig volt még idő.

Ráadásul ezeket a vakcinákat jelentős Covid-kitettségű csoportoknak kevésbé adták. Ezek alapján a kínai és az orosz oltások esetén a mintavétel sajátosságai miatt még abban az esetben is igen alacsony halálozásra lehetne számítani, ha ezeknek a vakcináknak kifejezetten rossz lenne a hatásosságuk.

A Szputnyik V-nél és a Sinopharm vakcinájánál viszont drasztikusan, nagyságrendekkel alacsonyabb halálozási adatokat kapnánk. Az AstraZeneca és a Szputnyik V esetén ez a feltételezés többé-kevésbé teljesül is, a Sinopharm esetén viszont a várakozással ellentétben az összes vakcina közül a legmagasabb időarányos halálozást látjuk

– vonják le a kutatók a valódi, és a kormányzati kommunikációnak homlokegyenest ellentmondó, holott ugyanazokból a számokból kiinduló következtetést.

Forrás:Telex.hu
Címlapkép:Pixabay

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
-Titkár úr! Azonnal kérjen a Statisztikai Hivatal elnökétől egy matematikus-statisztikus stábot, akik olyan táblázatotnképesek összehozni, amit bátran felolvashatok péntek reggel a rádióban (is)
-értettem, azonnal intézem..
-még valamit uram?
-ennyi. elmehet. délutánra meglegyen a stáb, ezt jelezze a stat.hiv elnöke is.
-értettem.
Toller Béla
A kormány hitelessége mára elveszett. Ezt azért erősíteni kellene valahogyan, közzé kellene tenni !
Peller Anikó
@Toller Béla: Márpedig ez a kormány hiteles. Ennél nagyobb hitele még egyetlen kormánynak sem volt. Tele van kínai, orosz és nem utolsósörben magyar hitellel (például letelepedési hitel, állampappir hittel). Jamega kédé empé hittel.
Yoda69
@Peller Anikó: Már az újszülött is fel milla adosaggal jön a világra O1G jóvoltából.
Megy is a tahogeci pekingbe átvenni a megérdemelt jutalmát .
Gazella
@kereső: pedig védettebbek a kinyis és orosz vakcinákkal is.
Sőt!! Lehet hogy sokkal nagyobb védettséget ad ez a kettő vakcina...mint a többi.
Tudod kurva rosszul nyomják a narancsosok a propagandát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.