Tizenhat vádlottat ítéltek első fokon, nem jogerősen letöltendő szabadságvesztésre egy többmilliárdos pénzmosási ügyben szerdán – közölte a Fővárosi Törvényszék. Azt írták, az eljárás többek között bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és orgazdaság bűntette miatt indult.

Tizennyolcmilliárd forintnyi kolumbiai drogpénzt mostak tisztára magyarországi számlák segítségével

Fotó: pixabay.com

33 embert ítéltek különböző mértékű fegyház- és börtönbüntetésre, felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre. Egyes vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is elrendeltek, teljes bankszámlákra – írja az MTI-re hivatkozva a 444.hu.

Az ítélet szerint a vádlottak bűnszervezetet hoztak létre, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, jelentős összegű készpénzt (eurót, dollárt) autóba rejtve Magyarországra szállítsanak Hollandiából és Spanyolországból.

A bűnszervezet vezetői által felkért emberek Magyarországon és Szlovákiában bankszámlákat nyitottak, amikre a Magyarországra hozott készpénzt befizették, majd onnan kínai cégek számláira utalták át.

A vádlottak egy vietnámi illetőségű, később az USA-ban elfogott és elítélt ember irányítása alapján 2013-ban és 2014-ben több mint 18 milliárd forint értékű pénz eredetének elleplezésében vettek részt.

Részben ugyanezek a vádlottak 2014 végétől szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal. A 2015. május 26-i elfogásukig több mint 787 ezer doboz cigarettát szereztek meg és adtak el.

Az ügyészség 2017 végén 36 ember ellen emelt vádat. A Fővárosi Törvényszék az előkészítő ülések során egy vádlott esetében a beismerése miatt már ítéletet hirdetett, majd a tárgyalási szakban két vádlottnál a haláluk miatt megszüntette az eljárást.

A 33 vádlott közül 16-ot többek között bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Hat emberre felfüggesztett börtönbüntetést, háromra pénzbüntetést szabtak ki, míg egy embert orgazdaság vétsége miatt 3 évre próbára bocsátottak.

Több embert felmentettek az ellenük orgazdaság, bűnszervezetben való részvétel, illetve bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vád alól.

14 vádlottra a szabadságvesztés mellett 300 ezer és 5 millió forint közötti összegben pénzbüntetéseket is kiszabott a bíróság.

A Fővárosi Törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe többek között az időmúlást, egyes terheltek büntetlen előéletét, egészségi állapotát, idős korát, más vádlottaknál azt, hogy kiskorú gyerekről gondoskodnak, néhányuknál a beismerést is. Súlyosító körülmény volt egyeseknél a büntetett előélet, a társtettesi elkövetés és az, hogy cselekményüket hosszú időn át, szervezetten, kimagasló értékre követték el.

Forrás: MTI/444.hu

Címlapkép: pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

home office
De Orbán és a Sebhelyebsarcú szerint a bűnözés kordában van tartva.
Hogy naponta megkéselnek valakit?
Az az élet természetes része.
Ilyenné lett a világ, no!
sokanvagyunk
A mosógépet bezzeg tovább működtethetik...
Néro
Kéne venni Olajossanyának már egy kolumbiai nyakkendőt mert valszeg ez egy százaléka se annak ami országában folyik.
home office
@sgl: Szervezet bűnözés a Sebhelyesarcú óta nincs - mintha elvágták volna.
Ez csak úgy lehetséges, hogy a magyar - maffiózó múltal rendelkező - belügyminiszter leszól az alvilágba, hogy csak óvatosan.
Persze, ha gebasz van Polt Péter a maffiózók főügyésze majd elsikálja.

Persze a fő maffiózó Orbán "keresztapa" Viktor, a többiek az alvezérei - és ezek rabolják szét Magyarországot.

Az igazságügyi miniszter asszonyság is folyamatosan hazudik - ország-világ szemébe.
AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER EGYFOLYTÁBAN HAZUDIK!
Felfogja ennek valaki is a súlyát - HOGY EZ MENNYIRE KOMOLY DOLOG A VICCELŐDÉSEN TÚL?!
namihami
Csak nem voltak a fiúk olyan bénák, hogy nem tudták levenni belőle az őket megillető ""alkotmányost""? Ha ezt sikerült nekik nem átfolyatni a megfelelő fideszes kézen, akkor a magyar titkosszolgálatok sűrgős korrekcióra szorulnak.
Béla333
Ha a történetet behelyettesítjük a Fidesz maffiával, a történetet meg mondjuk az azeri baltásért kapott rejtélyes Dollár milliókkal, akkor akár mindenki átgondolhatja, hogy csak ezen egy esetért mennyit kaphatnak a fiúk egy független bíróságtól.
És hasonló disznóság van még vagy száz!
El lehet kezdeni vásárolni a műanyag lakatokat, ami a cellaajtókra fog felkerülni, mert nagy kereslet lesz rá jövőre.
Amelyik ellenzéki párt/politikus meg finnyáskodni kezd, megmagyarázza, hogy miért nem lehet a maffia tagokat lecsukni, azoknak is lehet egy-egy kalitkát biztosítani.
Elég volt a maffia államból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.