Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint a koronavírusban elhunytak halála szoros összefüggésben van a hazai egészségügyi rendszer jelenlegi állapotával, ami pedig az előző évekbeli kormányzati nemtörődömségnek köszönhető.

Az MSZP szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerben olyan világos korszakváltásra van szükség, amelyet az európai egészségügyi unió "forradalmi programja" valósíthat meg – mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

MSZP: világos korszakváltásra van szükség a hazai egészségügyi ellátórendszerben

Fotó: Facebook/Ujhelyi István dr./videórészlet

Ujhelyi István közölte, a koronavírus miatt elhunyt több mint huszonhatezer magyar állampolgár halála szoros összefüggésben van az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotával, ez pedig egyértelműen az elmúlt évek kormányzati nemtörődömségének, az egészségügyet a fontossági lista végére soroló politikai működésnek róható fel.

Kiemelte, miközben a "Fidesz-kormány propagandája folyamatos győzelmi jelentéseket ad az egészségügy állapotáról", addig az "elmúlt tizenegy év kormányzati dúlásának épp a magyar egészségügy, az abban dolgozó szakemberek és az ellátásra szoruló magyar polgárok a kárvallottjai".

Az MSZP ezzel szemben úgy gondolja, hogy az egészséghez való hozzáférés alapvető emberi jog, ezért programjában kiemelten kezeli az egészségügyi ellátás fejlesztését – húzta alá Ujhelyi István.

Példaként említette, hogy a szocialista párt javasolja a műtéti várólisták csökkentését, a szociális gyógyszertámogatás bevezetését, a mentőszolgálat kiemelt finanszírozását, az egynapos ellátások fejlesztését és a gyógyítás valós költségeit elismerő finanszírozási rendszer felállítását.

Ujhelyi István aláhúzta továbbá, hogy speciális kedvezményeket biztosító életpályamodell bevezetését is javasolják az elvándorolt egészségügyi szakemberek visszacsábítására, a rendszer állami finanszírozásának minimumát pedig a GDP hét százalékában állapítanák meg.

Az ellenzéki EP-képviselő emellett emlékeztetett, az európai egészségügyi unió egyik fő kezdeményezőjeként feltétel nélkül támogatja ennek a koncepciónak a megvalósítását.

Forrás: mti.hu/facebook.com/Ujhelyi István

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@jesz: Előbb talán át kellene gondolni, hogy ha a jelenlegi járulékbefizető egyre kevesebb szolgáltatáshoz jut hozzá, vajon mire is fizet ? Olyan rendszer ne legyen, hogy a dolgozó a fizetéséből fizet, egyre kevesebbet kap érte, de még vizitdíj is legyen.
verőce21
Valóban, világos korszakváltásra van szükség. Először is, kezdetnek meg kell szüntetni 40-45 db kórházat és fizetős idősápolási intézménnyé alakítani.

Ennyi kórházat (143) nem tud a rendszer fenntartani, műszerezni, magas műszaki színvonalon tartani, stb.
Már maga az épületállag többségében elavult, kicsik a kórtermek, szűkek a folyosók, nem elégséges a födémteherbírás. Rendkívül hiányos a gépészeti ellátó rendszer, elégtelen ágylámpasávok, padló- és falburkolatok higéniája nem megfelelő. Fürdők, fürdetők nem korszerűek... Akadálymentesítés egyetlen hazai kórházban sem megoldott maradéktalanul. A minimumfeltételeket is csak kevés, 8-10 helyen elégítik ki.

Hűtés-fűtési rendszerek túlnyomó részt hiányosak. Az energiaellátás legtöbbször elégtelen, műszerezettség katasztrofális...

Műtők felszerelése, túlnyomó részben rendkívül hiányos. Orvosi gázok, gyengeáramú jelzőberendezések, steril klíma, szeptikus-aszeptikus műtőberendezések, műtők informatikai rendszere, képalkotó berendezések ellátottsága legtöbbször elégtelen. Internetelérés a műtőkben a bemutató műtétekre, konzíliumok megtartására... Egynapos sebészeti ellátás fejlesztése mindenhol megoldásra vár.
Képalkotó diagnosztikai eljárások (CT, MR, PET-CT) fejlesztése, szintentartása.

Ez egy rövid szelete a hiányosságoknak. De könnyen belátható, hogy ennyi telephelyen mindezeket megvalósítani képtelenség és fölösleges erőfeszítés is lenne.
ómió
Kórházbezárás-hiányod van? Várd ki a következő Böszme-érát!
Aki Én
@verőce21: @ómió: Beszéljetek össze, két kusza bohóc! Ugyanolyan ostobák vagytok, legalább ugassatok egyet.
NKF
Maradjon már ez a Újhelyi,mit ugrál?Félti brüsszeli lóvét?Fletó már nem vette be az MSZP-t a
Nagy Összefos..ba!Már minden szaregyletnek van miniszterelnök jelöltje az MSZP-nek
miért nincs?
Nessy
@Horizont: Miután már minden járulék adóformában a költségvetésbe kerül, így reménytelen nyomon követni a befizetést - felhasználást! Ha kell egy kis "népszerűség", nem az ÁFÁT csökkenti a kormány, hanem a vállalati járulékokat. Ameddig nem fogják a finanszírozást a tényekhez igazítani, addig az egészségügy intézmények adóssága nőni fog! Mint ahogy az üres praxisok száma is az alapellátásban. Az, hogy a kormány minden logikát mellőzve, összevissza nyúl bele a rendszerbe, már a kegyelem döfés a közellátásnak! Amit viszont ellenzékben támadott a fidesz, azt ma még rosszabb feltételekkel a járvány égisze alatt vita, ellenvetés nélkül bevezette!
Nem kell manapság kórházakat bezárni, maguktól mennek csődbe, és szűnnek meg! Még új funkciót sem fognak kapni, mint előzőleg. krónikus, idős ellátás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.