A Covid-időszak az élet sok területén új megoldásokat hívott életre, így az oktatásban is. Az Index.hu a BME Nyelvvizsgaközpontjánál érdeklődött arról, hogyan oldják meg a távvizsgázást. 

Már puskázni sem érdemes: webkamerával, mikrofonnal és a saját okostelefonjukkal is figyelik a vizsgázókatFotó: MTI/Kiss Gábor

A járványhoz alkalmazkodva a tanulóknak lehetősége nyílt – és még mindig lehetősége van – arra, hogy az otthonukból nyelvvizsgázzanak le. Az Index.hu Budapesti Műszaki Egyetem Nyelvvizsgaközpontjától tudta meg, miként képzelhető el ez a gyakorlatban.

Az egyetem által alkalmazott online vizsga során a résztvevők nem egymással összezárva, egy tanteremben vizsgáznak, hanem minden vizsgázó akár az otthonában berendezett egyedi vizsgahelyszínről is bejelentkezhet. Ehhez egy webkamerával felszerelt számítógépre és egy okostelefonra van csupán szüksége.

A számítógép webkamerája szemből figyeli a vizsgázót, az okostelefont közben egy állványra kell tennie oldalra, a háta mögé, aminek a kamerája szintén a őt, illetve számítógépének képernyőjét, billentyűzetét mutatja. 

A vizsgát megelőzően a vizsgázónak fel kell töltenie a vizsgarendszerbe a személyi azonosításra alkalmas igazolványképét, egy szemből készített fényképet, valamint egy képet a hátsó kamera perspektívájából is. Ezeken kívül néhány idegen nyelvű sor begépelésével billentyűzethasználati mintázatot is kell adniuk a vizsgázóknak.

A vizsga ráadásul olyan zárt alkalmazásban történik, amely megakadályozza, hogy bármilyen honlapot, más internetes segédeszközt vagy alkalmazást igénybe vegyenek a vizsgázók. Annyi segítség áll rendelkezésükre, hogy a rendszerbe beépített digitális szótárt használhatják.

A csalások kiküszöbölését szolgálja a vizsgakezdés előtt a személyi azonosság és a vizsgahelyszín ellenőrzése, a vizsga közben pedig a vizsgázóról folyamatosan készülő állóképek összehasonlítása az előzetesen feltöltött és jóváhagyott arcképpel, valamint a vizsgázó folyamatos felügyelete az első és a hátsó kamerás megfigyelőrendszeren keresztül. Mivel a vizsgázók az okostelefonjaikon a mikrofont nem kapcsolhatják ki, ezért a vizsgaszobában hallható hangokat is hallhatják a felügyelők.

Az eddigi tapasztalatok egyébként pozitívak, csalási kísérlet eddig nem történt. 

Forrás: Index.hu
Fotó: MTI/Kiss Gábor

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nos..hadd ne adjak tippet hogy lehet ezt kijátszani 30 mp alatt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.