A 444.hu adta hírül, hogy a dél-koreai járványkezelés egyik vezetője, O Mjong-don, a betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője szerint „egyre valószínűtlenebb”, hogy a koronavírussal szemben lehetséges elérni a nyájimmunitást.

Kár erre számítani? Szakértők szerint egyre biztosabb, hogy a koronavírussal szemben sosem fog kialakulni a nyájimmunitás
Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

O Mjong-don elmondása szerint inkább ahhoz kéne hozzászoknunk, hogy a koronavírus, miként a szezonális influenza, a normális, mindennapi életünk része lesz – írja a 444.hu

Azt is elmondta, hogy szakértői véleménye szerint a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem elég a nyájimmunitáshoz. Szerinte ahhoz, hogy a vakcináció nyájimmunitáshoz vezessen, az kéne, hogy a védőoltás azt is hatékonyan akadályozza, hogy a beoltott másokat megfertőzzön. Ugyanakkor brit kutatások szerint csak 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat.

Ezzel szemben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa ma reggel az M1 műsorában beszélt róla, hogy a nyájimmunitáshoz legalább hat-hét millió magyart kéne beoltani.

Pedig az oltások bizonyítottan csak a tünetes betegség kialakulását előzik meg jó eséllyel, de ez nem jelenti azt, hogy a beoltottak ne fertőződhetnének meg, vagy ne fertőzhetnének meg másokat.

A nyájimmunitás elérése azért is maradhat ábránd, mert az nagyban függ attól is, hogy a védőoltások mennyi ideig jelentenek védelmet. Ezt most nagyjából hat hónapra becslik a kutatások alapján.

De mi van akkor, ha a koronavírussal szemben nem alakul ki nyájimmunitás? A járvány, miként az influenza, szezonálissá válhat, vagyis minden évben visszatérhet. De szemben a mostani helyzettel, a jövőben már kiépített infrastruktúra lesz a vakcinagyártáshoz, vagyis sokkal gyorsabb ütemben lehet majd beoltani a népességet, az influenzához hasonlóan évenkénti oltással lehet majd védekezni ellene. Továbbá, bár a koronavírus az influenzánál sokkal lassabb ütemben mutálódik, a vírusok általában úgy evolválódnak, hogy egyre kevésbé legyenek veszélyesek – ez ugyanis nagyban javítja a túlélési esélyüket. Ez történhetett az emberek között régóta hagyományosan terjedő négy koronavírustörzzsel is, melyek jellemzően enyhe náthát okoznak csak. 

Forrás: 444.hu
Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Akkor is azt mondom, az embereknek csoportimmunitás, a birkáknak meg nyáj. Jó lenne, ha erre a nyelvi finomságra is ügyelne az ügyeletes cikkíró, mert nyelvünk szépségei közé tartozik ez a megkülönböztetés.
Micsoda különbség a : hé, maga ott! és az elnézést, figyelne rám egy kicsit?
Ugye hogy ugye?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
Akkor is azt mondom, az embereknek csoportimmunitás, a birkáknak meg nyáj. Jó lenne, ha erre a nyelvi finomságra is ügyelne az ügyeletes cikkíró, mert nyelvünk szépségei közé tartozik ez a megkülönböztetés.
Micsoda különbség a : hé, maga ott! és az elnézést, figyelne rám egy kicsit?
Ugye hogy ugye?
Emmersson71
@Giovanni Alba: Bizony! Ezt ateistaként fokozottan kikérem magamnak :) A sok agymosott hívő lehet nyáj tagjaként "Isten báránya", de én maradok EMBER!
ila51
lehet hogy ezt is kár volt , ápr. 2-án megkaptam az első dózist , azóta minden bajom van ...három napja azzal ébredek , hogy zihálok levegő után , kb három órás műsor , most 7-én lenne a második adag
Pálinkás Pál
bezzeg amikor már tavaly mondtam hogy olyan mint a flu...akkor mindenki leugatott, hogy nem vagyok szagértő...hát nézd csak vazze, most nem azt mondják??
simmering73
Már tavaly megmondták, hogy nagy valószínűséggel évenkénti oltás kell. Ezt most újra megerősítik. Semmi új nem hangzott el.
Rockxy
de de de.
a birkák között biztosan.
a nyáj már most megvan, csak az immunitásra kell még várni.
Istenakinincsen
Nem vagyunk "nyáj"!Minden EMBER más.A tömeges oltás nem mindenkinek jó.A többségnek a "nyájnak"jó:))
Sakkozzunk!Mi lesz akkor ha mindenki be lesz oltva magyarországon?
Eltűnik a vírus?vagy jön a következő hullám?Akkor mit lépnek a "szakértők"?Ja tudom:azt hogy kell mégegy ismétlő oltás...aztán mégegy,stb.
Mi lesz ha mindenki be lesz oltva az egész földi világban és még mindíg jön a következő hullám?
Mikor fognak ráébredni,hogy globális szinten lehet csak kezelni egy világméretű járványt.
Egyszerre zárni-egyszerre nyitni amikor vége lesz(ha lesz).
Mikor veszik észre maguk az emberek,hogy világtársadalmi szintű gyökeres változtatásra van szükség.(vírus nélkül is aktuális lenne már rég).
Miért akarja visszakapni mindeni a "régi"életét?Miért akar visszatérni valaki a régi kerékvágásba ami a szakadék felé vezet?
Nem nagyon értem,de abban biztos vagyok hogy teljesen új alapokra kell helyezni az egész világunk társadalmi rendszereit,mert ez így már biztos pusztulást fog okozni(emberszinten)
division
@Pálinkás Pál: Az a gond csak, hogy sokkal súlyosabb a lefolyása mint a flunak, így a védőoltás még fontosabb lesz mint a flu esetében. Egyébként erre lehetett számítani, a nyájimmunitás a te rögeszméd volt (zárjuk be az öregeket).
Pálinkás Pál
@division: a zárjuk be az öregeket - nek mi köze az immunításhoz?...az karantén,amíg lefut a vírus...inkább arról beszéljünk hogy mehettek majd félévente oltatni, közben az a réteg tovább hal, dacára az oltásnak,csak majd most a valós halálokot írjátok be, nem hazudjátok covidnak.. milyen érdekes..ha a látens fertőzötteket is figyelembe vesszük, ami a te imádott szakembereid szerint is nagyjából 10- szerese az ismerteknek, akkor a korona halálozási rátája pontosan annyi...1-2 ezrelék...mint bármely ifluenzának...ennélfogva okosodj még kicsit...mert ebben is igazam volt, mint sok mindenben a hiszti kirobbanása óta!! és mivel itt hatalmas összegekről van szó, ha a gyógyszeriparon,meg a megvett politikusokon múlik, ti majd hetente olthatjátok magatokat...ami a tökömet sem érdekli,ha befogjátok a pofátokat,és nem cseszegetitek a többi embert!!! ne legyen igazam,pedig szokott...addig toljátok ezt az oltáshisztit, amíg lázadások fognak kitörni szerte a világon, na akkor lesznek majd komoly problémák...
division
@Pálinkás Pál: Fusson át mindenkin a vírus, ha belehal ha nem, csak az öregek legyenek bezárva. Ez a nyájimmunitás kialakulása miatt lett volna a te elképzelésed szerint. Nem gond az sem ha évente kell majd oltatni, a flu is ilyen például. Az idősek, krónikus betegek esetében meg már az is nagyon jó, ha könnyen vészelik majd át az oltások végett a fertőzést.
Pálinkás Pál
@division: fogd fel, leszarom, aki fél oltat, és utána befogja a pofáját...nem zártátok el a vénembereket,hullottak is mint a legyek...és ha tetszik ha nem ,ez egy flu fajta..évente ezután is vinni fogja a gyengéket...
division
@Pálinkás Pál: Nem fogja, mert már van oltás, ami jövőre még hatékonyabb lesz a mostaninál.
Pálinkás Pál
@division: lószar lesz, nem hatékony...hány évtizede szoptok a flu oltással?
division
@Pálinkás Pál: Rosszul tetted fel a kérdést: Hány évtizede is véd már a flu oltás? Szóval itt abba is hagyhatjuk.
Pálinkás Pál
@division: szart se véd a flu oltás...ugyanúgy dőlnek ki vele az emberek, mint most a második oltás után... csak ebből nem csináltok reklámot..ezért mondom, aki oltakozott és bármi baja lesz, az fogja be a pofáját, mert nem kissé kell elmebetegnek lenned hogy egészséges létedre megfertőztesd magad egy alig tesztelt szarral,és itt tényleg befejeztem veled, de ne sipákolj ha esetleg lerobbansz, mert nem fog érdekelni!!
division
@Pálinkás Pál: Jogos, be is kell fejeznünk, mert már nagyon megmosolyogtató az a sok marhaság amit mint a propi virológusa leírtál megint.
Pálinkás Pál
@division: b@zd meg..mégis én mosolygok, napozok ,élem a világom,ti meg rettegtek ,zabszem a seggetekben,és fulladoztok a maszkok alatt feleslegesen!!! melyik a jobb???
Peller Anikó
@division: Az észlény kitalálta, hogy a véneket be kell zárni. Kb olyan 1-2 évre. Minden vén vegyen magának fagyasztó hűtőt és pakolja tele. Aztán se ki sebe, senki emberfia nem látogathatja, ugyanis a többiek fertőznek, hiszen elengedted a vírust.

A nyomorult nyugger ne menjen ettől kezdve sehova, kenyeret nem zabálhat, ha beteg lesz lelövik, ha felkelni nem bír akkor beledöglik az ágyba 3-4 nap alatt.
division
@Pálinkás Pál: "mégis én mosolygok, napozok ,élem a világom" Ezt bárki megteheti egyedül az otthonában:-))
Egyébként meg az észszerű viselkedés nem egyenlő a rettegéssel, akkor kell majd rettegni amikor visznek a lélegeztetőre.
Pálinkás Pál
már mondtam neked,kizárt olvass utána, miért nem kerülhet lélegeztetőre egy nullás...persze ha mellette nem halálos beteg,mint rengetegen a magyar listán!!
mellesleg ma csak kb 5 órát kószáltam a dolgaim intézve..és hál istennek elég sokan nem hülyék maszkkal keseríteni az életüket a nyilt utcán!!
magyar1
Majd csak kiirtjuk már magunkat, az embernél kártékonyabb nincs.
division
@Pálinkás Pál: Szeretné az ember ezt elhinni, de már a vércsoportos diéta is hemzsegett a tudományt nélkülöző hibáktól, plusz nejem munkatársnője és a férje is nullásak, utóbbi mégis a kórházban kötött ki a covid miatt, szerencsére lélegeztetőre nem került, de a kétoldali tüdőgyulladást nem úszta meg. Én is nullás vagyok, szóval elhiheted, szeretnék hinni az általam nagyra becsült Rusvainak, miszerint nagyobb a védettségünk, de teljes mértékben azért nem tudok.
Pálinkás Pál
@division: ne rusvainak higgy..olvass utána...és szart sem ér a nullás,ha az immunrendszered gatya...mellesleg rusvai sem azt mondta hogy nem kaphatod el...és amíg 1000 fertőzöttből 988 gond nélkül felépül, addig engem senki ne riogasson ezzel a marhasággal
division
@Pálinkás Pál: Felépül, majd később visszaesik valamilyen szövődmény miatt. Nem a legjobb kilátások ezek ebben a formában.
Pálinkás Pál
@division: ez csak duma, mint a " postcovid " baromság...
division
@Pálinkás Pál: Szerinted. Szakemberek szerint meg nem. Egyébként meg teljesen mindegy, a horvátok már akkor sem engedik be az embert, ha védettségi igazolványod van, de még csak egy oltást kaptál, ebben az esetben igazolni kell hogy átestél a fertőzésen. Aki nem oltatja be magát az lényegében otthon fog maradni, mert nem engedik majd be sehova. Nyilván ez nem gond azoknak, akik amúgy sem mozdulnak ki sehova, úgy rendelik házhoz az ételt, nem dolgoznak sehol, a nyaralás a panelban vagy saját kertben zajlik, stb.
Pálinkás Pál
@division: te nagyon gyengeelméjű vagy...ha történetesen menni akarok valahová, röhögve kifizetem a tesztet, az egy utazásnál nem tétel..és nem fertőztem magam egy semeddig nem tesztelt szarral...
division
@Pálinkás Pál: Németország: "Ha a teszt negatív, úgy 24 óra áll rendelkezésre - a névre szóló teszteredménnyel együtt megküldik a tesztelés percre pontos dátumát is- és ebben az időintervallumban az illető bárhová bemehet."
Szóval 1 napig mehetnek bárhová, ez pont elég egy nyaraláshoz, de akkor is nagyszerű amennyiben csak étterembe, színházba akar menni valaki. Minden nap egy teszt...A vakcinákat meg tesztelték 3 fázisban, még ha neked erről sajnos fogalmad sincs.
Pálinkás Pál
@division: na ne viccelj...az egész akkor omlik majd össze, amikor olyan dolgokra akarjátok bevezetni,ami mindennapos, sok embert érint...tudod, mindig van az a pont ,ami után már nem mérlegel az ember, hanem balhézik,bármi lesz a vége...a legtöbben magasról leszarják hogy nem mehetnek moziba...színházba...de tegyük fel megcsináljátok...talán egyszer sikerül...de mivel karikó szerint is nagyjából fél évig tart a " védettség" gondolod hosszútávon nem unják meg az emberek ezt a marhaságot??? főleg hogy idővel egyre több hazugság fog felszínre kerülni az évszázad covid- csalásáról...mert valljuk be a hisztiteken kívül semmi nem utal komoly járványra...a cseppet sem gyakori AIDS halál több áldozatot visz el egy évben, a cigiről,piáról nem is beszélve...az 52 milliós Kenyában eddig meghaltak 2700 -an kb...nem fura... a sötét Afrikában nem tombol a járvány, csak azokban az országokban ahol a kína által pénzelt WHO-nak, meg a gyógyszergyáraknak nagy befolyásuk van??!! ez az egész nem érdekelne, ha megfejitek a hülyéket, áldásom rá, de a többit hagyjátok békén...mert lassan elér a dolog egy olyan szintre, hogy akkor ... a többit a fantáziádra bízom!!
division
@Pálinkás Pál: Hajtogathatod a tudományellenes mantráidat, a gyógyszeripar pénzéhességét (ez valahol nálam szánalom kategória), de abban igazad van, hogy nem sokan akarnak kulturálódni ebben az országban, a kocsma az első, a színházról azt sem tudják micsoda. Az oltások védettségéről még nem tudni biztosat, legalábbis időben, ez lehet fél év, egy év, két év, stb. Ezt majd az idő dönti el. Amennyiben a nyugati vakcinák mennyisége nem ütközik problémákba, úgy lesz mint a flu oltásnál, hogy kéred és kapod, mindenki megnyugszik, és csak pár Gödény féle fajankó fog majd balhézni, akiket nem lesz nehéz leszerelni. Most is kizárólag a keleti vakcinák miatt vannak a gondok, ha simán bemehetne bárki Pfizert vagy Modernát adatni, már régen be lenne oltva szinte mindenki, és nyugalom lenne.
Pálinkás Pál
@division: ebben is tévedsz...mennyi lenne az oltás ha a világon sehol nem engedélyeznék az igazolványt.? /oltási /...magyarul semmi előnnyel nem járna hogy böketed magad...akkor is rohannának a szuriért...ami a "pár embert " illeti...emlékszel 2001 .09.11-re?...19 ember lerombolt két toronyházat, meg a Pentagon egy részét...és áttétesen kirobbantott egy százezreket megölő háborút...tehát csak óvatosan kezeld mi a kevés...csak 19 ember...
division
@Pálinkás Pál: A vírus miatt akkor is oltatnák magukat az emberek, ha nem lenne ez az igazolvány mizéria, ami az én véleményem szerint sem ér semmit, tudva azt, hogy a legtöbb ember aki a keleti vakcinával lett beoltva az sem biztos hogy védett, illetve hogy mi is már az első Pfizer után megkaptuk, meg sem várva a második oltást és a 14 napot. Az egészet nem így kellett volna csinálni. 2009...Az egy terrorakció volt, semmi köze nem volt egy világjárványhoz.
Pálinkás Pál
@division: 2001...de mindegy...de 19 ember csinálta...úgyhogy ne becsüld le a " pár Gödény féle fajankó "-t
division
@Pálinkás Pál: Jól van, 2001, melléütöttem:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.